#ESNS15 De Groninger acts op Eurosonic Noorderslag

Thuiswedstrijd voor deze achttien bands

Tekst: Lilian Zielstra Foto's: André Eggens, Jan Westerhof en Harold Zijp ,

Lijstjes, lijstjes, allemaal lijstjes. 3voor12 groningen zet graag voor je op een rijtje wat er allemaal te zien is op een groot festival als Eurosonic Noorderslag. Zo heb je in 'In opmaat naar Grunnsonic met…' kunnen zien welke acts er allemaal op Grunnsonic staan. Sommige daarvan staan ook op Eurosonic. Maar, behalve het door POPgroningen geprogrammeerde Grunnsonic, heeft Eurosonic Noorderslag zelf ook meer dan genoeg Gronings glorie geboekt. Dit zijn ze op een rijtje.

A Liquid Landscape
De band A Liquid Landscape begon ooit te spelen in het plaatselijke dorpshuis, maar is de kinderschoenen inmiddels ruimschoots ontgroeid. Vorig jaar kwam hun tweede album The Largest Fire Known To Man uit, ze toerden door heel Europa en stonden in het voorprogramma van onder andere Karnivool. De muziek varieert van dromerig introvert tot intense uitbarstingen.
Donderdag 15 januari – Energy Stage – 19.00 uur

Audio Adam
Van Audio Adam word je vrolijk. Niet zonder reden waren ze al 3FM Serious Talent en het mooie is: we kunnen hun tweede album al bijna verwachten. Het heet Moving Down The Grey Line en zal uitkomen in maart. De muziek van Audio Adam is vol van geluid en energiek.
Vrijdag 16 januari – Energy Stage – 20.25 uur

Avery Plains
Melancholie en energie met elkaar combineren, het lukt Avery Plains. De zeskoppige noiserock-band is geen onbekende in Groningen. Hun muziek (met name de gitaarsolo’s) is meeslepend en zit vol verrassingen.
Woensdag 14 januari – Energy Stage – 19.00 uur

De Rooie Neger
It’s my party and I draai what I want to. Onder dit motto draait dj De Rooie Neger hele nachten weg. Het publiek krijgt niets meer mee van de tijd, omdat het te druk bezig is met dansen. Verwacht alles, want alles kan gebeuren.
Vrijdag 16 januari – Vera – 02.00 uur

Eisenhower
Deze rockformatie speelt stevige muziek, compleet met rauwe gitaren. Daarbij weten de vier bandleden dat te combineren met zangharmonieën, wat voor hun unieke geluid zorgt. Live-perfomances van Eisenhower zijn feestjes en ze weten het publiek altijd mee te krijgen.
Woensdag 14 januari – Energy Stage – 18.00 uur

MakeBelieve
Het is drie jaar stil geweest rondom MakeBelieve, maar ze zijn teruggekeerd met een diverser geluid. Verwacht popachtige, melodieuze muziek die dansbaar is. De band werkte samen met producers die ook met Katy Perry, Adele en Miley Cyrus werkten. 
Vrijdag 16 januari – Energy Stage – 21.50 uur

Mongoose & The Boombox
Mongoose is een jonge Groningse rapper die, naast zijn kwalitatief hoogstaande muziek, ook bekend staat om zijn inhoudelijke, rauwe teksten. Hij won eerder, als eerste Groninger, De Grote Prijs van Nederland in de categorie hiphop. Hij is frontman van de hiphopformatie The Boom Box.
Vrijdag 16 januari – Energy Stage – 16.00 uur

Mononoid
Mononoid is techno die kunst en muziek met elkaar combineert. De muzikanten achter Mononoid beschrijven hun werk als filmisch, melodisch en sfeervol. Juist die combinatie van kunstdisciplines maakt dat ze herkenbare, mooie muziek maken.
Vrijdag 16 januari – Subsonic – 0.00 uur

