#ESNS15 Energie op het Ebbingekwartier

Uitsluitend lokale acts vullen tijdens ESNS de Energy Stage

Tekst: Lotte van Es Foto's: André Eggens, Bob de Vries en Jan Westerhof ,

Al enkele jaren staat tijdens Eurosonic Noorderslag de Energy Stage op het Ebbingekwartier aan het Boterdiep. Het is slechts een blokje om vanuit het drukke stadscentrum, maar wat kan de bezoeker hier voor acts verwachten en hoe is het voor een band om hier op te treden?

In januari rijst ongeveer tussen de gracht en poppodium Simplon in de Energy Stage op. Tijdens ESNS 2015 staan op het podium, dat gesponsord wordt door GasTerra en mede mogelijk gemaakt door POPgroningen, negentien acts, allemaal afkomstig uit Groningen. POPgroningen, koepelorganisatie met een centrale rol in de Groningse popscene, verzorgt hierbij de programmering en geeft bijvoorbeeld ook workshops aan de spelende acts. GasTerra ondersteunt getalenteerde lokale acts onder het mom van “Energizing local talent”.

Nationale erkenning

“Het is heel fijn dat er tijdens Eurosonic Noorderslag een plek is voor beginnende en grotere Groningse acts. Er komt veel publiek op af en het is een mooie gelegenheid voor de stad om te laten zien wat ze in zich heeft”, vertelt Orange Skyline. Volgens de band was de show die ze hier afgelopen jaar neerzetten misschien wel hun beste, maar is dit jaar dus ook een mooie kans om hun groei te laten zien. Ook Menhir is van mening dat ESNS een mooi moment is om je als Groningse act in de nationale kijker te spelen. “Er is al genoeg scheiding tussen Noord-Nederland en de Randstad. Op de Energy Stage kunnen we aan de rest van Nederland laten zien wat we in huis hebben.”

Gratis Groningse pareltjes

Om de deelnemende bands te kunnen bezichtigen heb je geen toegangskaartje nodig. Het gehele programma is van 14 tot en met 16 januari te bezoeken. Een ideale kans dus om alle Groningse pareltjes bij elkaar te zien. Leuk voor zowel Stadjers, die de bekende bands uit de buurt op een groot podium kunnen aanschouwen, als voor het volk wat van buiten Groningen op het festival afkomt. Zij kunnen ontdekken wat Groningen allemaal te bieden heeft naast de (inter)nationale hoofdprogrammering. Ook dit jaar valt er weer heel wat te ontdekken. De line-up van de Energy Stage bestaat uit:

- A Liquid Landscape
- Audio Adam
- Avery Plains
- Eisenhower
- MakeBelieve
- Menhir
- Mongoose & The Boombox
- Mulu
- Orange Skyline
- Posij
- The Given Horse
- Sexton Creeps
- Sprokkelhout
- Stuart Mavis
- Swinder
- The Blind Roofers
- The Tightropes
- Town of Saints
- WOLVON
 


Nieuw dit jaar in dit lijstje zijn A Liquid Landscape, MakeBelieve, Menhir, Mulu, Sexton Creeps en The Blind Roofers. Naast deze nieuwe namen staan er ook een aantal oudgedienden op de line-up.

Oude bekenden

Inmiddels bijna een ouwe rot op de Energy Stage is Town Of Saints. De band speelt er dit jaar voor de derde keer, maar heeft er daarom niet minder zin in. “Eigenlijk wilden we dit jaar niets met Eurosonic doen, omdat we nu aan een nieuw album werken en niet zoveel nieuws hebben om te promoten. Toen de organisatie ons hiervoor vroeg, bedachten we dat het toch wel heel tof zou zijn om hier één showtje te spelen. Het is namelijk ieder jaar een heel mooi feestje op de Energy Stage!”

Ook The Tightropes spelen niet voor het eerst op dit podium. “Vorig jaar stonden we ook op de Energy Stage en dat was een erg gave show. We openden het podium toen op de vrijdag om 15.00, op zich een moeilijke tijd, maar vanaf het moment dat we begonnen stond de tent helemaal vol en hebben we een dikke show neergezet. We kijken er dit jaar zeker weer naar uit!” De jongens van Sprokkelhout waren ook onder de indruk van de show die The Tightropes afgelopen jaar neerzetten. In 2013 speelden ze zelf op deze locatie en kwamen afgelopen editie ook een kijkje nemen. “Eerst hadden we het gevoel dat het Ebbingekwartier misschien iets te ver uit het centrum en van het festival af lag. Maar we hebben meerdere shows gezien waar het goed vol stond. Het hele concept van de Energy Stage is sowieso erg tof, dus we staan er graag weer dit jaar!”

Hier is ook Eisenhower het mee eens en de bandleden benadrukken wat spelen op het podium in voorafgaande jaren hen gebracht heeft. “We hebben contacten met muziekprofessionals opgedaan waar we na ESNS weer verder mee konden en dat is heel fijn. Dit jaar staan we er voor de derde keer en hebben we ook nog twee andere optredens tijdens het festival. Daarbij hebben we ook nog een verrassing in petto, die op de Energy Stage z’n primeur krijgt.” De band MakeBelieve staat dit jaar voor het eerst op deze locatie, maar is zeker geen nieuweling op Eurosonic of Noorderslag. Ook zij zien wat het voor een band kan betekenen om hier te staan. “Op ESNS weet je nooit wie er staat te kijken en wat voor kansen het je band kan bieden. Daarnaast is het vet om te zien hoeveel talent er in Groningen aanwezig is als je naar de line-up kijkt. Het is leuk om daartussen te staan en al helemaal in je eigen stad.”

Al met al is de Energy Stage dus een plek om in de gaten te houden. Een groot aantal Groningse acts staat hier dit jaar weer met een hoop positieve energie en daar plukken zowel de bezoekers als de bands de vruchten van.

De Energy Stage staat van 14 tot en met 16 januari 2015 op het Ebbingekwartier in Groningen.