Twee post-punkbands brachten hun muziek ter gehore bij Simplon Up afgelopen donderdag: The Next Call uit Groningen en Fix Everything uit Amsterdam. Er was een duidelijk verschil in het zelfvertrouwen en de ervaring van beide bands.

The Next Call

Een Simplon-vrijwilliger roept: de eerste band gaat beginnen! Langzaam, als met tegenzin, druipt iedereen de bovenzaal binnen, waar een groep jonge jongens nog hun gitaren staan te stemmen. De oudste van het stel is nog maar achttien, in plaats van baardgroei hebben ze jeugdpuistjes op hun kin. Het is The Next Call: een postpunkbandje uit Groningen.

Wat meteen opvalt is dat de ene helft van de band - lees: de zanger/gitarist (Jacco Hage) en de drummer (David Helbig) - er redelijk gewoontjes bij lopen in een T-shirt, een spijkerbroek en sneakers, terwijl de andere helft echt een eigen stijl heeft. De gitarist (Merijn Harmanni) loopt er grunge-achtig bij in een wijde spijkerbroek, een roodbruine blouse en haar dat voor zijn gezicht valt; de bassist (Victor Schmidt) lijkt op een blonde Robert Smith met zijn wilde haar en zwarte eyeliner.

De muziek is recht toe recht aan post-punk, duidelijk geïnspireerd door de grote namen in de Britse scene, zoals The Cure (hey daar komt dus die look vandaan), maar het komt nog niet helemaal van de grond. Het instrumentenwerk is strak, maar niet spannend, en ook de zanger kleurt braaf binnen de lijntjes. Pas aan het einde van de set - die wordt afgesloten met een cover van I Wanna Be Your Dog van The Stooges en nog één laatste eigen track - durven ze wat meer uit hun dak te gaan en ook pas dan krijgen ze het gros van het publiek mee. The Next Call is als een dieselmotor: het duurt even voor ze op gang komen.

Fix Everything

De tweede band van de avond - wederom aangekondigd door het barpersoneel - is het Amsterdamse Fix Everything. Ook een postpunkband, maar dan met sludge- en hardcoreinvloeden, en met iets meer kilometers op de teller. Het trio bestaat uit Marijn Westerlaken (gitaar), Tim Mooij-Knip (drums) en Benjamin van Gaalen (vocalen/bas), alledrie simpel gekleed in een al dan niet zwarte spijkerbroek en T-shirt. Voor de oplettende kijker is Fix Everything geen nieuwe naam, want ze zijn al eens te gast geweest bij 3voor12 Radio en werden opgepikt door OOR en Never Mind The Hype.

Hoewel het publiek ook tijdens dit optreden lauwwarm is - het applaus komt steeds traag op gang, en als Van Gaalen ons vraagt wat we van The Next Call vonden blijft het akelig stil - straalt deze band veel meer energie uit. Alleen de gitarist kijkt heel stoïcijns voor zich uit, verder zit drummer Tim Mooij-Knip met een brede grijns achter zijn instrument en staat Van Gaalen een partij voetenwerk te vertonen van heb ik jou daar.

Het publiek staat vooral braaf mee te knikken op de muziek. Het is bijna hypnotiserend, hoe de nummers rustig beginnen en toe werken naar een climax die zich manifesteert in een muur van geluid. Vooral de tweede helft van de set, wanneer Van Gaalen zijn basgitaar aan de kant zet en de leadgitaar wordt ingewisseld voor eentje die extreem omlaag is gestemd, is muzikaal erg interessant. Het is ook tijdens dat deel van de set, dat Van Gaalen van het podium af stapt om op de vloer zijn optreden te vervolgen: “Je hoeft niet naar voren te komen, maar wees je er dan wel van bewust dat ik naar jou toe kom.”

Vergeleken met The Next Call heeft Fix Everything veel meer zelfvertrouwen. De zenuwen hebben bij deze band plaatsgemaakt voor genot tijdens het spelen, voor dansen en lachen op het podium, en wat anderen daarvan vinden maakt geen zak uit. Moge The Next Call dat zelfvertrouwen ook vinden in de komende jaren.