De line-up van het jaarlijkse muziekfestival Zwemfest staat ook dit keer weer vol met opkomende acts. De avond begint in een uitverkocht Vera goed met een optreden van psychedelische bluesrockformatie Feral Tides. Daarna is het onder andere de beurt aan het Groningse bandje The Mudd en rock-’n-roll en garagepopband Lookapony. Het is aan de energieke nieuwkomer PEER, die twee weken geleden nog een optreden gaf bij De Wereld Draait Door, om deze editie van Zwemfest waardig af te sluiten. En dat is voor deze springerige indierockband totaal geen probleem.

Psychedelische rock van Feral Tides

Vijf man staan er op het hoofdpodium tijdens het optreden van Feral Tides, waaronder een saxofonist die samen met een rockorgel een aantal mooie solo’s weggeeft. De leadzanger danst ondertussen wild mee en zwaait ritmisch met de tamboerijn. Hij introduceert Feral Tides als psychedelische rockband en tijdens het optreden klinkt de band mede dankzij het orgel ook een beetje als The Doors. Tijdens de “one and only dancing song” Surreal Machine laat de organist een mooi intro horen en bij het laatste nummer komt ook de sexy saxofoon weer even om de hoek kijken. Het publiek geniet vooral van de instrumentale delen, waarin de muzikanten helemaal los gaan en waarbij de lichtshow ook bijdraagt aan een mooie podiumpresentatie.

Feral Tides

Goedklinkende rock van The Mudd

In de kelderbar is het dringen geblazen om een glimp mee te krijgen van het optreden van de vierkoppige band The Mudd. De bandleden hebben onderling lol en laten goedklinkende rock horen. De gitarist stoot nog net niet zijn hoofd tegen het kelderplafond, is druk met zijn pedalen en laat af en toe een vervormd geluid horen. De zang valt een beetje weg in het geheel, maar in het nummer Foolin’ laat de band een knappe intro horen. Er ontstaat een kleine pit vooraan in het publiek en de temperatuur in de ruimte stijgt met de minuut. Na het laatste nummer verlaten de bandleden bezweet het podium.

The Mudd

Stoïcijnse rock-’n-roll van Lookapony

Als het optreden van Lookapony begint, raggen er twee muzikanten op het hoofdpodium op hun gitaar. Het duurt niet lang voordat ook de zanger een gitaar pakt en af en toe ritmisch: “Wow!” door de microfoon zingt. Vervolgens zegt hij: "We gaan een paar nummers voor jullie doen. Helemaal leuk dit." Deze muzikanten houden van hun eigen muziek en staan zelfverzekerd op het podium. Dit maakt het optreden bijzonder prettig om naar te kijken en te luisteren. Lookapony laat met een stoïcijnse basgitarist stevige rock horen met prettige melodieën. Ze ronden de nummers strak af, de zanger gaat nog even zingend het publiek in en dan is het optreden zonder praatje of afkondiging alweer voorbij. 

Lookapony

Dansbare gitaarpop van PEER

De vier jonge, enthousiaste heren uit Middelburg van indierockband PEER hebben er zin in vanavond en staan verzorgd op het podium. De zanger roept: “Give me, one, two, five an a half!” en begint met de band aan een indrukwekkend liveoptreden vol dansbare gitaarpopliedjes zoals Bleeding Butterflies. De band maakt er een feestje van in Vera. Het liedje Emily speelden ze twee weken geleden nog bij de Wereld Draait Door en dat hoor je. De verstaanbare rocknummers worden allemaal bijzonder strak gespeeld en geëindigd. Bovendien houdt de zanger moeiteloos de aandacht van het publiek vast terwijl hij met de aanstekelijke meezingrefreinen af en toe enthousiaste leuzen als: “Get out!” meeschreeuwt. De zanger organiseert vooraan in het publiek een moshpit, duikt nog even crowdsurfend op de meute totdat de lengte van de microfoonkabel op is en vertelt het publiek dat dit ruige optreden “misschien wel hun vetste gig ooit" is. De geroutineerde bandleden beschikken over de juiste energie om een knappe liveset te spelen en deze energieke editie van Zwemfest knallend af te sluiten.

PEER

Feral Tides

Feral Tides

The Mudd

The Mudd

Lookapony

PEER

PEER