Eerste Melodica Festival Groningen: simpelweg magisch

Melodica grondleggers verwelkomen Groningen in de Melodica Family

Tekst: Douwe Numan Foto's: Joppe van Dijk ,

Vorig weekend vond Neerlands eerste Melodica Festival plaats in Groningen. Drie dagen inspirerende, veelal akoestische muziek in De Kroeg van Klaas en Huis de Beurs. De Melodica Family streek neer in Groningen en veroverde moeiteloos de nuchtere harten van de Noorderlingen. Oprichter Pete Uhlenbruch verwelkomde, samen met Melodica-vader Torben Stock, Groningen in de Melodica Family en wenste iedereen “a happy Melodica”.

Initiatiefnemer om het Melodica Festival naar Groningen te halen, Harmen Ridderbos, opende vrijdagavond zelf het bal met Town of Saints. De Kroeg van Klaas was tot aan de nok toe gevuld met echte muziekliefhebbers. Aan beide kanten van de kroeg was een plek ingericht om te spelen, waardoor de acts elkaar rap afwisselden. De sfeer is erg ontspannen. Artiesten die spelen lopen rustig tussen het publiek en zijn makkelijk benaderbaar.

Zaterdag was Huis de Beurs het toneel voor het Melodica Festival. Was het ’s middags nog relatief rustig, ’s avonds was de bovenzaal volledig gevuld. De bovenzaal is een grotere ruimte dan de Kroeg van Klaas. Toch blijkt al snel dat de setting in de Beurs geschikter is dan de Kroeg van Klaas. Tijdens het spelen is het muisstil in de zaal; er wordt niet gepraat, geen drank besteld, geen toilet bezocht. De aandacht is onverdeeld voor de artiest(en) op het podium.

Solo singer-songwriters, duo’s, trio’s en hele bands wisselen elkaar af. Sommige spelen versterkt, anderen semi-versterkt of volledig akoestisch. Artiesten komen uit Nederland, Duitsland, Denemarken, Amerika, Australië, noem maar op. De artiesten die de tijd hebben, blijven het hele weekend plakken om Melodica-muziek van Melodica-familieleden mee te pakken. Daarbij is er een sterke Nederlandse en Groningse inbreng met namen als T.S Eliot Appreciation Society, Arthur Adam, Mr Richard en Inge van Calkar.

Ook zondagavond is de bovenzaal van de Beurs goed gevuld. De sfeer is hetzelfde: warm, relaxed en met oprechte aandacht voor de muziek. Het gevoel van saamhorigheid is niet alleen sterk onder de artiesten maar ook onder het publiek. Dit is dus het Melodica Family-gevoel. Het samen mogelijk maken. Niet alleen de organisatie, niet alleen de artiesten die spelen maar ook het publiek dat oprechte aandacht heeft en het financieel mogelijk maakt. Artiesten verblijven in de stad bij vrienden en vrienden van vrienden. De moeder van Harmen maakt stamppot voor de artiesten en vrijwilligers gaan met de hoed rond en verkopen cd’tjes van de Melodica-artiesten.

Er staan teveel artiesten op het Melodica Festival om te behandelen maar om er een paar bij naam en toenaam te noemen: John Baek & Svend Seegert: mooie liedjes in het Deens maar de boodschap kwam desondanks goed over. Susie Asado: prachtige poëtische liedjes, gespeeld vanaf het biljart. Ian Fisher & The Present: volledig akoestische, old school folk met een high lonesome sound. Lùisa: mindblowing folkpopliedjes gedragen door een fantastische stem. T.S. Eliot Appreciation Society: onversterkte, indringende folkliedjes vanuit de tenen. Phia: prachtige, verhalende liedjes met louter een kalimba en een ‘loop pedal’.

Het Melodica Festival werd zondagavond afgesloten door de Melodica Allstars. Alle betrokken artiesten, of ze in dit weekend nou wel of niet geprogrammeerd stonden, mochten het podium betreden en al ‘jammend’ werd het festival afgesloten. Zo feestelijk, relaxed en sfeervol het festival het hele weekend was geweest, zo werd het ook afgesloten. De atmosfeer was simpelweg magisch.

Melodica Festival Groningen gemist? Niet getreurd. De organisatie is vast van plan om volgend jaar weer een Melodica Groningen te organiseren. Je moet dus wel even een jaar wachten, dat wel.