Noorderzon 2017 is inmiddels in week 2 beland, het terrein loopt dagelijks helemaal vol met bezoekers. En oh oh, wat worden zij weer verwend dit jaar. Waar je ook van houdt, elke dag staat er wel iets van ieders gading op het programma. Zo ook donderdag weer. Zin om de heupjes los te smijten? Dan zit je bij Mr. Wallace goed. Wie vooral de nek graag traint, kan bij Korfbal terecht. Wat een weelde en dat gewoon in onze eigen stad.

Mr. Wallace

De net ondergegane zon werpt een driekleur aan vrolijk licht tegen de donkere lucht. Het in bomen gehulde decor van het festival vangt een glimp op van dit lichtspel dat doorwerkt in de lampen boven Podium Op Zuid, de stage die klaar lijkt voor wat Jamaicaans muziekgeweld.

“Als je gekomen bent om te dansen, is dit het moment!” roept frontvrouw Renske de Boer. De zevenkoppige skaband heeft er duidelijk zin in, want vanaf het moment dat Mr. Wallace opkomt, is de performance aan. Een niet afnemende lading energie is het ingrediënt voor anderhalf uur springen, zingen en bier drinken. Denk aan de voor ska typerende, backbeat-achtige uptempo nummers, sax- en trompetsolo’s gecombineerd met een fluitje dat het geheel een Caraïbisch tintje meegeeft. Basloopjes herhalen de verschillende zanglijnen die De Boer schijnbaar moeiteloos haar keelgat uitgooit. Warme vocalen met een aangenaam heesje vullen de ruimtes op die de band voor de zang laat liggen.

Tempowisselingen naar de rustigere, uit ska voortgekomen reggae, dagen uit tot een “als je een jointje hebt meegebracht, steek ‘m nu maar lekker op”. Het vijfentwintig man tellende actieve dansgroepje maakt van de gelegenheid gebruik om dansskills te showen en deelt de maaiende armbewegingen, staande in een rijtje, met volslagen onbekenden. Bierhighfives maken de ons-kent-ons-sfeer compleet. Iedereen deelt in de feeststemming die de ska uitdraagt.

Wat het knappe van het geheel is, is dat elk nummer toch iets eigens heeft. Wisselingen tussen ska en reggae, megastrak gespeelde solo’s afgewisseld tussen de verschillende instrumenten en spatzuivere koortjes maken het geheel alles behalve eentonig. Voorzichtig hoorbare invloeden van rock-‘n-roll, futuristisch klinkende effecten en delays geven een eigentijdse twist. Breathe Again, de titelsong van het dit jaar uitgekomen debuutalbum, geeft met de sax- en trompetsolo een frisse, jazzy feel.

Het publiek wordt verwend met maar liefst drie toegiften. Knocked Up blijkt publieksfavoriet: catchy meerstemmige loopjes, rockend orgeltje en een uptempo feel maken dat de remmen eraf gaan en iedereen meespringt en - zingt. Een voorzichtige crowdsurf betekent het einde van de, door de gelegenheid gebrachte, paar vierkante meter Caraïben op Groninger bodem.

Mr. Wallace

Korfbal

Ook aanwezig vanavond is het kersverse garagekwartet Korfbal. Onder leiding van Jaap van de Velde, die zich al eerder bekendheid verschafte met acts als Yuko Yuko en The Homesick. Voor dit optreden staan slechts twintig minuten ingepland en de jongens zijn duidelijk niet van zins om tijd te verspillen. Al bij het eerste nummer, een stonerrammer, bijna à la Kyuss maar dan niet zo zwaar op de hand, is het publiek los en bij het tweede zucht de vloer van de container reeds onder de springende massa.

De oordoppen die de aanwezigen bij binnenkomst krijgen aangereikt, blijken dan ook geen overbodige luxe. Korfbal speelt lekker hard, lekker snel en lekker ongecompliceerd. Soms lijken de heren iets gas terug te nemen teneinde een wat rustiger intermezzo te beginnen, maar dat blijft bij schijn. Steeds wordt al voor het publiek wat op adem is gekomen het gaspedaal weer ingetrapt. Collectief deinend op de vloer, die inmiddels wel een trampoline lijkt, komen publiek en band steeds dichterbij elkaar. Samen hossend in een kamervullende massa, geluid dat steeds harder aanzwelt, hier en daar grenzend aan het dissonante.

Dan is het afgelopen. Twintig minuten waren het, maar wel twintig minuten die we graag nog eens zouden herbeleven. Maken we ons ook niet druk om, want Korfbal, die zien we nog wel vaker. Goed gedaan jongens, toffe show. Volgende keer wat langer? Afgesproken.

Mr. Wallace

Mr. Wallace