'Een beetje bizar, dertig vreemde mensen in je kamer'

Culturele ontdekkingstocht langs Groningse studentenkamers

Tekst: Petra Huijgen Foto's: Bob de Vries ,

Fietsend met een plattegrond in de hand zijn Groningers driftig op zoek naar de studentenkamer voor de volgende culturele verrassing: het is weer tijd voor Stukafest. Literatuur, dans, kunst en muziek – voor één avond kan ieders huiskamer een podium zijn. De laatste editie van het ultieme studentenkamerfestival was dit jaar in Groningen, en 3voor12/groningen ging op pad.

Een blonde jongen gaat op zijn tenen staan en zwaait om de aandacht te trekken. “Even allemaal een stapje naar voren jongens, anders kan de deur niet meer dicht!” Voor de deur van een benedenwoning bij de Korreweg staat een rij. Braaf schuiven de twintig bezoekers in de kamer een stukje naar voren en zoeken een plekje tussen de boekenkast en eetkamertafel, die voor de gelegenheid dient als bar.  De ruime huiskamer stijgt haast boven de studentenkamersfeer uit, maar daar is het feestje zeker niet minder om.

Tegen een felgroene muur met een kleurrijk schilderij staan de heren van de Applejacks. Woensdag stonden ze nog op Stukafest Amsterdam in een volle Melkweg, nu in een woonkamer in Groningen. De vrolijke ‘rampop’ van de Amsterdammers valt goed in de smaak en de heren genieten er zelf zichtbaar van. Een podium in de Melkweg of tussen de schemerlampen in een Groningse huiskamer: het gaat allemaal met dezelfde bak energie. Een goudkleurig Boeddhabeeld kijkt vanaf de boxen mee hoe de mannen de woonkamer op z’n kop zetten. Achterin staan mensen op stoelen te kijken en voorin wordt gedanst.  

Het huis van gastheer Coen Speelman (27) is voor de eerste keer opgenomen in het Stukafest programma. “Het is wel een beetje bizar”, zegt hij lachend: “Er staan opeens dertig vreemde mensen in je woonkamer en die komen daarna nooit meer terug”. Snel voegt hij eraan toe dat daar verder niks mis mee is: “Het is te gek zelfs.” Zelf stond Speelman een tijd geleden op Stukafest Amsterdam en besloot daarna om zelf een band te ontvangen in zijn huis. 
 
Aan de andere kant van het centrum speelt de singer-songwriter Awkward I (Djurre de Haan) in een stampvolle studentenkamer. Deze keer geen ruime huiskamer in een benedenwoning, maar een gezellig studentenhuis in de klassieke zin van het woord.  Een plank op bierkratjes vormt een podium in de hoek van de kamer. Hierop zit Awkward I geduldig te wachten tot iedereen binnen is.  Het podium is versierd met een lichtsnoer, wat met duct tape is vastgeplakt.  Wanneer iedereen een plek heeft gevonden op een bank, tafel of kussen vraagt Awkward I iedereen zich voor te stellen dat je “op een begraafplaats in Zwaagwesteinde bent. Of in een café. Of dat je een orka bent die dan stikt in de zuurstof”. De toon is gezet en meer absurde verhalen volgen. Awkward I brengt wraakliedjes van het mooiste soort aan Erik de Vlieger, een Belg en een meneer die zijn concert in Zwolle verpestte.
 
Djurre de Haan is geen onbekende in Groningen. Tijdens zijn studie American Studies woonde hij hier en zijn vader komt ook uit Groningen. “Het blijft bijzonder om in Groningen te spelen, ik woonde hier vlakbij.” Huiskamerconcerten geven vindt hij iets speciaals: “Het is heel intiem. Er is geen afstand tot het publiek, waardoor je veel dingen kunt uitvergroten.”
 
Op het Stukafeest in Simplon komen alle Stukafest-gangers samen om in stijl de avond af te sluiten. Iedereen wordt voorzien van glow-in-the-dark verf op het gezicht en tot diep in de nacht wordt er gedanst op de jazzy hiphop van The Cool Quest, de ska van Mr. Wallace en de techno van Ferdinand Koelewijn.