#ESNS17: Gratis programma en andere feestjes

Geen kaartje? Wel een feestje!

Tekst: Wymer Praamstra Foto: Niels Cornelis Meijer ,

Noorderslag was ook dit jaar weer snel uitverkocht en hoewel er nog enkele kaartjes zijn voor Eurosonic zal ook dit onderdeel de komende week nog wel uitverkopen. Ook zonder kaartje is er tussen 11 en 14 januari echter meer dan genoeg te beleven in de stad. In dit artikel geven we een overzicht van de randprogrammering. Veel is gratis, een enkele keer moet je een paar euro neerleggen en in sommige gevallen moet je je even aanmelden op een gastenlijst. Zowel de officiële onderdelen van ESNS als alle showcases, feestjes en minifestivals van andere organisatoren kun je hier vinden. Mocht er iets missen, zet het er dan gerust zelf even onder in een reactie.

Officiële gratis onderdelen

Eurosonic Air
Wanneer: 12 t/m 14 januari
Waar: Podium Grote Markt
Wat: Bands die een groot publiek aanspreken. Dit jaar misschien iets minder grote namen dan in voorgaande jaren, maar toch zeker de moeite waard. Bovendien niet alleen maar Nederlandse acts.
Wie: o.a. Kraantje Pappie, Navarone, Orange Skyline, Reykjavíkurdætur, Rats on Rafts met De Kift.

Grunnsonic
Wanneer: 11 t/m 14 januari
Waar: Cleopatra, Warhol, Brouwerij Martinus, &Zo, De Walrus, Buckshot, Pakhuis, Men at Work.
Wat: Om de Groninger bandjes ook een plek te geven op het festival is Grunnsonic in het leven geroepen. Hier staan dus alleen acts uit Groningen en enkele uit omliggende provincies. Qua muziekstijl kun je hier van alles vinden. Ook veel aandacht voor hiphop en elektronische muziek, naast uiteraard de bandjes en singer-songwriters.
Wie: o.a. Santa Fé, Roelie Vuitton, J’lectroniq, Hans Hannemann, Willie Darktrousers & De Splinters, Joost Dijkema.

Meerdaagse Evenementen

2 Meter Sessies
Wanneer: 11 t/m 14 januari
Waar: SummerLabb, Damsterplein
Wat: Jan Douwe Kroeske keert ook dit jaar terug met zijn 2 Meter Sessies. Maar liefst vier dagen staan hier opkomende namen die niet alleen tijd krijgen om te spelen, maar vaak ook wat mogen vertellen over hun muziek. Leuk om dus even in te verdiepen en niet alleen maar vluchtig langs te lopen. Met een paar grote namen op het programma.
Wie: o.a. Saint Sister, Best Youth, Declan McKenna, Dan Owen, The Grand East en Paceshifters.

Altersonic
Wanneer: 11 t/m 14 januari
Waar: De Drie Gezusters
Wat: Zoals elk jaar ook nu weer een uitgebreide versie van Altersonic. Ook deze keer is het nog lastig uitvogelen wat er precies komt spelen, al zijn er wel paar bandjes te vinden gelukkig. Als je in de binnenstad bent, kun je altijd even langs De Drie Gezusters lopen. Tegen die tijd kun je vast online wel een blokkenschema vinden of het daar binnen vinden.
Wie: o.a. The Ten Bells, Girl, Baby Galaxy, The Guru Guru.

Coksonic
Wanneer: 12 t/m 14 januari
Waar: Knarie, Brouwerij Martinus, Lola
Wat: Deze is een beetje ingewikkeld. Onder de noemer Coksonic zijn diverse showcases en feestjes van verschillende partijen samengebracht. Voor het overzicht behandelen we onder dit kopje alleen de bands en avonden die COK Bookings zelf heeft geboekt. De andere avonden zijn los van elkaar elders in dit artikel te vinden. Mooi, nu dat uit de weg is: COK Bookings is een relatief nieuw boekingskantoor uit de stad en heeft met name op de zaterdag een lang programma waar je voor een paar euro (of gratis voor 22 uur) naar binnen kunt. Veel lokaal talent, maar ook enkele buitenlandse bandjes. Zeker de moeite waard!
Wie: o.a. Joost Dijkema, 3times7, Guard Llama, Creepy Karpis, Shht, De Kat.

