Mei is al een tijdje voorbij. De afgelopen maand was vooral heel erg nat dit jaar. Gelukkig kregen we ook een plens prachtig plaatwerk van onze Groninger artiesten. We werden deze maand flink verwend. Van slaapkamer synthwave tot traditionele rock, van relaxte lente muziek tot dissonante post-punk. Het was zeker niet stil in mei.

Spiny Norman | Left Lane

Voor lekker in het gehoor klinkende alternatieve retrorock moet je uiteraard bij Spiny Norman zijn. Left Lane kent een traditionele opbouw en is behoorlijk recht-door-zee. Het nummer is reeds een aardig succes, en dat is eigenlijk wel prima te verklaren. Wellicht hadden we stiekem wel wat gehoopt dat het nummer meer uit de bocht zou gieren. Daar zouden we helemaal geen bezwaar tegen hebben gehad. Maar al met al zullen we uiteindelijk deze direct herkenbare track toch niet snel links kunnen laten liggen.

Irene Wiersma | The Evy Tapes (EP)

Evy bestond als act kortstondig in 2005. Irene Wiersma brengt nu onder eigen naam een aantal nummers uit van toen, geremasterd en opnieuw gemixt. The Evy Tapes bevat zeer aanstekelijke electropop muziek, met af en toe een mooie vleug synthwave. De productie klinkt lekker basic, met het risico uiteraard dat het dan gaat klinken als lofi slaapkamer vlijt. Maar de nummers zijn over het algemeen te aanstekelijk om dit als een probleem te ervaren. We worden getrakteerd op een aantal zeer leuke vondsten. Het geheel klinkt avontuurlijk en qua songstructuur gevarieerd. De nummers van deze The Evy Tapes zijn niet direct hitgevoelig, maar liefhebbers en belangstellenden gaan hier totaal geen buil aan vallen. Integendeel.

ZOZY & Jelle Mulder | FIFO

De bonusaanbieding van de maand mei is de eerste single van ZOZY. Het toffe nummer is een ode aan de onderbetaalde supermarkt helden: de vakkenvullers. FIFO is een collaboratie met Jelle Mulder - twee voor de prijs van één - en is meer dan geslaagd. Dit nummer kun je nooit zonder een glimlach op je gezicht aanhoren. Het is een heerlijk hedendaagse r&b rap. Onmiskenbaar is het humoristisch, er zitten vele vette knipogen in. Maar FIFO is ook gewoon heel erg goed gemaakt. Het is volledig kassa dus.

Jelle Mulder | Groen Gras

Mag hij nog even? Naast FIFO bracht singer-songwriter Jelle Mulder in mei ook nog eigen nummer uit. Groen Gras is een relaxte lente track. Je hoort duidelijk dat Mulder talent heeft. Het refrein zit direct na een eerste beluistering in je hoofd. Als geheel klinkt het erg sympathiek en een beetje funky. Groen Gras is fris en kent daarom nog geen dorre plekken om het wat meer karakteristiek te maken. Dat is niet erg. Je voelt de drang om lekker op het terras te gaan zitten en ongedwongen te genieten van de lentezon. Lekker glaasje, goed gezelschap. Dat gevoel. Groen Gras komt dus eigenlijk precies op het goede moment. Knap gedaan. 

Solitary Zebra | Away & Try

Twee nieuwe nummers van Solitary Zebra deze maand. Het heerlijke en meeslepende indierock nummer Away klinkt als een klok. Je bent er direct weg van. Het andere nummer -Try - is geheel andere koek. Wellicht vergt dit nummer meer gewenning. Try is namelijk meer gericht op sfeer. Het is net alsof de muziek van Interpol en Sigur Rós elkaar in een droom tegenkomen. Leg je oor goed te luister en je hoort echter uiteindelijk ook dat Try duidelijk geen probeersel is. Het is op een eigen manier zeer trefzeker. We kunnen zeggen dat Away en Try twee kanten van een bijzondere medaille zijn. Hoe dan ook, of deze zebra zwart met witte strepen is of andersom? Spannend en interessant is het in ieder geval.

Ioana Iorgu | Empty Hands

Het onbevredigende van de track Empty Hands van Ioana Iorgu is dat het voor je gevoel wat langer had mogen duren. Het voelt als een aanzet tot meer. De oplossing is het nummer op repeat te zetten om je wat langer in de heerlijke dissonantie te mogen laven. Het post-punk nummer intrigeert namelijk uitermate. Het kent duidelijk shoegaze invloeden maar bevat ook avontuurlijke noise elementen. De zang is niet altijd trefzeker, maar dat mag bij dit donkere nummer. Wellicht moet het zelfs zo. We wachten in spanning af wat het aankomende nieuwe album - Thick Skin - gaat brengen. De tekenen zijn tot nu toe erg gunstig. Zoals het nu lijkt zullen we vermoedelijk niet met lege handen gaan staan.