Drie pop-/rockformaties en zeven singersongwriter-/rap-acts staan dit jaar in de halve finales van de POPgroningen Talent Award. Waar de strijd om de POPgroningen Talent Award in voorgaande jaren voornamelijk door rockbands werd beslecht, lijkt daar dit seizoen een kentering in te zijn gekomen. Uitgangspunt van de Talent Award is dat ieder type act een kans maakt, maar in het verleden kwam het gros van de solisten niet door de voorrondes. Maakt deze groep dan een grote inhaalslag, of heeft POPgroningen een andere visie ontwikkeld? Of maken de rockbands er dit jaar zelf gewoon een rotzooi van? 3voor12 groningen ging op onderzoek uit en doet verslag van de eerste halve finale in de bovenzaal van Simplon.

Winterdipjes, vriendschappen en de spanning opzoeken, zomaar wat thema’s waarmee Popsport Groningen winnares Silke van Wijngaarden haar adolescentie bezingt. Silkes muziek ligt fijn in het gehoor, is goed verstaanbaar en komt oprecht over. De zenuwen spelen Silke echter parten: hoge uithalen worden hier en daar weggeknepen. Openen voor een muziekwedstrijd is natuurlijk, zeker voor een solo-act, een ontzettend lastige taak. Haar gemeende manier van muziek maken blijft echter fier overeind, iets wat ook de jury bij de uitslag opmerkt.

Rapper Jooz speelde vorig jaar op het hoofdpodium van Bevrijdingsfestival Groningen. Een setje spelen in de bovenzaal van Simplon lijkt hem vanavond geen angst aan te jagen. Nergens voor nodig ook, want Jooz verstaat zijn vak als geen ander. Samen met DJ Lucky Bastard knalt hij sterke melodische nederhopsongs door Simplon. Jooz heeft een goed gevoel voor frasering, wat vooral opvalt wanneer hij wordt begeleid door zijn gitaarspelende vader; Jooz weet zich ook zonder pompende beats keurig staande te houden. Eveneens bij deze act horen we oprechtheid, met name bij het nummer wat gaat over het opgroeien als Molukse Nederlander. Een dappere zet, zeker in deze tijden van politieke roering.

Deze halve finale is pas het tweede optreden van de nieuwe groep ABCeasefire. Aan ervaring ontbreekt het de muzikanten echter niet, gezien deze afkomstig zijn uit onder andere The Anti D’s, Animal Antics en Tied Laces. Deze formatie speelt ingenieuze indierock die het best te vergelijken is met het Engelse Foals. Met stevige drums, originele thema’s en een verfrissend geluid weet ABCeasefire zich te profileren als een goed uitgedachte band. Wel is er groei mogelijk op het gebied van spontaniteit; de interactie met het publiek blijft deze avond namelijk beperkt.

De uitslag van de jury is nog niet geweest, maar toch is er al een flinke feestvreugde in Simplon. Skaband Phoenatix is begonnen met spelen en dat mag natuurlijk worden gevierd. Zowel band als publiek springt, danst en heeft plezier. Ook hier horen we ervaring: er worden nauwelijks fouten gemaakt en de individuele partijen blijven, ondanks de muur van geluid, goed gedefinieerd. Een sterke set, maar het is de vraag in hoeverre de band past binnen deze muziekwedstrijd. Phoenatix lijkt muzikaal gezien uitgegroeid en mist originaliteit binnen het ska-genre.

Een halfuur later maakt de jury, bestaande uit Peter Dijkstra, Chris Moorman en Hans Hannemann, de uitslag bekend. Jooz en Phoenatix weten volgens hen het meest te overtuigen en krijgen een plek in de finale. Voor Silke en ABCeasefire houdt de POPgroningen Talent Award 2017 hier op.

Talentontwikkeling is een centraal doel binnen de Talent Award. ABCeasefire is deze avond de jongste, meest kneedbare groep, en leent zich daarom perfect voor dit speerpunt. Dat de jury voor Phoenatix en Jooz kiest, is vanwege hun sterke performances heel goed te begrijpen. Deze uitslag doet je alleen wel afvragen of talentontwikkeling zo het best gestimuleerd wordt.

Silke

Silke

Jooz

Jooz

ABCeasefire

ABCeasefire

PhoenatiX

PhoenatiX

Jury