Afgelopen donderdag was het weer tijd voor opkomende artiesten om hun werk te tonen in Simplon UP. UP biedt artiesten de kans om van zichzelf te laten horen. Van bands tot producers, naar rappers en meer. De meest uiteenlopende genres kunnen bij SimplonUP op publiek rekenen. Donderdag was het de beurt aan Inès Morassutti-Vitale en band, samen INÉS. Daarnaast stond de band Amonia Caramel uit Leeuwarden op het podium. Het was een avond met een speciale gast en een grote dosis aan energie.

Op het moment dat de bovenzaal vol loopt, is INÉS nog de laatste soundcheck aan het doen. Maar al snel bepalen gevoelige klanken de sfeer in de ruimte. De band begint met een paar slow songs waarbij het publiek bijna een speld kan horen vallen. INÉS is merkbaar nog een opkomende artiest. Een paar foutjes in de muziek zorgen voor een ongemakkelijk lachje bij de gitarist. Al snel wordt dit goedgemaakt door de verdere klanken waarbij de luisteraars kunnen wegdromen. Tussendoor verteld Inès dat ze acht jaar in Groningen heeft gewoond en dat ze het fijn en bijzonder vindt om weer terug te zijn. Na een aantal langzamere nummers wordt de beat opgevoerd. De liedjes zijn dansbaar en het is te merken dat de band wat losser wordt en zich thuis voelt op het podium. Op een paar kleine technische moeilijkheden na, vormt het setje een geheel. Een luid applaus na het optreden laat zien dat het publiek genoten heeft. De band verlaat glimlachend het podium.

Ook Amonia Caramel begint de avond met een paar rustige nummers. De set wordt begonnen in duobezetting. Ze staan zelfverzekerd op het podium en laten zien dat ze er plezier in hebben. Een misser in de meerstemmige zangpartij wordt snel opgelost. Na een aantal zachte klanken wordt de sfeer volledig anders. Ze nodigen de volledige band uit op het podium, inclusief een special guest; de trompettist. De drukte op het kleine podium zorgt voor energie. Ook in het publiek is dit te merken. De bezoekers dansen lachend mee. Amonia Caramel heeft nog geen uitgebrachte nummers op streamingsdiensten, maar het duo vertelt ons dat ze druk bezig zijn met hun EP en dat deze op 12 mei uitkomt. De set vliegt voorbij en voor we het weten, beginnen ze aan het laatste nummer. Ze zetten een up-beat nummer in, waarmee de muzikale avond in blijdschap afgerond wordt. Na een diepe buiging en lachende gezichten van de gehele band is de avond dan echt voorbij. Er was totaal geen gebrek aan ervaring. Amonia Caramel heeft een goede indruk achtergelaten wat ook te horen was aan het publiek.

Wat begon als een rustige avond met gevoelige nummers, werd afgesloten met een bom van energie en bezoekers die de zaal verlaten met een lach op hun gezicht.