Het was wat, twee corona-versies van Eurosonic Noorderslag. Vanaf de bank moesten we toekijken hoe het nieuwe Europese talent voor lege zalen de lens van de camera omarmden. Een voordeel was wel dat we niet zo ver hoefden te lopen om naar een andere zaal te gaan. Een paar klikken en daar waren we. Een nieuwe stream, een nieuwe act uit de krochten van de Europese underground. Toch zijn we wel erg blij dat dit jaar Groningen eindelijk weer goed gevuld mag worden. We mogen elkaar weer kwijtraken op een drukke grote markt tijdens ESNS Air, net iets te lang blijven staan en door het raam van Plato staren tijdens Platosonic en vechten om een eierbal bij de Hoek. ESNS is echter niet ESNS zonder vernieuwing en er zijn wel wat dingen anders dit jaar.

Noorderslag

Zo zijn er wat veranderingen in plaats en tijd. Een van de grootste veranderingen is op het eerste gezicht een kleine, maar kan aardig wat gevolgen hebben voor de planning op zaterdag. Het afsluitende feest Noorderslag begint namelijk iets eerder dan normaal. Zo trapt Katie Koss Noorderslag al om 17:00 's middags af. Dat betekent dus dat men al eerder uit de stad naar de Oosterpoort moet lopen op zaterdagmiddag. Het feest in de Oosterpoort is hierdoor ook wat eerder afgelopen dan voorgaande jaren. De definitieve openingstijden van de Oosterpoort zullen nog bekend gemaakt worden, maar op de site van Eurosonic Noorderslag zijn de timetables voor beide festivals al gepubliceerd. Het puzzelen kan dus al beginnen als je naar de website gaat.

Hoewel Noorderslag in de Oosterpoort wat eerder klaar is, Prins S. en de Geit speelt hier om 00:45 het slotakkoord, gaat het feest nog langer door dan normaal. Zo is er dit jaar een afterparty in EM2 onder de hoede van de legendarische Amsterdamse DJ Joost van Bellen. Als Club Roxy veteraan was hij één van de DJ's die housemuziek populair maakte in het Nederlandse leven. Met shows waar werkelijk alles kon en ultieme persoonlijke vrijheid het streven is, heeft een avond met het nachtdier van Bellen een eigenaardig en spectaculair karakter. We hebben het dit jaar al even mogen zien op onder andere Bevrijdingsfestival en Welcome To The Village, en dus nu ook in EM2. De hele afterparty is gratis voor Noorderslag kaarthouders en voor mensen met een passe-partout en gaat door tot 04:00 uur. Vanaf de Oosterpoort zullen er pendelbussen rijden. Meer informatie is te vinden op de site van Eurosonic zelf.

Nachtprogrammering en NOORD

Maar ook tijdens Eurosonic zijn er dit jaar dingen anders. In lijn met de afterparty van Joost van Bellen in EM2 organiseert ESNS dit jaar voor het eerst sinds de start van het festival in 1986 een nachtprogramma. Op drie achtereenvolgende avonden, donderdag, vrijdag en zaterdag, verplaatst het festival zich naar verschillende podia in de stad om de beste opkomende elektronische talenten uit Europa te showcasen. Zo is er op donderdag een Visions label night in SMOKE aan de grote markt waar verschillende artiesten tot 5 uur 's ochtends de bunker-achtige bar zullen laten zweten. Het volledige nachtprogramma is te vinden op de site van ESNS

Ook is er dit jaar NOORD in VRIJDAG. Samen met muzikanten, beleidsmakers, festivals en pop-organisaties uit Noord-Nederland organiseert ESNS een programma vol met panels en talks over muziekbeleid, (internationale) talentontwikkeling en het ondersteunen van makers. Zo is er op zaterdag 21 januari ook een panel met alle Noordelijke afdelingen van 3voor12 over de popjournalistiek in de regio. Op donderdag wordt VRIJDAG ook omgetoverd tot een Eurosonic locatie en zullen er showcases plaatsvinden met Noordelijke acts. Het gebeuren is een soort Eurosonic in het klein, maar dan voor Noordelijk talent. Voor de corona bestond er natuurlijk al NOORD in OOST, maar dit jaar zal het dus aan de Sint Jansstraat zijn.

De awardshows zien er na twee digitale edities natuurlijk ook weer anders uit. Zo is het Popgala Noord dit jaar weer een fysieke awardshow die plaats zal vinden in de Aa-kerk, waar het eerst altijd in het Grand Theatre plaatsvond. De categorieën waarin prijzen zullen vallen zijn Beste talent, Beste Artiest, Beste Podium, Beste festival en het beste inclusieve initiatief. Er is dit jaar geen publieksprijs voor Collega van het Jaar. Andere bekende awardshows tijdens ESNS, zoals natuurlijk de belangrijkste prijs van Nederland: de Popprijs, maar ook de MME awards, Ijzeren Podiumdieren en o.a. Pop Media Prijs zullen dit jaar weer fysiek kunnen worden uitgereikt.

Voor alle informatie rondom het festival is wederom de site van ESNS de beste plek om te raadplegen. Wij hebben in ieder geval zin in volgende week. Het wordt weer veel ronddwalen, dansen en ontdekken. Net als voorgaande jaren is er naast het officiële programma ook weer een enorm aanbod aan randactiviteiten. In elke kroeg staat wel een artiest. Eindelijk weer wegdromen in de culturele krochten van Groningen en daarna vechten om dezelfde eierbal. Kom maar door!