Topplaat of Onderzetter: The Tightropes – 3D Music

Dieper het circuit in

Tekst: Michael Royall Foto's: Niels Cornelis Meijer ,

Hoewel de solo’s er nog steeds zijn, verwijderen The Tightropes zich op hun nieuwe EP 3D Music wat meer van het bluesgeluid waar ze bekend om staan. Het is een stap die de plaat een duidelijkere vorm geeft dan de vorige EP; minder Stevie Ray Vaughan, meer groovende gitaarriffs afgewisseld met jazzy akkoorden. Deze vrijdag presenteert de band hun werk in The Sugarfactory, Amsterdam.

De gitaarriffs van The Tightropes doen denken aan een genre dat in de jaren negentig de absolute koning van de rockmuziek was. U kent de sound wel: richtermachines die aanslaan bij Rage Against The Machine op Pinkpop, de Red Hot Chili Peppers die de studio induiken met funkproducer George Clinton. Dat soort dingen. Het is muziek die bijna even oud is als de 23-jarige bandleden zelf.

Dat The Tightropes hun inspiratie trekken uit een blik legendarische muziek is geen verrassing. Zeker wanneer je de Spotifylijst beluistert die de zanger en gitarist Marco Boers eerder voor 3voor12 groningen maakte. Maar het mooie aan deze plaat - ze hebben eerder een EP en drie singles uitgebracht - is dat de band hier bij vlagen ook een sterkere eigen identiteit laat zien.

Met name het nummer DM T-shirt, waarin Boers "It’s never too late" in de microfoon spuwt, lijkt op het einde even boven de rest van de plaat uit te stijgen. Het is een stuk dat de luisteraar nieuwsgierig maakt naar meer experiment. Daarnaast vraag je je bij andere nummers af hoe The Tightropes zouden klinken als ze nu eens geen jazzy zevenakkoord tussen de gitaarriffs zouden stoppen.

Niettemin zal 3D Music de band nog dieper het muziekcircuit in werpen dan ze nu al zijn. Boers is weergaloos op de gitaar, en door de chemie van de bandleden klinkt het alsof je mee staat te deinen in de repetitieruimte. Dat we nog meer van The Tightropes zullen gaan horen, is daarom ook een terechte zaak, want goed kan bij deze gasten alleen nog maar beter worden.

The Tightropes presenteren de EP op 29 november in The Sugarfactory, Amsterdam. Op 14 december staat de band in Vera, Groningen.