Vanavond staat Orange Skyline in een uitverkocht Vera. Het viertal is genomineerd voor een Edison, deed shows op festivals als Eurosonic Noorderslag en speelde het voorprogramma van Kensington in de Ziggo Dome. Nu is het tijd voor een eigen feestje in thuisstad Groningen. Tom Tukker verzorgt het voorprogramma voor een gillende menigte. Met zijn catchy liedjes zou hij niet misstaan als main act. Vervolgens is het de beurt aan Orange Skyline, die het uitverkochte Vera plat performt.

Tom Tukker

Tom Tukker opent de avond. Samen met zijn uit vier personen bestaande band weet hij zijn ballad-achtige, met-piano-in-de-basis nummers om te toveren tot iets wat het gemiddelde dancepop-publiek ook kan waarderen. Een steady beat van drums met elektronische drumpad stuwt de nummers voort en tegenmaatse accenten lokken een dansje uit.

Wat opvalt is het ogenschijnlijke gemak waarmee Tom Tukker schakelt van borststem naar kopstem en weer terug. Beide beheerst hij uitstekend. Ook het publiek komt aan zijn trekken: ‘Let him go, let him go-go-go’ klinkt het door de zaal wanneer hij mensen uitdaagt om het gelijknamige nummer mee te zingen. Met zijn warme, krachtige vocalen zet Tom Tukker met zijn band een goed optreden neer.

Orange Skyline

Vanaf het moment dat de heren van Orange Skyline opkomen maakt leadzanger Stefan van der Wielen, in glitterjasje, het gillende publiek duidelijk waarvoor het is gekomen: “We gaan onze benen uit onze reet spelen voor een plek op deze muur!” zegt hij, refererend aan de collectie pollwinnaars die aan de muur van de Grote Zaal prijkt. De catchy, uptempo nummers van de band zijn een aangename mix van funk, soms disco, en belangrijk: synthpop. Funky gitaarloopjes en riffjes die doen denken aan Daft Punk’s Get Lucky brengen groove in de nummers.

Waar de band echt in uitblinkt is performance, een term die zomaar voor Orange Skyline geïntroduceerd had kunnen zijn. Een lading energie die naarmate de avond vordert niet afneemt, stroboscopische lichteffecten, ontspannen lachen en flirten met fans, zingen op de vloer tussen het publiek: het zijn de ingrediënten waarmee Orange Skyline een complete show neerzet. Hoogtepunt wordt bereikt wanneer Van der Wielen aan het eind van de avond besluit om te gaan crowdsurfen, iets wat tot hilariteit in de zaal leidt.  

De toegift wordt afgesloten met Enemy, een nummer van het dit jaar uitgekomen debuutalbum Things That I Hide. Enemy dient vanavond als kers én deel van de taart, en het werkt: het uitgelaten publiek springt beide keren dat de band het speelt mee. In dat ene nummer komen alle bovengenoemde muzikale en showelementen samen. Met dit optreden bewijst Orange Skyline dat de band het een uitverkochte Grote Zaal meer dan waard is, en dat de muzikale weg nog lang niet uitbewandeld is.