#ESNS13: De 303-hemel van The Acid Symphony Orchestra

Hulkkonnen en orkest brengen ultieme ode aan de Roland TB-303

Tekst: Anne Bouma Foto's: Donald van Tol ,

“If there wasn’t a 303, there would be no acid symphony,” vertelt Jori Hulkkonnen in een interview tijdens het Festival For New Music in Finland. De formule is simpel: live geïmproviseerde acidhouse door een orkest in de Stadsschouwburg.

GEZIEN
The Acid Symphony Orchestra op Eurosonic, Stadsschouwburg, vrijdag om 20:00.

MUZIEK
Dik tien jaren geleden kwam Hulkkonnen op het idee om een groep te beginnen rondom een legendarische bass-synthesizer: de Roland TB-303. De 303 is het icoon van de vroege house en techno en geniet vandaag de dag nog steeds een niet te omschrijven aanzien onder liefhebbers van elektronische muziek en verzamelaars van analoge apparatuur. Er zijn tussen 1982 en 1984 slechts 10.000 stuks geproduceerd. De synthesizer is zéér gewild, waardoor de vraagprijs voor een tweedehands exemplaar minimaal 1000 euro bedraagt. De Fin Hulkkonnen heeft een klein dozijn landgenoten die in het bezit zijn van het verzamelobject bij elkaar weten te krijgen om zijn droom van een acid symfonie te verwezenlijken.

PLUS
Wat is er níét leuk aan een tiental mannen in pak die live improviseren met een 303 op hun schoot? Ja, niet zoveel eigenlijk. Hulkkonnen begeleidt de zaak als een ware dirigent. Met een mengpaneel en beats uit een 707, beslist hij wat het publiek uiteindelijk te horen krijgt. De mannen delen gedurende het optreden een flesje wodka om de sfeer erin te houden. Het blijft tenslotte een klein feestje: het komt niet vaak voor dat de elf mannen en hun 303’s de kans krijgen om hun symfonie ten gehore te brengen.

MIN
Je moet ervan houden: drie kwartier lang acid, elektronische bliepjes en droge kicks. Het orkest opent met een klein kwartier aan downtempo ambient-achtige acid. Een gedeelte van het publiek haakt daarna af. Het Acid Symphony Orchestra brengt waar het voor staat: acid. Niet meer en niet minder. Het is begrijpelijk dat sommigen het na een kwartier wel gezien hebben.

CONCLUSIE
Toch blijft het een ware beleving. The Acid Symphony Orchestra gaat van trage, zweverige acid naar stevige beats met een meer dansvloergerichte benadering. Voor liefhebbers van house en techno of van synthesizers in het algemeen, is het uniek om tien 303’s op een rij te zien. Het is de ultieme ode aan de Roland TB-303.

CIJFER: 8