Suze who? is een van de nieuwste aanwinsten van Zeevonk Records. Het muzieklabel bundelt lokale artiesten en laat zo de zee aan muziek in Groningen schitteren. Niet alleen is het label een artiest rijker, ook brengt suze who? haar debuut-EP uit. Genoeg redenen voor een feestje dus, een feestje dat plaatsvindt in het Der Aa-Theater. Een mengelmoes aan muzikanten en instrumenten speelt hier de sterren van de hemel.

WieWatWaar?

Artiest: suze who?

Voorprogramma: Wh^rl

Naprogramma: Willie Darktrousers

Locatie: Der Aa-Theater

Datum: 24 november 2023

 

Wh^rl

Het nieuwe soloproject van Jurgen Veenstra opent de avond. Samen met Thea Visser en Ruud Slingerland speelt Jurgen zijn nieuwe nummers. Helemaal in stijl van de EP-release, want Wh^rl heeft ook net een nieuw album uitgebracht (we spraken hem hier vorige week al over). De rauwe stem van Jurgen is herkenbaar en diep. Het is misschien het beste te omschrijven als een mengsel van lo-fi, folk en indie. De muziek is melancholisch, diep en experimenteel. Ruud ondersteunt Wh^rl met een verscheidenheid aan tonen, van keyboard tot blaasorgel en klassieke piano. Thea springt op haar plaats bij met dwarsfluit en voegt af en toe een tweede stem toe. 

Het geheel is niet altijd even goed op elkaar ingespeeld en hier en daar loopt het wat stroef. Maar de artiesten zijn stuk voor stuk getalenteerd en de boodschap klinkt helder door de zaal. Een doorleefd geluid, dat af en toe de donkere, duistere randen opzoekt maar bovenal een warme boventoon heeft. “Een van de nummers is geschreven nadat ik mijn antidepressiva pillen in de sloot flikkerde", vertelt Jurgen. Een goede keuze wat hem betreft, en als je naar de muziek luistert kun je hier alleen maar mee instemmen.

suze who?

Suze Commandeur, voorheen onderdeel van het folkduo The First Wolf, betreedt nu het podium onder de artiestennaam suze who?. Ook dit is een soloproject dat ondersteund wordt door getalenteerde artiesten die graag samen spelen. Suze wordt het hele optreden bijgestaan door Heta Salkolahti. Ze zijn voorzien van een groot wapenarsenaal aan instrumenten. Zo wordt er bijna elk nummer gewisseld. Suze speelt prachtige tonen op de gitaar of banjo. Heta speelt het ene moment contrabas, dan weer piano en tussendoor nog viool. Naast Heta wordt suze who? ook bijgestaan door Abel de Kam en Melle Leyten. Dit klinkt allemaal misschien chaotisch, maar niets is minder waar. De vriendengroep ondersteunt elkaar en laat de instrumenten en stemmen in een geheel overvloeien. 

De muziek van suze who? is duidelijk folk. Toch zijn er in sommige nummers wat meer lo-fi synth invloeden te bekennen en lijkt het in andere nummers haast op indie. Suze omschrijft het in eigen woorden als bedroom folk. Het geheel is dromerig en lieflijk, net zoals de artiesten. In de muziek, maar ook in de instrumenten-wissels en korte gesprekjes tussendoor sijpelt die lieflijkheid het podium af en het publiek in. Het is oprecht en echt, waardoor de muziek je weet te raken en tot diep binnen in je lichaam doordringt.

Willie Darktrousers

Voordat het publiek de kou weer opzoekt en door de hagel naar huis gaat, is er nog een laatste verrassing op het podium. Willie Darktrousers schudt de boel flink op na de rust van de vorige optredens. Met veel energie schreeuwt hij bijna door de zaal heen en het publiek geniet ervan.

De folktonen zijn nog ergens op de achtergrond te herkennen, maar met name zijn het de Nederlandse poëtische teksten die een indruk achter laten. Willie staat gepaard met een gammele gitaar op het podium, om deze vervolgens om te wisselen voor een van Suze. Met de belofte deze niet kapot te maken. Want zo maakt hij af en toe wel muziek, alsof hij de gitaar ten einde speelt. Willie neemt zichzelf duidelijk niet al te serieus en maakt gebruik van veel zelfspot en humor in zijn teksten. Het is ruig en zwaar, maar vooral ook herkenbaar. Willie Darktrousers weet een sfeer neer te zetten waar het publiek zich in kan vinden. Een goede afsluiter om daarna dan toch maar door de frisse wind op de fiets te stappen.

Fan van Suze who?? Je kan op haar singles stemmen voor Het Beste Nummer van Groningse Bodem!