Yes, Eurosonic is weer begonnen! Rolkoffertjes met mensen maken weer een eigen ritme op onze Groningse bodem, terwijl de straten en cafés zich vullen met muziek en genetwerk. Het eindeloos bandjes ontdekken en tot laat in de nacht dansen kan weer beginnen! Wij begonnen ons Eurosonic avontuur onder andere in de Buckshot, waar de twee Groningse alt-rock bands Statera en MONOWOLF het spits mochten afbijten.

Statera

De driekoppige band Statera begon als soloproject van de zanger/gitarist Alexander Banic. In oktober 2022 komen drummer Gijs van der Stelt en bassist Max van der Kleij erbij. Een vrij nieuwe formatie, waardoor de band ook nog wat zoekende is in sound. Voordat Statera begint met spelen kondigen ze aan dat ze veel nieuwe nummers gaan spelen, iets wat bij een liveoptreden niet altijd goed hoeft te gaan. Helaas komt de band niet erg goed tot zijn recht in de Buckshot, waar het maar langzaam volloopt met nieuwsgierige mensen. De nummers zijn catchy & up beat waardoor ze wel blijven luisteren en sommigen goedkeurend mee knikken met de muziek, maar de zang is helaas soms erg onverstaanbaar en de drums te overheersend. Elk bandlid lijkt een beetje in zijn eigen wereld, waardoor onduidelijk is wat de band wil uitstralen. Wel zit het optreden qua flow en dynamiek beter in elkaar en muzikaal is de band sterk. Statera heeft zeker enorme potentie, maar moet eerst duidelijker krijgen wat en wie ze zijn als band. Toch hebben ze de avond knap geopend en de bovenzaal aardig vol weten te krijgen en te houden.

MONOWOLF

Na Statera is het de beurt aan het kersverse Groningse alt-rock duo MONOWOLF. Deze verfrissende tweemansformatie bestaande uit Dirk Wolf, die met een geconverteerde gitaar zowel de bas, gitaar als zang op zich neemt, en Rens Bult, die zorgt voor een bak herrie vanachter het drumstel. Afgelopen september kwam hun eerste single Coda uit en nu staan de mannen dus samen op Eurosonic. Het duo maakt gelijk duidelijk dat je met z’n tweeën niet minder herrie hoeft te maken en vullen de Buckshot gelijk met hun volle, verfrissende geluid. De afwisseling tussen catchy pop-rock met meezing refreinen en de solide 90s rock zorgt voor een nog vollere Buckshot Upstairs. Soms is het vocaal nog wat onstabiel, maar dit wordt dubbel en dwars goed gemaakt door de muzikaliteit van beide heren. Vooral wanneer we worden verrast door een knetterende drumsolo van Rens en een cover van Song 2 van Blur. MONOWOLF is dan wel met een man minder, maar dat is totaal niet te merken of te horen. Dit duo gaan we zeker in de gaten houden!

De Buckshot staat inmiddels bijna vol met een gemêleerd publiek. Er worden biertjes gedronken en handen geschud, maar er word natuurlijk vooral ook geluisterd. Een Groningse opening van deze muzikale week. En ook al is het podium boven in de Buckshot aan de kleine kant, als je op Eurosonic heb gespeeld heb je er gespeeld, hoe klein of groot het podium ook is.