Zaterdag vulde de Vera Kelderbar zich weer met Groningse muziek. Er stonden twee acts op het programma die ervoor zorgden dat de temperatuur in de kelder flink steeg. Na een wat timide set van The Samuels zorgden Bibi and the Boys ervoor dat kledingstukken om heupen en schouders werden gehangen en er werd gedanst. Een vrolijke popavond met hier en daar een verrassende uitblinker om te onthouden.

The Samuels

De avond wordt geopend door de The Samuels. The Samuels begonnen in 2017 als indie-drietal. De band vermengde puntige garage met kalme popliedjes, maar inmiddels is door verandering in bezetting en muzikaal terrein het roer om. De band bracht een nieuwe, R&B aandoende sound en heeft inmiddels drie singles uitgebracht: Permafrost, Soap en No Free Ride. Dit dit jaar stonden ze tijdens ESNS ook al bij de Penguin Showcases en ook werden The Samuels net als Bibi en de Boys geselecteerd voor het Grondslag-traject. Grondslag is specifiek ontwikkeld om ruw muzikaal pop, electronic en urban talent van Groningse bodem op maat te helpen ontwikkelen, onderscheiden en handvaten mee te geven. Jaarlijks selecteert Grondslag 8 acts en deze zaterdagavond is dus eigenlijk een beetje een mini-Grondslag-showcase.

Vooral wanneer rapper not sure het podium betreedt om samen met The Samuels het nummer Small Worlds van Mac Miller te coveren. Not sure, gewapend met airpods in zijn oren, brengt een kalmte in de set van The Samuels die tot dan toe een beetje voelt als een onsamenhangend geheel. De Mac Miller cover is een welkome onderbreking in de nogal sluimerende set van The Samuels en ook een keerpunt. Na de cover is het publiek meer los, wordt er meer gedanst en is de energie die de set een beetje miste gedeeltelijk weer gaan zweven in de oh zo klein maar fijne kelderbar.

Bibi and the Boys

Dan is het tijd voor de ''iets-serieuzere (indie)rock-studentenband'' Bibi and the Boys, zoals ze zichzelf omschrijven op de site van Grondslag. Deze omschrijving voelt een beetje als jezelf indekken voor kritiek: ach, we zijn maar een studentenband. Wij vinden dat Bibi and the Boys zich met deze omschrijving tekort doen. Ja, de band is nog zoekend naar een echt eigen geluid en muzikaal blijft het vrij netjes binnen de lijntjes, maar door het plezier wat van het gezicht van elk bandlid afstraalt vult de kelderbar zich met een jonger, energieker publiek wat ervoor zorgt dat de temperatuur nog verder stijgt.

Bibi and the Boys stonden al in het voorprogramma van Inge van Calkar in Simplon en het is daarom extra leuk om te zien dat Inge van Calkar vanavond ook aanwezig is om de band te supporten. En Bibi en The Boys zorgen er dan ook voor dat de kelder vol is en blijft. Met een afwisselende, dan weer opzwepende dan weer wat kalmere set zorgen ze voor een fijne ongedwongen sfeer. De band omschrijft hun muziekstijl als ‘dansbare rock’, maar naast indierock maakt de band ook af en to een uitstapje naar psychedelische rock. Hun eerste single DiscoBass is al een tijdje uit, maar er is volgens de band nieuwe muziek op komst. Over het algemeen hebben de nummers die ze vanavond laten horen groovende verses en catchy refreinen een recept voor een leuke easy listening avond. Dus misschien moeten Bibi en the Boys zichzelf maar een studentenband blijven noemen als dat ervoor zorgt dat de band zo ongedwongen en met zoveel plezier op het podium blijft staan.