Binnenkort staan ze in Simplon en in De Walrus: de electropop band FLCTS, maar in de digitale wereld is de band nog nauwelijks te vinden. Wat is FLCTS? En hoe spreek je die naam uit?

We vroegen het aan de twee bandleden van FLCTS, Rebecca en Tobi. Meteen blijkt dat Rebecca de vragen niet begrijpt. Niet zo gek, want ze is Duits. Zo ook Tobi, maar hij is na tweeënhalf jaar in Groningen het Nederlands al machtig. Ze komen uit de buurt van Mannheim, waar ze samen op school hebben gezeten. Rebecca komt komend studiejaar pas naar Nederland. De band is ontstaan in de zomer van 2015. In een repetitieruimte in Mannheim hebben de twee elkaar gevonden en de eerste jamsessie leverde ook direct een eerste nummer op: Let Us Go. Hoe zullen we FLCTS omschrijven? Het is electropop met invloeden van r&b en triphop. Tobi: “We omschrijven onze muziek liever met behulp van muziekartiesten. We hebben bijvoorbeeld een nummer gemaakt die we het ‘James Blake-nummer’ noemen. Een ander nummer heet dan weer het ‘BANKS-nummer.’ En we hebben ook nog het ‘Beyoncé-nummer.’ De voornaamste invloeden zijn op dit moment BANKS en SOHN.”

De band is relatief nieuw en lijkt nog zoekende naar een eigen sound, maar in november 2016 brengt het tweetal hun eerste EP uit: Voyager Golden Record. De EP ligt al een jaar op de plank, want ze wilden het eigenlijk uitbrengen bij een groot label. Ambitieus als FLCTS blijkt te zijn, werd de EP ingeleverd bij Monkeytown Records, wat is opgezet door Modeselektor. Tobi: “We kregen positieve feedback. Ze zeiden zelfs dat het goed zou klinken als een soundtrack voor een winter in Berlijn, maar tot een release is het helaas niet gekomen.” Het is tekenend voor de dromen van FLCTS. Nog maar net aan de slag, maar al meteen plan om de wereld te veroveren.

Nadat de EP een jaar in de kast heeft gelegen, besluit het duo de EP zelf uit te brengen: “Whew, het is voorbij.”  Op de vraag hoe ze op de EP terugkijken, antwoordt Rebecca: “Om heel eerlijk te zijn, kunnen we de EP niet meer aanhoren. We hebben er simpelweg te vaak naar geluisterd.” Toch kreeg de EP nog een staartje, want FLCTS kreeg een cadeautje van bevriende, Groningse producers Klankveld, Hugo Tromp en Phole: RMX VGR EP, een remix van Voyager Golden Record EP.

Van één van de nummers van Voyager Golden Record is de naam Weakless, waarvan je misschien niet meteen doorhebt dat dit helemaal geen bestaand Engels woord is. Het blijkt een vondst te zijn van Rebecca, die het onbedoeld begon te zingen tijdens het jammen. Rebecca: “Ik vond de term toch toepasselijk, want het betekent dat je niet zwak bent.” Zijn lyrics dan belangrijk voor FLCTS? Rebecca: “Er zit geen betekenis achter, het klinkt gewoon goed.” Tobi voegt daaraan toe: “We beginnen met improviseren zonder duidelijk doel. Wanneer het dan goed klinkt, kijken we naar het muzikaal geheel. Tot slot proberen we de tekst context te geven, een betekenis.” Dan zegt Tobi: “Maar eigenlijk hebben alle nummers wel een betekenisvol verhaal. Let Us Go was gebaseerd op een boek Corpus Delicti van Juli Zeh dat Rebecca destijds las.” Ook de andere nummers hebben een verhaal. Tobi, half verbaasd: “Lyrics zijn dus wel belangrijk voor ons, dat hadden we helemaal niet zo door.”

Na Voyager Golden Record is het voor FLCTS tijd om verder te kijken. Rebecca krijgt wat meer tijd en zij en Tobi kunnen samen aan de bak om nieuwe producties te draaien. Ze hebben hun plan van aanpak gewijzigd. “Met de eerst EP was ons idee dat we met een minimaal aantal instrumenten een nummer gingen maken, zodat we het live zouden kunnen gaan spelen. Nu doen we het anders, we maken nu wat we vet vinden en we zien later wel hoe we het live gaan spelen.” Het blijkt een gezegende stroom van productiviteit op te leveren voor de band als we Tobi mogen geloven. Met blakend enthousiasme vertelt hij over het nieuwe nummer Karma is a Boomerang en we mogen nog veel meer vette platen verwachten in de nabije toekomst. Er komt een tweede en grotere EP aan. Tobi: “Die gaat iedereen verbluffen.”

Het nieuwe materiaal is ook hard nodig, want binnenkort treden Tobi en Rebecca op in Simplon en in Café de Walrus. Op dit moment kan met behulp van het uitgebrachte materiaal slechts een kwartiertje gevuld worden. Tobi kan ons gelukkig vertellen dat ze genoeg in huis hebben om nog een extra half uur te spelen. In die drie kwartier kan FLCTS laten zien of ze terecht ambitieus zijn.

Oh ja, bijna vergeten, waar staat die naam nu voor? En hoe spreken FLCTS uit? We mogen het helaas nog niet verklappen van Tobi, maar in de tekst zit alvast een subtiele hint verscholen.

Op 23 maart speelt FLCTS in Simplon en op 31 maart in Café de Walrus.