Eind april maakte de organisatie van de Popronde de selectie artiesten van het komende jaar bekend. Ook dit jaar zijn er zes (deels) Groningse acts uitverkoren om mee te doen met het grootste reizende muziekfestival van Nederland. Vandaag zitten we om de tafel met de twee mannen van Never Been To Berlin. Op de schoongeveegde witte tuinstoelen tussen de kapotte fietsen in vertellen Sander Kaatee en Goya Buitenhuis over hun muziek en hun ambities.

Hoe voelde het toen je hoorde dat jullie geselecteerd waren als deelnemers?

Goya: “We hadden ons al een keer eerder opgegeven, maar toen waren we niet door. Omdat we in de tussentijd aan wat dingen gewerkt hebben en ook meedoen met Hit the North voelde het alsof het nu wel haalbaar zou zijn."

Sander: “We hebben het goede nieuws nog wel gevierd met een flesje oude jenever!”

Hoe zouden jullie je identiteit als artiest omschrijven?

Sander: “Onze muziek is vooral echt een reflectie van wie wij zijn. We zijn niet professioneel geschoold, waardoor we misschien een minder brede gereedschapskist hebben dan andere muzikanten. Maar juist door onze limieten is wat we doen een uiting van onze eigen identiteit. Dit is wel iets waar we aan blijven schaven: op elk moment zijn we aan het afwegen wat verbeterpunten zijn en hoeveel geld en tijd die zouden kosten. Omdat we allebei nog aan het studeren zijn is zowel tijd als geld schaars, waardoor we heel secuur die keuzes moeten maken. Dat is soms wel lastig.”

Goya: “Het maken van nieuwe muziek en de optredens nemen het meeste tijd in beslag. Maar dat is dan ook de kern van waarom je het doet! We hebben de laatste tijd niet heel veel nieuwe muziek uitgebracht, maar we hebben wel wat dingen liggen. We spelen nu vaak nog op plekken waar weinig mensen ons eerder gezien hebben. Als we wat meer een fanbase opgebouwd hebben en mensen staan te popelen op nieuwe muziek, zullen we deze naar buiten brengen."

"We zijn nog in gesprek met onze coach, Anna, over hoe we onze identiteit precies neer willen zetten. De ‘Never Been To Berlin-saus’ bestaat uit meerdere ingrediënten zoals de woordspelingen, naaktheid en de energieke beat. Up, up, up! Maar het moet niet iets worden dat we formularisch uitpoepen, er moet ook ruimte blijven voor dingen die er buiten vallen. We willen ook dingen blijven doen die nergens op slaan. Vuig!”

Waar halen jullie de inspiratie vandaan voor jullie muziek?

Sander: “Uit het leven! De muziek die je maakt is hier toch een soort extensie van. Wat je doet en hoe je leeft beïnvloed hoe je muziek maakt. Daarnaast luisteren we ook veel naar andere artiesten. Als we dan iets horen wat we vet vinden, proberen we iets in die richting te maken. Soms werkt dat, en soms niet. We experimenteren wel veel.”

Goya: “Alles is een remix! Maar we hoeven ons geen zorgen te maken dat het teveel op muziek van een andere artiest gaat lijken, omdat alles inderdaad ook een reflectie van onszelf en ons leven is. We gooien altijd de Never-Been-To-Berlin-saus eroverheen. De meeste ideeën en openbaringen komen heel spontaan in ons op.”

Wat is de leukste plek waar jullie tot nu toe gespeeld hebben?

Sander:  “Ons optreden op het afgelopen Bevrijdingsfestival was wel heel vet! Omdat het middagprogramma opeens afgezegd was hadden we vrij lage verwachtingen. Het miezerde en mensen waren al naar huis gegaan. Maar toen wij optraden brak het zonnetje opeens door en was het terrein weer helemaal volgestroomd!”

Hebben jullie nog dromen of doelen voor de toekomst?

Sander: “Wanneer we bekender worden, kunnen we meer omzet maken en dat inzetten om meer te bieden op een podium. Dan kunnen we onze liveshows misschien nog meer uitbreiden, bijvoorbeeld met een band.”

Goya (grappend): “Of met clown-dansers! We zouden ook graag meer in de Randstad spelen. Het is wel lastig om daar tussen te komen als Groningse artiest. Misschien kan de Popronde daarbij helpen. Verder lijkt het mij heel vet om in Paradiso te staan, dan sta je op hetzelfde podium als Prince of D’Angelo! Dat heeft wel een gigantisch prestige.”

Welke andere artiesten uit de selectie zouden jullie graag willen zien?

Sander: “We zijn wel benieuwd naar Historian. Frontman Joris speelde laatst mee als drummer bij Ioana Iorgu, en we vonden hem heel goed. Ik ben heel benieuwd wat hij met zijn eigen band doet. Ioana Iorgu zelf is ook zeker een aanrader.”

Wat gaan we van jullie zien tijdens de Popronde?

Sander: “Het voelt nog best wel ver weg, dus we weten nog niet precies hoe de show er uit gaat zien. Misschien hebben we tegen die tijd wel een nieuwe EP uitgebracht, of kunnen we voorproefjes spelen van nummers die later uitkomen.”

Goya: “Het hangt ook van de grootte van de locaties af. Ons streven is in elk geval om dezelfde vibe neer te zetten als bij het Bevrijdingsfestival. Consistent alles geven, dan zitten we sowieso goed!”