Vet, sneller, kuifst: psychobilly in Simplon

Eerste Psychobilly Night op vrijdag de dertiende

Tekst: Ernst Jeuring Foto's: Jan Louis van den Oever ,

Vrijdag 13 februari staat in de kleine zaal van Simplon voor het eerst de Psychobilly Night geprogrammeerd. Het moet de eerste van jaarlijks terugkerende psychobilly-avonden worden. Zo vreselijk vaak staat dit ruigere broertje van de rockabilly niet geprogrammeerd in de stad. ”Daarom heb ik het zelf maar neergezet”, zegt organisator Mayra von Rotz hierover.

Met Dead Cat Stimpy, The Hammeroidz en Frantic Vermin heeft Von Rotz drie bands in huis gehaald die het publiek opwachten met vetkuiven, ass-slappin’ contrabassen en Dr. Martens. ”Groningen kent zelf nauwelijks psychobillybands. Ik heb ze van buiten de stad moeten halen”, aldus de organisator, die zelf een uitgelezen voorkeur voor het genre heeft. Natuurlijk wil ze met de Psychobilly Night de Groninger scene een plezier doen. Maar ze hoopt ook publiek te bereiken voor wie de muziek nog onbekend is.

Frantic Vermin gaat al vanaf de jaren tachtig mee. Al zijn de heren pas sinds 2010 weer actief, na een winterslaap van twintig jaar. De opleving heeft geresulteerd in twee fijne platen en een tour in binnen- en buitenland. De band blijft zijn rockabillyroots trouw. The Hammeroidz tapt uit een iets gruiziger vaatje, terwijl Dead Cat Stimpy in z’n eentje psychobilly vermengt met garagerock en fifties rock-‘n-roll.

De Psychobilly Night is een uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met deze energieke subcultuur, óf om er je hart aan op te halen.

De zaal is open om 20.30 uur. Kaarten kosten € 9,00 in de voorverkoop en € 12,00 aan de deur.