De oefenruimtes verkassen, de concertzaal sluit voorgoed. Op 18 maart opent Het Viadukt voor de laatste maal de deuren aan de H.L. Wichersstraat. Tien bands nemen een voorschot op de sloopkogel en breken de tent alvast af. Het Viadukt gaat eruit met een knal.

Mooiste zaal
“'t Is vooral jammer van de concertzaal”, zegt Peter van der Heide. “Het is één van de mooiste zalen van de stad. Altijd goed geluid. Met het gebouw zelf heb ik eigenlijk niks, terwijl ik hier al sinds 1990 repeteer." Bovendien, de repetitieruimte blijft, zij het op een andere plek. Maar die concertzaal… Het ruime podium, de huizenhoge halve boomstammen op de paarse wand en de kenmerkende balustrade zijn na 18 maart niets meer dan een herinnering. Beheerders Edwin Pot en Sieto Kiewiet hebben vooralsnog geen plannen om op de nieuwe locatie van Het Viadukt aan de Euvelgunnerweg een podium voor livemuziek in te richten. Daarmee verliest Groningen een markant podium.

Zaterdagavond
Van der Heide is naast journalist, schrijver en muzikant sinds 2008 programmeur van Het Viadukt. Hij maakte van de zaterdagavond een concertavond in Groningen. “Op zaterdagavond, de mooiste avond van de week, was er niet zoveel livemuziek in de stad. Het Viadukt dichtte dat gat.” Het leidde tot een tweewekelijkse concertavond, met bands uit binnen- en buitenland. Van der Heide weet een mooie anekdote te vertellen over de vroegere angry young man Wreckless Eric. “Te gek dat zijn vrouw Amy Rigby en hij langskwamen voor een optreden”, vertelt Van der Heide. “Ze hadden een dagje vrij tijdens hun tour met Yo La Tengo. Op de avond dat ze in Het Viadukt speelden, stond Semaphore Signals in het voorprogramma, een Haarlemse band vernoemd naar één van Wreckless Eric’s nummers.”

Kwartiertje spelen, kwartiertje ombouwen
Samen met Menno Schreuder, zanger van De Fuckups en huisontwerper van Het Viadukt, is Van der Heide initiator van Going Out With A Bang. Het is de laatste concertavond in Het Viadukt, daarna sluit de tent. Tien bands, stuk voor stuk Viadukt-veteranen, verzorgen deze laatste wals. “Kwartiertje spelen, kwartiertje ombouwen en Jan Kooi van Elpee draait plaatjes.” Het programma weerspiegelt het profiel van Het Viadukt: overwegend gitaarmuziek, variërend van pop via punk tot crossover. Niet alleen de bar in de concertzaal is open, maar ook de muzikantenbar. Het zou wel eens druk kunnen worden. Moeten we rekening houden met Berlijnse Muur-achtige taferelen, waarbij souvenirjagers alvast een voorschot nemen op de nakende sloop? Van der Heide: "Dat moedigen we niet aan."

Verhuizing
“We hebben vooraf aan Edwin en Sieto gevraagd of zij met een afsluitende concertavond konden instemmen. Ze gaven hun goedkeuring, maar lieten de organisatie graag aan een ander over." Beide beheerders hebben het druk met de verhuizing en alles wat erbij komt kijken. De afgelopen weken verplaatsen de bands hun spullen naar het nieuwe onderkomen, dat op 1 april open gaat. Pot en Kiewiet helpen hen in de avonduren mee en verhuizen met hun bus de grootste apparatuur; muzikanten zijn over het algemeen niet ruim bemeten met eigen vervoer. Een eendrachtige samenwerking van beheerders en stamgasten van het oefenruimtecomplex. Pot: "Het zijn drukke weken en het duizelt me nu al voor de ogen. De organisatie van zo'n concertavond kan er echt niet meer bij."

Feest
Het moet een feest worden op de achttiende, een bonte avond. Met tien bands van divers pluimage lijkt dat een zekerheidje. Van der Heide erkent dat een enkele bezoeker wellicht met een dubbel gevoel rondscharrelt. “Ach ja, nou, dan is dat maar zo.” Van der Heide doet niet weemoedig over de sluiting. "Het wordt een erg mooie avond met leuke bands. We nemen afscheid van de concertzaal, het is niet anders. Gezellig een biertje drinken en dan toedeloe."

Going Out With A Bang is het slotakkoord van livemuziek in Het Viadukt. Na 18 maart zal het oorverdovend stil zijn aan de H.L. Wichersstraat.

Going Out With A Bang, Het Viadukt (H.L. Wichersstraat 2, Groningen). Zaal open 20 uur, aanvang 20.30 uur. Toegang gratis.