Euromoney 2017
Wanneer: 12 t/m 14 januari
Waar: De Gym & OOST, Oosterstraat
Wat: De Gym heeft dit jaar gezelschap gekregen van OOST in het ruime pand aan de Oosterstraat. Mede daarom een erg sterke en gevarieerde Euromoney dit jaar. De entree is elke dag vijf euro, maar dit is het zeker waard. De eerste dag neemt traumahelikopter met hun Zadelpijn-concept de tent over, op vrijdag doen De Gym en OOST de programmering samen, terwijl op zaterdag Red Light Radio en De Gym de artiesten boeken. Elke dag meer dan genoeg kwaliteit in vele genres.
Wie: donderdag o.a.: Firestone, Fake O’s, traumahelikopter, Lookapony, Korfbal, Cocaine Piss.
Vrijdag o.a.: Ohslo, Promise Keeper, Dollkraut, Fetter, Credit 00.
Zaterdag o.a.: SMIB, Orpheu the Wizard & Suzanne Kraft B2B, Torus.

Excelsior Recordings & Triomf presenteren: De Salon
Wanneer: 11 t/m 14 januari
Waar: Noorderlicht, A-Kerkhof
Wat: Natuurlijk kan ook Excelsior niet ontbreken met een eigen plekje. De drukte van de afgelopen jaren is ingeruild voor een rustiger onderkomen iets verder van de Oosterstraat af. Hier belooft De Salon een plek te worden waar je rustig kunt praten, drinken en beschouwen zonder te hoeven schreeuwen. Natuurlijk zal er ook muziek zijn, naast dans en voordragen en installaties. Je kunt er bovendien prima eten en foto’s van Triomf bekijken.
Wie: Spinvis, Meindert Talma en meer.

The Friendly Fire Bar
Wanneer: 13 en 14 januari
Waar: VRIJDAG, Sint Jansstraat
Wat: Meerdaagse showcase van het inmiddels zeer omvangrijke Friendly Fire. Grote namen uit binnen- en buitenland, die allemaal een kwartiertje mogen spelen op vrijdag en op zaterdag overdag. Hier kun je dus ook mooi naartoe als je ’s avonds andere plannen hebt. Zet jezelf op het Facebookevent wel even op aanwezig, dan sta je op de gastenlijst (of doe dit snel nog even voor de deur).
Wie: o.a. Jett Rebel, Indian Askin, First Hate, LGHTNNG, Lucas Hamming, Pitou.

House of Dudettes
Wanneer: 11 t/m 13 januari
Waar: De Kast, Oosterstraat (steegje)
Wat: De Groninger band The Dudettes pakte vorig jaar flink uit met een driedaags programma. Dit jaar doen ze het dunnetjes over, maar wel in een andere stijl. ‘Entertainment zonder versterking’ noemen ze het. Daarnaast zijn er diverse workshops en dj-sets.
Wie: o.a. The Dudettes, Marvin Dee, White Line, Robin IJzerman.

Hooghoudt Music Sessions
Wanneer: 11 t/m 13 januari
Waar: The Dog’s Bollocks, Oude Boteringestraat
Wat: Eigen festival van de distilleerder Hooghoudt. Drie dagen de betere namen uit de buurt van Groningen, afgewisseld met enkele bands uit andere delen van het land. Gevarieerd en dus voor iedereen wat wils.
Wie: o.a. Karawane, Meadowlake, The Glücks, The Cool Quest, Einfach Kurt, Rectum Raiders.

Platosonic
Wanneer: 12 t/m 14 januari
Waar: Plato & Coffee Company, Oude Ebbingestraat
Wat: Misschien wel het grootste gratis programma van de stad. Elke dag een bandje of tien per locatie. Voornamelijk bands die ook op het ‘echte’ festival staan en hier vast even (akoestisch) laten horen wat ze voor je in petto hebben later op de avond. Ook enkele van de grootste namen van het festival staan gewoon bij deze platenboer of in de aangrenzende koffiezaak.
Wie: o.a. Warhaus, Declan McKenna, Good Harvest, Lisa O’Neill, Matt Maltese, Baywaves, Canshaker Pi, Klangstof, Rondé.

