Niet alleen is het moederdag, ook komt de zomerzon even om het hoekje van het Sterrebos kijken. Het meestal rustige bosje is nu overladen met geparkeerde fietsen en van de zon genietende mensen. De Sterrebos Live editie van mei is een feit. En al is het publiek voornamelijk wat vergrijsd, de opkomst is goed en de sfeer zit er lekker in. Reverse Cowgirls laten de bloesem van de bomen dwarrelen en spelen voor het eerst in nieuwe formatie.

WieWatWaar?

Artiest: Reverse Cowgirls

Locatie: Muziekkoepel Sterrebos

Datum: 12 mei 2024

Een zomer vol muziek

Sterrebos Live is een initiatief van het wijkcomité Helpman samen met Podium Zuid. Elke tweede zondag van de maand zal er in de zomerperiode live muziek in de muziekkoepel van het Sterrebos zijn. Iedere editie heeft een line-up van twee acts. Het podium is bekleed met een banner met de slogan “Een zomer vol muziek”.

Rustig festivalsfeertje

De organisatie heeft wat bankjes en stoeltjes neergezet maar ook het publiek opgeroepen om zelf voor zitgelegenheid te zorgen. Dit maakt dat de voorste rij bestaat uit een mengelmoes aan campingstoeltjes. Dat je kunt zitten is een fijne uitkomst voor het publiek, maar de stoelen staan relatief ver naar achteren waardoor er veel ruimte tussen het publiek en de band is. Hierdoor ligt de publieksparticipatie laag. Eén voordeel: de lege ruimte voor de zittende mensen vormt voor een enkele fan of enthousiasteling een mooie dansvloer waar flink op bewogen wordt. 

Rondom het publiek bevinden zich enkele stands en een oud klein busje waar je allerlei versnaperingen kunt halen. Denk hierbij aan ijs, tapas, koffie of een biertje.

Gezelligheid staat voorop

Terwijl de band begint met spelen wordt er veel gepraat. Eigenlijk blijft dit het hele optreden zo. Het is een gratis evenement voor alledaags publiek, dat eerder uit is op een gezellige middag dan vol aandacht in stilte naar muziek luisteren. Wel hebben ze het dan ook écht gezellig.

Ook de band zelf lijkt het enorm naar hun zin te hebben. Reverse Cowgirls speelt voornamelijk echte oude rock overgoten met verschillende western-invloeden. Het ene nummer is meer country, het andere meer rockabilly en af en toe heeft het enkel een zuidelijk sfeertje. 

De band is ontzettend goed, alleen valt dit niet altijd te horen. Dit ligt met name aan de setting en de geluidstechniek. De zang is veelal lastig te verstaan en het geheel had voller en completer kunnen klinken. Kwaliteit is er absoluut, maar het komt door externe factoren niet altijd uit de verf.

"Good Enough for You is Good Enough for Me!"

Multitalenten

Reverse Cowgirls bestaat uit Joost Dijkema op gitaar, Michiel Hoving op gitaar en het nieuwe lid Joshua ten Doornkaat op contrabas. Het is de eerste keer dat ze optreden in deze samenstelling maar dat is er niet aan af te zien. Naast de snaarinstrumenten is er ook een drumstel verdeeld tussen Joost en Michiel. Michiel doet de hihats en de bassdrum terwijl joost de snare en ride voor zich heeft staan. 

Het geheel is strak en op elkaar ingespeeld. Gedurende de set weet de band de leidende instrumenten af te wisselen. Zo is het ene nummer meer op gitaar gericht terwijl het andere volledig op de bas leunt. Daarnaast zingen ze meerstemmig en komt er halverwege de set nog een mondharmonica bij Joost tevoorschijn. Ook lijkt er af en toe een verstopte koebel mee te klinken en verschijnt er een banjo op het podium. Joshua pakt bij bepaalde nummers een strijkstok bij zijn contrabas en het geheel wisselt van tempo en sfeer. Het meeste is uptempo maar er zijn ook meer melancholische, drijvende nummers.

Wanneer er een foutje gemaakt wordt, begint het drietal nonchalant opnieuw. Ze stralen uit dat ze zich niet teveel zorgen maken en die houding maakt dat niemand in het publiek er echt last van heeft. Verder kondigen Reverse Cowgirls aan dat ze met een nieuw album bezig zijn. De nummers gaan over macaroni, alligators en vooral veel bier. De muziek van de band is naar eigen zeggen cowrock trashgrass. Af en toe hoor je de bluegrass naar voren komen en soms zelfs een lichte hint naar punk. Tegelijkertijd zitten er ook echte ballades tussen vol mooie bluesklanken. Het gaat alle kanten op, maar bovenal klinkt het echt heel lekker. Perfect om een dag in het park mee af te sluiten.