Elle Alpha straalt ambitie uit

Frontvrouw Ella Stoffers voelt zich thuis op het podium

Tekst: Douwe Numan Foto's: André Eggens ,

Vol zelfvertrouwen staat Elle Alpha donderdagavond op het podium van de kleine zaal in Simplon. De band die eerder dit jaar de POPgroningen Talent Award in de wacht sleepte, heeft door middel van crowdfunding een CD-single en een videoclip opgenomen. Vanavond presenteert de band het resultaat van vier maanden werk aan het publiek, waarna de opmars naar Eurosonic kan beginnen. Het gaat de band voor de wind en dat is aan het zelfvertrouwen en speelplezier goed te merken.

De Animal Antics spelen als voorprogramma een korte set van een half uur om het publiek op te warmen. De kleine zaal van Simplon is afgeladen vol als Elle Alpha het podium betreedt. Frontvrouw Ella Stoffers, met haar trademark hoedje en jasje/ colbertje, gooit meteen het tempo erin en heeft er duidelijk zin in. Dit moet de aftrap zijn voor toekomstige wereldheerschappij waar Ella Stoffers van droomt. Of dat gaat lukken moet nog blijken, maar de band straalt vanavond zeker gretigheid en ambitie uit.

Het publiek varieert van jong tot oud en bestaat ongetwijfeld, naast de Groninger muziekliefhebber, uit trotse familieleden en vrienden die de nieuwe CD-single en videoclip mede mogelijk hebben gemaakt. Allemaal mensen die in de band geloven. Het brengt Ella Stoffers er al vroeg op de avond toe, uit te roepen dat dit nu al één van de mooiste avonden van haar leven is. Vol trots houdt ze dan ook de nieuwe cd-single in de lucht. Hij is vanavond al te koop en ze belooft te signeren als mensen dat willen. Ongetwijfeld weer een stukje van haar droom dat in vervulling gaat.

Met twee gitaristen, een basgitarist en een drummer, brengt Elle Alpha stevige, catchy bluespop. Rondom en na de POPgroningen Talent Award heeft de band veel gespeeld en je merkt dat de oudere nummers goed ingeslepen zijn. De band speelt vanavond vier nieuwe nummers die wat pittiger en meer up-tempo lijken. Sommige nummers van de band kennen sterke tempowisselingen, waardoor het geheel niet eentonig wordt.

Elle Alpha doorbreekt het patroon helemaal als ze het nummer Freedom aankondigt. De gitaristen pakken hun akoestisch gitaar en de bastgitarist en drummer verdwijnen. Ella Stoffers vertelt over een donkere periode in haar leven. Een plek waar ze niet naar terug wil. Om te herinneren en zichzelf aan de belofte te houden daar nooit weer terug te keren, heeft ze Freedom geschreven, waarbij ze louter op akoestische gitaar begeleid wordt. Een gevoelige breaker in de avond.

Daarna komt de band al snel weer op stoom en bluespop wordt bluesrock. De band speelt een degelijke pot muziek en zowel het publiek als de band geniet. Elle Alpha heeft inmiddels een heel aardig fundament voor zichzelf gelegd. Het repertoire is uitgebreid, de band is goed op elkaar ingespeeld en er is nu een CD-single met videoclip. Wie weet waar het toe zal leiden. De backing vocals kwamen niet altijd even goed door en hier en daar was nog wel een schoonheidsfoutje merkbaar. Maar laat dat een verwaarloosbaar smetje zijn op een prettige feel-good avond voor band en publiek.

Dan kondigt Ella Stoffers aan dat het moment daar is om de nieuwe single te laten horen en de videoclip te laten zien. Daartoe hangen links en rechts voorin de zaal schermen, waar tot dan toe de naam van de band op geprojecteerd wordt. Ella legt uit dat het de bedoeling is dat de videoclip op de schermen getoond wordt en de band tegelijkertijd het nummer live en synchroon ten gehore brengt. Een uitdaging. Ella weet ook niet zeker of het lukt en sluit af met: “Duim voor ons…” . Dan zet de band het nieuwe nummer Fighter in en de clip wordt gestart. En relatief kort en pittig nummer dat vol overgave wordt gespeeld. Een daverend applaus valt de band ten deel en de band is zichtbaar opgelucht. En daarmee is de nieuwe CD-single en videoclip officieel gelanceerd. De champagne wordt ontkurkt. Volgende halte: Eurosonic in januari.