Pleuropsonic
Wanneer: 11 t/m 14 januari
Waar: De Zolder, De Witte Wolf, Crowbar, Knarie, RKZ.
Wat: Mooi dat ook Pleuropsonic er dit jaar weer is. Hier vind je metal en andere herrie. Daarnaast veel bandjes in de hele stad met op zaterdag het ‘main event’ in het RKZ. Overigens vallen ook elders in dit artikel genoemde evenementen onder deze noemer, dus lees vooral verder. 
Wie: o.a. De Fuckups, Ramrod, De Dood, Nachtschade, Schrott, Gravediggers, Black Bomb A.

The Sound of Young Holland V
Wanneer: 12 & 13 januari
Waar: O’Ceallaigh en De Kult
Wat: Vijfde editie van de samenwerking tussen Lepel Concerts en Subroutine Records. Veel van het eigen label, maar ook genoeg spannend nieuw werk van andere bands. Kom wel op tijd als je een band per se wilt zien, want beide kroegjes zijn snel vol. Altijd erg gezellig en zonder uitzondering kwaliteit bij dit event.
Wie: o.a. The Avonden, Awkward I, Baby Galaxy, The Homesick, Lewsberg, Naïve Set, Slow Worries.

Strik Beats Sonic
Wanneer: 11 t/m 14 januari
Waar: De Benzinebar, Hoekstraat.
Wat: Eén van de mooiste bars van Groningen, de Benzinebar, heeft ook dit jaar een mooi programma samengesteld. Veel gitaren en andersoortige rockherrie, dus voor de fijnzinnige zieltjes misschien iets minder geschikt. Zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen op één van de vier dagen. Op vrijdagavond speelt hier bovendien de Punk Rock Heavy Metal Karaoke en dat is gegarandeerd feest.
Wie: o.a. The Glücks, Dirty Denims, BlackboxRed, St. Tropez, Magnetic Spacemen.

Toetersonic
Wanneer: 12 t/m 14 januari
Waar: Café De Toeter, Turfsingel
Wat: Eigen feestje van Café de Toeter, misschien wel het beste biercafé van de stad. Veel lokaal werk, maar daarom zeker niet minder de moeite waard. Dit jaar drie dagen en dus een nog groter programma.
Wie: o.a. Tosso, Jess, Bear in Mind, The Anti-D’s, Awash.

Uurooosonic 2017
Wanneer: 11 t/m 14 januari
Waar: De Uurwerker, Uurwerkersplein
Wat: Naast prima en goedkoop eten en drinken kun je tijdens Eurosonic ook voor muziek naar De Uurwerker. Elke dag staan er enkele bandjes en een paar dj’s. Geen al te bekende namen, maar wel leuk talent uit de buurt.
Wie: Marble Heart, Jellephant, Friends of Soul, Port of Call, Tolls.

Wolfsonic
Wanneer: 12 t/m 14 januari
Waar: Metalcafé De Witte Wolf, Oude Boteringestraat
Wat: Metal is nog steeds niet echt een genre dat we veel terugvinden op het officiële Eurosonic-programma. Op Noorderslag is het helemaal lang zoeken naar een band die je in het metal-hoekje kunt plaatsen. Gelukkig is er dit jaar Wolfsonic met drie dagen lang heerlijke teringherrie. De eerste dag hoort officieel bij Pleuropsonic terwijl de tweede dag gehost is door Two Eighty Five Bookings. Voor het gemak zetten wij dit hier even onder één naam.
Wie: o.a. Kid Harlequin, De Dood, Rene SG, Graverot, Fenris.

Eendagsvliegen

Club Tropicalia: ESNS After
Wanneer: 13 januari
Waar: Simplon, Boterdiep.
Wat: De afterparty op vrijdag in Simplon begint om 2:30 uur (eigenlijk zaterdag dus). In de bovenzaal kun je bij het verderop genoemde St. Georg Club Berlin terecht, maar de grote zaal is voor Club Tropicalia. Veracht hier exotische sounds en acts die in samenwerking met BLiP Agency zijn geboekt.
Wie: o.a. Funk-a-Flex DJ’s, Afrikaboomnada, Altin Gun.

Circlesonic
Wanneer: 14 januari
Waar: Huize Maas, Vismarkt
Wat: Georganiseerd door de Groninger Songwriter Circle, verwacht dus rustig kabbelende liedjes. Ook dit jaar weer wat fijne artiesten op het programma, voornamelijk uit eigen stad.
Wie: Kira, Lesley Baker, Robin IJzerman & Timo de Jong.

The Big Bad After
Wanneer: 13 januari
Waar: De Spieghel/Subsonic, Peperstraat
Wat: Waarschijnlijk de sickste afterparty van heel ESNS. Gekkenhuis onder leiding van Mike Mago. Meestal met een stuk of tien dj’s en enkele special guests. Loopt vaak uit de hand en is daarom zeker de moeite waard
Wie: Mike Mago, rest t.b.a.

Faktum 51
Wanneer: 11 januari
Waar: Het Pakhuis, Peperstraat.
Wat: Feestje op woensdag door concertorganisatoren Faktum 51. Deze speciale editie van hun regelmatig terugkerende avondjes heeft ook weer veel leuke bandjes op het programma. Entree is helemaal gratis en er staan een paar van de meest veelbelovende bands van Groningen en omstreken.
Wie: Abdomen, Creepy Karpis, Electropoëzie, Lesley Baker.

De Garage van Klaas
Wanneer: 13 januari
Waar: De Kroeg van Klaas, Oosterweg.
Wat: Vorig jaar chaos - dit jaar waarschijnlijk weer chaos. Garagebandjes en dat soort spul in de eigenlijk veel te kleine kroeg. Kijken of de pooltafel het dit jaar weer gaat houden.
Wie: o.a. Mozes & The Firstborn, The Homesick, Canshaker Pi.

Hiphop-sonic
Wanneer: 13 januari
Waar: Café de Zolder, Papengang
Wat: De naam verklapt het al een kleine beetje, hier kun je op de vrijdag veel hiphopartiesten vinden. Niet alleen Nederlands talent, maar ook buitenlandse rappers komen langs en daarnaast draaien enkele dj’s. De Zolder zit wel goed verstopt, maar eenmaal in de Papengang kun je het vast wel vinden.
Wie: Casto Man vs Das De Rijmmaniak, Jooz, Veteran Assasin, Victor Fataal.

Jagersonic “Kalm An Is Niks An!”
Wanneer: 14 januari
Waar: Vera, Oosterstraat.
Wat: Voor het eerst niet op vrijdagmiddag, maar een uitgebreidere versie op zaterdag. Niet meer alleen in de klamme Kelder, want de De Rooie Jager trekt dit jaar ook de Grote Zaal er gezellig bij. Hierdoor groter, gekker en vreemder dan ooit. Het motto ‘Van Slayer tot Schlager’ is behoorlijk van toepassing. Met de vlam in de pijp via Bonnie St. Claire doorjagen naar traumahelikopter, Di-Rect en Sytse Sneekweek.
Wie: o.a. Bonnie St. Claire, Di-Rect, Fleddy Melculy, Pé en Rinus, Henk Wijngaard, The Kik, Jerry Hormone.

Keetpop Presents
Wanneer: 14 januari
Waar: De Kar, Peperstraat.
Wat: Het festival Keetpop is jaarlijks in Leermens te bezoeken. Dit jaar programmeren ze ook even drie bandjes in de stad op de zaterdag. Leuke namen!
Wie: OOO, Captain Casanova, Manzi.

Klaassonic
Wanneer: 12 januari
Waar: Kroeg van Klaas, Oosterweg
Wat: Allround avond met (dia)verhalen, natuurlijk meer dan genoeg muziek en daarnaast een aantal filmpjes. Laat je op een gevarieerde manier vermaken door de totaalshow van dit kwartet.
Wie: De Meindert & Igor & De Jonge Boschfazant & Kesanova Show.

