Een ultiem relaxte sfeer op Swass Outdoors 2012 Een ultiem relaxte sfeer op Swass Outdoors 2012

Niets hoeft en alles mag: de simpele formule van Swass Outdoors

, Tekst & Foto's Anne Bouma

Een ultiem relaxte sfeer op Swass Outdoors 2012

Niets hoeft en alles mag: de simpele formule van Swass Outdoors

Tekst & Foto's Anne Bouma ,

Swass Outdoors is een kleinschalig festival voor vrienden en familie dat afgelopen zaterdag plaatsvond in het Groningse dorpje Zeerijp. Midden in de weilanden kon men vanaf het middaguur tot laat op de avond genieten van verschillende bands en DJ’s. Het blijkt een perfecte besteding van deze prachtige lentedag te zijn.

Swass Outdoors is in de eerste plaats bedoeld als festival voor vrienden en familie en het is daarom zeer klein opgezet. Na een rondje over de boerderij wordt duidelijk dat het waarschijnlijk ook niet de intentie van de organisatoren is om er iets massaals van te maken. Het blijkt ook direct een verademing voor iedereen die wel eens vaker een festival heeft bezocht. Swass Outdoors heeft namelijk niet te maken met lange rijen en controles, maar biedt wel een goed gevulde muzikale line-up en de mogelijkheid om te overnachten. Er hoeft daarnaast geen winst te worden gemaakt met de drankomzet, waardoor men voor weinig geld kan genieten van bijvoorbeeld zelfgemaakte cocktails.

Vanaf een uur of één druppelen langzaam de eerste bezoekers binnen. Men nestelt zich comfortabel in een van de banken die over het grote grasveld, dat dienst doet als festivalterrein, staan verspreid. De dag wordt geopend door de Groningse metalband Menhir. Dit lijkt wat ongelukkig geprogrammeerd, vooral omdat daarna het Franse singer-songwriter duo June Et Jim het stokje overneemt. Het neemt echter niet weg dat de energieke performance van de goedgemutste bandleden de aanwezigen goed wakker schudt. De pop-liedjes van het vrolijke bandje Über-Ich passen daarentegen perfect bij het prachtige lenteweer. Zij worden gevolgd door twee stevigere rock ‘n’ roll bands, waarvan vooral Sugartoosh weet te overtuigen.

Tussen de bedrijven door moet snel omgebouwd worden en dit zorgt voor veel uitloop in het programma. Dit lijkt de bezoeker niet veel te deren. Omdat het publiek bestaat uit bekenden van elkaar en het weer uitnodigt tot het aannemen van een horizontale houding in het gras, ligt de focus niet op de muziek. Dit verandert langzamerhand nadat de zon is ondergaan. De bands zijn ondertussen ingeruild voor DJ’s, zoals Pushin Wood Soundsystem, Tuinkruid & Karakter en Van Rossum Electrowerken. De meeste bezoekers grijpen dan ook de kans om gedurende de nacht de loomheid van een dag in de zon zitten van zich af te schudden. Of niet, want ook na de eigenlijke eindtijd van twee uur ’s nachts is iedereen vrij om te doen waar hij of zij zin in heeft. Dit maakt Swass Outdoors 2012 uiteindelijk tot een mini-festival met een ultiem relaxte sfeer.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen