Eurosonic komt er weer aan! Na twee jaar online stromen de straten van Stad weer vol met artiesten, bookers en promotors van over heel Europa om de nieuwe talenten eruit te pikken. Om je de moeite van het doorspitten van de line-up te besparen, hebben wij een lijstje gemaakt van de twintig internationale acts die je móét zien dit jaar. Wie weet zit de nieuwe Dua Lipa er wel tussen!

LEEPA

Deze Berlijnse twintiger maakt popmuziek à la Kelly Clarkson, Olivia Rodrigo en Billie Eilish. Met andere woorden: pop met een gitaartje en catchy hooks. Je kunt haar al hebben gezien op je TikTok-feed, maar nu komt ze ook naar Groningen.

Vrijdag 20 JAN - Forum Rabostudio - 21:45-22:25

Katie Gregson-MacLeod

Een veelzijdige dame is ze, die Katie Gregson-MacLeod. De Schotse zet haar zwoele, diepe stemgeluid in om je gevoelens te bespelen met verdrietige pianoballads, maar ze kan je ook aan het dansen zetten met catchy indiepop.

Woensdag 18 JAN - Machinefabriek - 21:50-22:35

Florence Arman

Ben je bekend met The Kooks, Barns Courtney of Bakermat? Dan ben je bekend met het werk van Florence Arman. De Oostenrijkse tikt al een tijdje aan de weg als songwriter, maar staat nu met haar eigen liedjes op de bühne. Van dromerige, chille liedjes tot nummers met een vette baslijn, haar hoge stem van het type Aurora brengt het allemaal samen.

Woensdag 18 JAN - Stadsschouwburg - 20:00-20:45

Monikaze

Elektronische pop maakt ze, Monikaze uit Litouwen. Het krijgt het label ‘pop’ omdat ze zingt op haar platen, maar live ligt de nadruk veel meer op het instrumentale aspect. Op een minimalistische manier weet ze de spanning op te bouwen zodat je misschien niet wil gaan dansen, maar toch zeker op het puntje van je stoel zit.

Donderdag- op vrijdagnacht 20 JAN - Palace - 00:15-01:00

July Jones

De Sloveense July Jones is een sterke vrouw die niemand anders nodig heeft, dat predikt ze met haar muziek. Wat ze maakt? Elektronische pop met hiphop-invloeden. De beats zijn sexy, de outfits ook, en de teksten zijn stoer. Girls can do anything.

Donderdag 19 JAN - Grand Theatre (Main) - 23:00-23:45

Avalanche Kaito

Deze band uit Brussel maakt “freaked, juddering electronic punk”, aldus de ESNS website. Wat het vooral freaky maakt, zijn de invloeden vanuit Burkina Faso, het land van herkomst van vocalist Kaito Winse. Dat betekent het gebruik van instrumenten als de fulani fluit en de mondboog, maar ook songteksten in de dialecten van dat land. Voeg dat toe aan een band met veel postpunk ervaring en je krijgt een geweldig gekke mix.

Woensdag- op donderdagnacht 19 JAN - VERA - 01:15-02:00

M(h)aol

Deze Dubliners zijn boos en dat laten ze weten ook! Feminisme, dierenleed, alles komt voorbij tijdens een set van deze Ierse post-punkers. Hard en rauw. Punk zoals punk bedoeld is.

Vrijdag 20 JAN - Werkman College - 23:15-00:00

ĠENN

Van bluesy punk tot rock tot spoken word, dat alles met een smokey stem en enthousiaste ‘squeals’: dat is de Maltese ĠENN. In hun livesets zit ongelooflijk veel energie. Op ESNS gaan ze laten zien dat ze meer zijn dan een Riot Grrrl-achtige band, en brengen ze meer experimenteels ten tonele.

Donderdag 19 JAN - Blauwe Hemel - 21:10-21:50

Saitün

Deze band neemt uit Zwitserland een portie psychedelische rock met middenoosterse invloeden met zich mee. Single ‘Show Me What You Got’ is heel absurd en toch ook toegankelijk. Het is sexy. Het is weird. Komt dat zien!

Donderdag 19 JAN - Werkman College - 20:25-21:15

Hammok

Er komt ook takkeherrie naar Groningen deze Eurosonic, en natuurlijk komt de crème de la crème daarvan uit Scandinavië (en uit België, maar daar komen we later op terug). Hammok is een Noorse hardcore band, die ook inspiratie haalt uit de post-punk, indie, post-rock en metal. Mocht je dat allemaal niks zeggen: het zijn keiharde gitaren, een schreeuwende mannenstem en hier en daar een synthesizer.