Never Mind The Hype Presents
Wanneer: 12 januari
Waar: De Kar, Peperstraat
Wat: Rockblog Never Mind The Hype heeft dit jaar voor het eerst een eigen event. Het eerste gedeelte is alleen voor genodigden en delegates toegankelijk, maar het lijkt erop dat ’s avonds iedereen naar binnen mag. Uiteraard een paar stevig rockende bands, waarvan enkele relatief grote namen.
Wie: o.a. Magnetic Spacemen, Paceshifters, GOLD, The Charm The Fury.

ROC Roadtrip
Wanneer: 14 januari
Waar: De Spieghel, Peperstraat.
Wat: Acts van zes verschillende muziekopleidingen uit het hele land komen hier spelen. Onbekend talent dus, maar zeker de moeite waard om te kijken of er wat tussen zit.
Wie: o.a. Hollow Men, Exit the Hive, Dondersteen.

St. Georg Club Berlin: ESNS Afterparty
Wanneer: 13 januari
Waar: Simplon, Boterdiep
Wat: Op de vrijdag splitsen ze bij Simplon de gratis afterparty (vanaf 2:30 uur) in twee gedeelten. Boven kun je bij St. Georg Club Berlin terecht voor ‘ongeschaafde futurefunk van enkele afgevaardigden van deze hippe club in Berlijn.
Wie: o.a. Rachel Green, DTM Funk, Nico Adomako.

Subbacultcha x Wham!Wham! Day Party
Wanneer: 14 januari
Waar: Galerie Sign, Winschoterkade
Wat: Inmiddels een traditie, dit feestje van Subbacultcha en Wham!Wham!. Altijd veel brakke koppies, maar daardoor zeker niet minder gezellig. Als je op tijd bent, krijg je een gratis herstelbiertje, dus alleen dat maakt het al de moeite waard. Leuke bandjes uit binnen- en buitenland verzorgen de muziek.
Wie: o.a. Tommy Cash, Man Duo, Promise Keeper, Nouveau Vélo, Korfbal.

Switch ESNS Afterparty
Wanneer: 12 januari
Waar: Simplon, Boterdiep.
Wat: Switch strijkt regelmatig in Simplon neer met dikke dansavonden. Voornamelijk lokale dj’s krijgen hier de kans om in beide zalen het publiek te vermaken. Na het reguliere programma in Simplon gaan ze open voor iedereen (vanaf 2:30 uur). Verwacht hier prima dj’s waarmee je de avond af kunt sluiten.
Wie: Posij, Mononoid, Strano, Former, Thee J Johanz, Node, Beatstra en Nangdo.

Vera Afterparties
Wanneer: 12 en 13 januari
Waar: Vera, Oosterstraat
Wat: Op zowel donderdag als vrijdag is er een vrij toegankelijke afterparty in Vera. Altijd leuk om nog even de laatste uurtjes door te brengen.
Wie: Pushin Wood Soundsystem, De Rooie Jager.

Vera Downstage
Wanneer: 14 januari
Waar: Vera, Oosterstraat.
Wat: Eigenlijk is dit gewoon een ‘normale’ zaterdagavond downstageshow in Vera, maar omdat het tijdens deze dagen is, zetten we hem er gewoon bij. Mede ook omdat het bandje gewoon heel goed is. Entree is slechts één euro.
Wie: Baby Galaxy

Showcases

Atomnation + Rhythm Converted Showcase
Wanneer: 12 januari
Waar: Subsonic/De Spieghel, Peperstraat
Wat: Beide labels nemen enkele artiesten mee om een stevige afterparty te organiseren. Dansbaar, maar toch serieus. Goede keuze dus als je nog even zin hebt in echt goede muziek.
Wie: o.a. David Douglas, Odle Gods, Tom Hades, Roy El Kei.

AUC Bookings Presents
Wanneer: 11 januari
Waar: Café Knarie, Oosterstraat
Wat: AUC bookings heeft ook deze keer een eigen feestje. Een paar Nederlandse bandjes die al wat meer aandacht kregen dit jaar, maar nog zeker niet zijn doorgebroken. Benieuwd of dit gaat passen in de krappe Knarie.
Wie: o.a. The Shady Greys, The Heat, Ten Years Today.