Noisia Invites
Noisia is een begrip in de drum ’n bass-wereld en een grote trots van de Groninger muziekwereld. Ze werkten samen met Korn en The Prodigy, en zitten op hetzelfde label als Deadmau5. Regelmatig komen de drie dj’s terug naar hun thuisstad en dan gaat het dak eraf.
Vrijdag 16 januari – Paradigm – 23.00 uur

Orange Skyline
Deze Britpop-band speelt niet alleen op Eurosonic Noorderslag, maar werd ook pas uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. Ze stonden in het voorprogramma van Kaiser Chiefs en wonnen in 2013 de POPgroningen Talent Award. Ze maken al met al rap naam voor zichzelf. Scherpe, aanstekelijke muziek à la Oasis.
Donderdag 15 januari – Energy Stage – 17.00 uur
Zaterdag 17 januari – De Oosterpoort – 22.45 uur

Posij
Frank Post is de man achter Posij. Elektronische muziek met moderne invloeden en de nieuwste productietechnieken. Post is altijd op zoek naar vernieuwing en is daarmee één van de koplopers van de moderne bassmuziek. Mede daarom stond hij onder andere al op Lowlands.
Donderdag 15 januari – Energy Stage – 21.50 uur

Pushin Wood Soundsystem
Pushin Wood zijn drie dj’s die elektronische muziek maken, maar het is meer dan dat. De groep werkt samen met designers, video-artiesten en andere creatievelingen om niet louter muziek, maar een hele creatieve ervaring te creëren.
Donderdag 15 januari – Vera – 02.00 uur

Sexton Creeps
De psychedelische band Sexton Creeps is altijd aan het veranderen. Nooit is de opstelling hetzelfde en dus is de muziek nooit helemaal hetzelfde. De band maakt zijn instrumenten zelf en improviseert graag, wat er al met al voor zorgt dat elk optreden volledig uniek en onverwacht is.
Donderdag 15 januari – Energy Stage – 18.00 uur

Swinder
Bij Swinder hoef je niet lang te gissen naar hun Groningse identiteit. De vijfkoppige folkband zingt volledig in het Gronings over liefdesverdriet, landbouw en veel meer, en scoorde daarmee menig hit in de provincie. Fijne muzie, of zoals Groningers zeggen: kon minder.
Vrijdag 16 januari – Energy Stage – 18.00 uur
Zaterdag 17 januari – De Oosterpoort – 19.45 uur

The Black Cult
Ze zijn net terug van een clubtour met The Miseries (die van Tim Knol) en daar hebben ze weer veel "herrie" gemaakt. De ruige garagepunk mept je in je gezicht en je gaat vragen om meer, want optredens van The Black Cult zitten vol rauwe, onomfloerste energie.
Donderdag 15 januari – Troubadour – 22.15 uur
Zaterdag 17 januari – De Oosterpoort – 21.45 uur

The Tightropes
Deze band staat al voor de derde keer op Eurosonic Noorderslag en dat is niet onbegrijpelijk. The Tightropes maken funky rockmuziek met een ruig randje waarop je zeker gaat dansen. Het debuutalbum van de band komt begin 2015 uit.
Donderdag 15 januari – Energy Stage – 16.00 uur

Town of Saints
Town of Saints is nog zo’n trots van Groningen. Het Fins-Groningse duo maakt aanstekelijke folkmuziek, gecombineerd met indierock. De samenwerking van traditionele folk (de prachtige viool) en de modernere rockmuziek, maakt een gouden combinatie.
Donderdag 15 januari – Energy Stage – 20.25 uur

WOLVON
Gruizig, rauw en intelligent, dat is WOLVON. De band heeft zijn sporen inmiddels wel verdiend in Groningen en speelt vaak in de stad. Eurosonic Noorderslag noemt het zelf een combinatie van The Jesus Lizard, Sonic Youth en Joy Division, een rake vergelijking. Intense muziek met een intense live-performance.
Woensdag 14 januari – Energy Stage – 21.00 uur