Vrijdag 20 JAN - VERA - 23:45-00:30

Fixation

De tweede Noorse metalband is Fixation. Zij maken melodische metalcore die wordt gecombineerd met stadium rock - denk aan Muse - en waarin globale problematiek wordt bezongen. Veelzeggende teksten en catchy riffs, wat wil je nog meer?

Woensdag 18 JAN - Mutua Fides - 23:45-00:30

Psychonaut

Daar heb je ze al: de Belgen. Die weten ook hoe ze moeten rocken, dat bewijst Psychonaut wel. Met hun creatieve gitaarriffs en vocalen waarbij melodie en keiharde screams worden afgewisseld, zijn ze dé band om te bekijken als je fan bent van Architects of While She Sleeps.

Vrijdag- op zaterdagnacht 21 JAN - Mutua Fides - 01:15-02:00

Cobra The Impaler

Nóg een band uit België! Cobra The Impaler komt uit Gent en maakt metal met een eigenzinnige sound. Elementen uit groove-, thrash- en heavy metal, in combinatie met geweldige vocale harmonieën vormen het geluid van deze band.

Donderdag 19 JAN - Mutua Fides - 20:45-21:30

Maz

Haal je eyeliner maar uit de kast, de nieuwe generatie emo is hier! Maz komt uit Luxemburg en hij neemt hiphop met rock en metal invloeden met zich mee. Emo-hiphop dus, een mix van Machine Gun Kelly en Yungblud. Met zijn teksten over mentale gezondheid probeert hij je mee te trekken in zijn ‘univerze’.

Vrijdag 20 JAN - Grand Theatre (Main) - 21:30-22:15

Offica

Offica is een man van de wereld. Hij is Iers, maar in zijn muziek en videoclips komen invloeden uit Japan en West-Afrika naar voren. Combineer dat met een UK sound en je krijgt een intrigerende rapper met enorm veel potentie.

Donderdag 19 JAN - Simplon (Main) - 23:45-00:30

Baby Volcano

Een vulkaanuitbarsting, dat kun je deze Zwitserse wel noemen. Haar songteksten - afwisselend in het Frans en het Spaans - druipen van de woede. Giet dat alles in een elektronisch hiphop-jasje, voeg magisch uitziende, duistere kledij toe en je krijgt de witch pop van Baby Volcano.

Vrijdag 20 JAN - Palace - 23:00-23:40

Catherine Graindorge

Deze Brusselse heeft al heel wat meters gemaakt als tourend bandlid voor onder anderen Nick Cave en Iggy Pop, maar komt nu met haar eigen werk naar Groningen. In die muziek speelt ze met een effecten- en looppedaal en verscheidene instrumenten om een atmosfeer te creëren. Dit is muziek voor als je even de tijd wil nemen om te kijken en te luisteren naar hoe een stuk wordt opgebouwd.
Vrijdag 20 JAN - DOT - 23:00-23:45

Holly

Zin om te dansen? Holly’s got you covered. Deze Portugees kun je kennen als co-producer van het met een Grammy genomineerde album ‘Planet Mad’ met Baauer. Op Eurosonic komt hij met zijn elektronische beats vooral zorgen voor de dansjes - als jij dan de drankjes regelt.

Donderdag- op vrijdagnacht 20 JAN - Simplon Up - 00:30-01:15 Donderdag- op vrijdagnacht 20 JAN - Smoke - 01:30-02:15

Kynsy

Grauwe indiepop van de 24-jarige Ierse multi-instrumentalist, songwriter en producer Ciara Lindsey, dat is Kynsy. Jeugdige woede wordt gegoten in recht toe, recht aan liedjes met catchy refreintjes die je nooit meer uit je hoofd krijgt.

Vrijdag 20 JAN - Huize Maas (Main) - 20:45-21:30

Public Display of Affection

We eindigen met een rare. Public Display of Affection (P.D.O.A.) komt uit Duitsland en hoewel hun sound indie is, hun performance is heel erg punk. Hoewel de zangeres Australisch is, word je tijdens hun optredens teruggetransporteerd naar het Berlijn van de jaren ‘80.

Vrijdag- op zaterdagnacht 21 JAN - VERA - 01:15-02:00