Eerste EP IMPKT is een feit

“Tegenwoordig is ons genre toegankelijk”

Tekst: Laura Louwes Foto's: Jan Westerhof ,

Marcel van der Veen en Aleks Debosz zijn IMPKT. Marcel heeft zijn roots in de hardcore en hiphop. Aleks komt uit de hoek van drum-'n-bass. Dat gaat wonderwel samen - niet in de minste plaats vanwege de klik die er vanaf het begin af aan al is. Na een samenwerking van een half jaar komt dertien februari de eerste EP uit.

Marcel (24) wint in 2013 samen met Mongoose de Grote Prijs van Nederland in de categorie hiphop. Daarvoor was hij MC in de hardcorescene. “Door de samenwerking met Mongoose heb ik ingezien dat produceren echt een optie was. Ik heb daarnaast veel vrienden die ook muziek maken. Het doel dat ik voor ogen had toen ik begon, was mensen los te zien gaan op míjn muziek.” Aleks (22) is iets korter met muziek bezig, maar niet minder gepassioneerd. “Ik begon anderhalf jaar geleden met drum-’n-bass. Eerst deelde ik alleen wat ik mooi vond, maar later wilde ik echt zelf dingen maken.”

Samen zijn ze nu een half jaar bezig. De naam IMPKT - uitgesproken als ‘impact’ - is een verwijzing naar hun ADHD-gedrag als ze samen zijn en de felheid die ze jegens elkaar hebben. Ook past de betekenis binnen het genre waarin ze opereren: bassmuziek, waarbij ze zich vooral richten op trap, ook al willen ze zich eigenlijk niet aan één genre binden. Marcel is nog steeds meer van de harde stijlen. “Die gooit er doodleuk wat hardstyle doorheen”, zegt Aleks, die zelf meer van de melodische en diepe kant is.

Hun verschillende achtergronden en voorkeuren zorgen ervoor dat hun muziek niet in één hokje past. Aleks: “Lijnen vervagen, je ziet bijvoorbeeld steeds meer metalheads op bass-feestjes. Je merkt dat ons genre, trap, wat breder wordt. Nederland staat er steeds meer open voor. Mensen kunnen veel hebben, niets is te gek. Je wordt minder gek aangekeken als je experimenteert met muziek. Als ik rauwe basgeluiden in een trap-nummer stop, reageren mensen daar tegenwoordig goed op in een club.”

Marcel licht toe: “Het hele hokjesgedrag is weg. Tegenwoordig is ons genre toegankelijk. Een mooi voorbeeld is Mr. Polska. Als je dat vroeger op zou zetten, zouden mensen je afdoen als idioten. Nu loopt iedereen er mee weg.”

Aleks noemt als grootste voorbeeld het Groningse Noisia. “Ze weten gewoon simpel werkende nummers te brengen waar toch heel veel werk in zit. Zo leerzaam om naar te kijken. Hun geluid is zo uniek, niemand heeft dat.” Een tweede inspiratiebron is The Prodigy, vanwege hun extreem unieke sound. Ook haalt hij verrassend genoeg veel inspiratie uit soundtracks: “Vanwege de harmonie en het gevoel. Een soundtrack kent veel ups en downs, het wekt heel veel emoties op.”

Hoe een nummer ontstaat, verschilt. Aleks: “Het begint allemaal met een sound in je hoofd. Marcel is meer de man van de riedeltjes.” Marcel vult aan: “Aleks trekt dat dan door in het ontwikkelen van de percussie, maakt er geluidjes bij. Hij kan uren in een synthesizer duiken."

Dertien februari komt de eerste EP uit, met daarop vier nummers. Allemaal gratis, om zo een fanschare op te bouwen. Hun muziek leggen ze voor aan gevestigde namen in de lokale scene. Marcel: “De sfeer is heel vrij in Groningen, de gunfactor overheerst. Iedereen helpt elkaar. Je kan Posij of Burglar wat sturen - als mensen zien dat je serieus bezig bent, steunen ze je.” Aleks: “Ze zijn altijd kritisch, maar dat heb je nodig. Je komt bij mensen in de studio en daar leer je heel veel van.”

De release vindt plaats in Subsonic. Een bewuste keuze. Marcel: “Subsonic is voor heel veel mensen een opstapplatform. Groningen is klein, maar fijn. Iedereen kent elkaar. Je ziet heel veel mensen groeien. Kijk naar Posij, Dope D.O.D.” Aleks: “De kansen liggen hier voor het oprapen, je bent wel gek als je er niets mee doet.”

Een voorproefje van de EP vind je hier: 

IMPKT - EP release party
Vrijdag 13 februari van 23:00 - 5:00 in Subsonic. Support: Winchester, Exabreak, Cannibal Monkey, Saint-Grey e.a.