Two Gallants: duo en tegelijkertijd volwaardige band

Drummen met een windgong

Tekst: Saskia Evers Foto's: Harold Zijp ,

Aanvankelijk klinkt het stiekem toch wat gek: een duo met alleen een gitaar en drumstel. Toch werkt het voor het uit San Francisco afkomstige Two Gallants. De jeugdvrienden wisselen folkachtige liedjes af met stevige rock en zorgen op deze manier voor een gevarieerde set met diverse verrassende elementen.

Het Vlaamse The Hickey Underworld warmt eerst de zaal in Vera op. Met zijn vieren produceert het gezelschap een fijne aanstekelijke garagerock. Over het geheel genomen heeft de band er een aardig tempo in zitten. Voor het slotnummer - dat wordt aangekondigd door een toeschouwer in konijnenkostuum - zet het viertal rustigere noten in. Dan volgt er vanuit het niets een explosie aan volume waarmee het gezelschap de set afsluit.

Wanneer de crew tijdens het ombouwen het drumstel naar de voorzijde van het podium verplaatst, oogt deze indeling in eerste instantie vreemd. De ongebruikelijke locatie voor een drumstel heeft ongetwijfeld te maken met de grootte van de band. Two Gallants bestaat namelijk enkel uit zanger/gitarist Adam Stephens en drummer Tyson Vogel die ook de tweede stem voor zijn rekening neemt. Ondanks dat het tweetal beschikking heeft over slechts enkele instrumenten, zit er veel variatie in de set. De verklaring ligt ongetwijfeld in de steeds veranderende stijl van het tweetal.

Het repertoire wisselt van indierock naar een geluid met een folkachtig karakter. Vervolgens komt de band juist nog harder terug. Daarnaast heeft Stephens een kenmerkende stem met een soms zelfs snijdend rauw randje. Dit geeft het materiaal een melancholisch tintje. De stem van Vogel is daarop een aangename aanvulling.

Het duo hanteert echter meer manieren om voor variatie in het optreden te zorgen. Halverwege het optreden ruilt Stephens zijn gitaar in voor het keyboard, terwijl Vogel de gitaarpartijen op zich neemt. Ook maakt Vogel verrassend genoeg gebruik van een windgong. Eerst is niet geheel duidelijk wat hij daarmee van plan is. Zeker niet wanneer hij op verhogingen probeert te klimmen. Vervolgens neemt hij - met de windgong - toch weer plaats achter zijn drumstel. De normaal kalmerende klanken van de windgong zorgen bij het aanraken van de bekkens voor voorzichtige chaos.

Voor de toegift neemt Stephens wederom plaats achter het keyboard. Daarnaast gebruikt hij een mondharmonica wat voor een country-element zorgt. Door alle variaties verveelt het optreden geen moment. Two Gallants heeft dan ook geen bandleden nodig en volstaat prima als duo.