De eerste sneeuw is gevallen in Stad. Heel even waanden we ons in een winter wonderland toen afgelopen dinsdag dikke vlokken de straten eventjes bedekten. Met handen diep in onze zakken gestoken en een rode neus van de kou baanden we ons een weg door de besneeuwde straten. En terwijl door sommigen de kerstversiering schoorvoetend alweer van zolder wordt gehaald en anderen nog aan de pepernoten en sinterklaasgedichten zitten, is het vanuit ons weer tijd voor een greep uit het Groningse moois van afgelopen maand. Luister onze favorieten van november en vergeet daarna ook zeker niet te stemmen op Het Beste van Groningse bodem! Je hebt nog tot 8 december de tijd om te stemmen en hopelijk vindt je in deze lijst een nummer die je aan de stemlijst kan toevoegen!

TAXITAXI | Doodsbang

De nieuwe formatie TaxiTaxi, een combinatie van bandleden van Fred Goverde en The Desmonds, kwam vlak voor de verkiezingen met hun eerste single Doodsbang. Een protestsong puur sang, die nadat de verkiezingsuitslag bekend werd bijna profetisch bleek te zijn. Gedragen door de gitaren en de rake woorden drukken de mannen van TaxiTaxi in nog niet eens twee minuten uit hoe vele stadjers zich voelden toen bekend werd wie de grootste partij was geworden. ‘Ik ben doodsbang voor de mensen in Den Haag,’ schreeuwt Goverde en daarmee verwoordt hij waarschijnlijk de gedachtes van zowel links als rechts en alle zwevers daar tussenin. Een pakkende eerste single die smaakt naar meer! Benieuwd geworden hoe het live klinkt? Daar kan je achterkomen bij de uitreiking van Het Beste Nummer van Groningse Bodem in Vera op 21 december

Jadi D | Verleden Tijd

Jadi D is al vanaf het begin dat ze nummers uitbrengt een ster in het maken van pakkende songs die als je er beter naar luistert gaan over onderwerpen die we allemaal herkennen. Verleden Tijd gaat over het moeten loslaten van een geliefde. Een klassiek geval van right person wrong time. Soms moeten we mensen waar we van houden loslaten omdat ze ons tegenhouden of zoals Jadi D zingt: ‘Ik kan niet bij je zijn, je houdt me klein.’ En ondanks dat deze realisatie vaak gepaard gaat met pijn en verdriet, beseffen dat iemand een waste of time is en je elkaar enkel naar beneden haalt zorgt er ook voor dat je daarna voor jezelf kunt kiezen. Een gelikte track, met een mooie boodschap die sommigen van ons misschien moeilijk vinden om echt te beseffen. Want loslaten doet pijn, maar zorgt juist ook vaak voor nieuwe inzichten en persoonlijke groei.

12 Inch From Heaven – Fall Out

De mannen van 12 Inch From Heaven hebben als we hun nieuwe single mogen geloven de herfstblues aardig te pakken. De nieuwe gloomy single; Fall Out, beschrijft het gevoel dat je vastzit, nergens heen kan en de hulpeloosheid van deze gevoelens. Dit alles verpakt in krachtige gitaarriffs en mooie heldere vocalen. Een nummer van bijna 5 minuten uitbrengen is tegenwoordig schaars en halverwege het nummer vraag je je af hoe de rest van de track ingevuld zal worden, maar door de ijzzersterke opbouw verliest de track geen enkel moment zijn kracht en blijf je 5 minuten gebiologeerd luisteren. Een zwaar, maar ook prachtig nummer om aan je herfst/winter depressie afspeellijst toe te voegen.

Kristel | To get to know you

De loepzuivere en heldere stem van Kristel verveeld nooit. Op haar nieuwe single To get to know you klinkt deze mooier dan ooit, door het contrast met de lage, diepe muziek. Haar stem gaat door merg en been wanneer ze bezingt hoe ze probeert tot iemand door te dringen en iemand probeert te leren kennen die kasteelmuren om zichzelf heen heeft gebouwd. Het gevoel van machteloosheid wanneer iemand je niet binnen durft te laten komt enorm binnen; ‘You don’t need anyone coming in, finding out who you’ve really been all these years.’ Door de toevoegingen van meerstemmigheid in het tweede couplet en een bridge waarin Kirstel haar vocale spierballen laat zien is het nummer geen moment saai. Hierdoor blijft de boodschap staan als een huis en wil je het nummer gelijk nog een keer afspelen.

Rommy Gabay | Youth

Jong zijn is tegenwoordig een enorme uitdaging. Doordat je je door social media bijna met de hele wereld kan vergelijken, lijkt het al snel alsof jij de enige bent die z’n shit niet op orde heeft. En deze razendsnelle molen van het moeten vergelijken, presteren en zo snel mogelijk niet meer jong willen zijn zorgt voor een enorme druk. In haar nieuwe nummer Youth wil Rommy Gabay zorgen voor een beetje rust in deze draaikolk die de samenleving creëert.  ‘Calm your mind and it will be al fine,’ zingt ze terwijl ze omringt wordt door soothing gitaren en strijkers. In deze single is less 100% more. Het nummer kabbelt, maar niet op een verkeerde manier. Het lijkt even een pauzeknop te creëren en een muzikale deken om je te beschermen. Ben je jong (of oud) zet dan dit nummer op en adem een paar keer diep in en uit. Youth voel als muzikale meditatie voor je brein en dat is in deze roerige tijden een breath of fresh air.

Social Sammy - ANTIDOOD

Soms is er meer nodig dan muziek om je hoofd te kunnen kalmeren. In de nieuwe single van de Groningse rapper en producer Social Sammy wordt zelfmedicatie en verdoving als redmiddel gezien tegen gevoelens van depressie en machteloosheid. Soms is een snelle afstomping van je brein een makkelijkere weg die je sneller het gevoel geeft weer de dingen onder controle te hebben. Social Sammy maakt al jaren beats maar is pas later begonnen met zelf op zijn tracks te gaan rappen om zo niet afhankelijk te zijn van het talent van anderen en zelf de controle te hebben over wat hij uitbrengt. De titel van het nummer; ANTIDOOD is een mooie maar ook verdrietige zinsspeling. Verdoving is niet alleen een tegengif maar ook een manier om in leven te blijven. De beats zijn donker, maar Social Sammy beseft zich in het nummer ook dat hij nog lang niet doodgaat en draait zo de boodschap om. Een nieuwe ontdekking die niet gemist kan worden in deze lijst.

Wederom ontsprong er in noveber weer veel moois uit Groningse bodem waarvan we hopen dat we een mooie selectie hebben kunnen maken om je tijdens deze donkere koude dagen toch een beetje warm te kunnen houden. Voeg ze toe aan je afspeellijst en vergeet zeker ook niet op je favorieten te stemmen voor Het Beste Van Groningse Bodem!