CTM Publishing Showcase
Wanneer: 13 januari
Waar: Martini Hotel Foyer, Gedempte Zuiderdiep
Wat: CTM Publishing presenteert twee acts uit eigen stal in de foyer van het Martini Hotel. In de namiddag kun je hier dus naartoe als je even lekker op wilt warmen.
Wie: Call it Off, KIOL.

DOX 20 Years Anniversary
Wanneer: 14 januari
Waar: Brouwerij Martinus, Kostersgang.
Wat: Het Amsterdamse boekingskantoor, label en publisher DOX bestaat twintig jaar en viert dit mooi in Groningen. Onder het genot van uitstekend bier van Brouwerij Martinus kun je van vijf bands en special guest Benny Sings genieten. Het is zaterdag overdag, dus je kunt gewoon nog hier kijken voordat je naar Noorderslag gaat.
Wie: Lorrèn, Marle Thomson, Brass Rave Unit, IVAR, PEER.

For The Road Showcase
Wanneer: 12 januari
Waar: Concerthuis, Poelestraat.
Wat: For The Road strijkt dit jaar neer in het Concerthuis. Vijf bandjes/artiesten in diverse genres. Leuk om even te bekijken, want er zit zeker moois tussen.
Wie: o.a. Stillwave, Marsicans, Maureens.

Friese Lente Showcase
Wanneer: 11 januari
Waar: I.Turn.IT, Oosterstraat
Wat: Showcase van Fries talent, gepresenteerd door Friesland Pop en de Popfabryk. Een paar nieuwe en vernieuwende acts uit de buurprovincie mogen hier hun werk laten horen. Mooi avondvullend programma met zeker interessante acts.
Wie: De Tigers van Greonterp, Fonkelende Vertraging, FUNC, O Kutjes.

Full Spectrum Showcase
Wanneer: 13 januari
Waar: Het Pakhuis, Peperstraat.
Wat: Elk jaar vaste prik: de Full Spectrum showcase in het Pakhuis. Dit keer weer drie talentvolle bands uit eigen stal die je gratis kunt bekijken.
Wie: GOSTO, My Blue Van, T.S. Eliot Appreciation Society.

Herman Brood Academie Showcase
Wanneer: 13 januari
Waar: Het Concerthuis, Poelestraat.
Wat: Al vele jaren komen er genoeg leuke bandjes op de radar die hun oorsprong kennen op de Herman Brood Academie. Dit jaar verzamelen vier van deze bandjes zich in Het Concerthuis om hun kunsten te vertonen. Relatief grote en talentvolle namen!
Wie: Emil Landman, Radio Eliza, Electric Company, 45ACIDBABIES.

The Lullabye Factory Showcase
Wanneer: 11 januari
Waar: De Kar, Peperstraat.
Wat: Showcase van The Lullabye Factory met een gevarieerd en avondvullend programma. Redelijk wat bands dus er moet voor iedereen wel iets leuks tussen zitten.
Wie: Sailing To Suez, The Hazzah, Money & The Man.

Postulart Music
Wanneer: 13 januari
Waar: De Kar, Peperstraat
Wat: Ook Postulart Music neemt een deel van het roster mee naar Groningen. Zij nemen op vrijdagavond De Kar, waar je trouwens ongeveer non-stop voor gratis muziek terecht kunt, over met ‘hun’ bands. Prima namen!
Wie: Willem Wits, Mango Zabba, Orange Maplewood, Drunken Dolly.

White Russian Records Showcase
Wanneer: 12 januari
Waar: Crowbar, Pluimerstraat
Wat: In de ruige Crowbar strijkt White Russian Records elk jaar weer neer voor een showcase van bands uit eigen stal. Vooral wat harder werk, dus prima om eens te kijken als je bij het normale programma niet aan je trekken komt.
Wie: o.a. Long Way down, The 101’s, Manu Armata

You Are Invited
Wanneer: 12 januari
Waar: De Gym, Oosterstraat.
Wat: Ja geen idee eigenlijk wat dit voor moet stellen. Als je hier naartoe wilt kun je jezelf op aanwezig zetten op een website van V2 Records. Er zullen vast wat bandjes komen spelen van dit label, maar verder is er weinig over te vinden, behalve dat het van 15:30 tot 19:00 duurt.
Wie: t.b.a.