#ESNS15: De gratis feestjes, showcases en ander randprogramma

Ook voor de liefhebbers zonder kaartje honderden acts

Tekst: Wymer Praamstra ,

Hoewel er op het moment van schrijven nog wat kaartjes voor het officiële Eurosonic-programma zijn te krijgen, is er ook veel te zien en te horen zonder polsbandje. Veel bands spelen als ze toch eenmaal in het hoge noorden zijn meerdere shows. Het randprogramma zit ook dit jaar weer barstensvol. Hieronder een zo compleet mogelijk overzicht, inclusief de officiële gratis onderdelen en die paar evenementen waar je een paar euro voor moet neerleggen. Mist er iets? Dan mag je het er onder vermelden en komt het er zo snel mogelijk bij te staan.

Gratis officiële onderdelen

Energy Stage
Wanneer: 14 t/m 16 januari
Waar: CiBoGa-terrein (aan het Boterdiep)
Wat: Op de Energy Stage staan alleen bandjes uit het Noorden. Dit gratis podium begint vaak al overdag en gaat tot een uur of 10/11 door. De iets bekendere namen uit Groningen en omstreken staan hier.
Wie: o.a. A Liquid Landscape, MakeBelieve, Posij, Town Of Saints en WOLVON.

Eurosonic Air
Wanneer: 15 t/m 17 januari
Waar: Podium Grote Markt
Wat: De bands die te groot/bekend zijn voor het normale programma krijgen een plekje op de Grote Markt bij het gratis toegankelijke Eurosonic Air. Eigenlijk voor ieder wat wils, met bands waar je normaal al snel een paar tientjes voor moet betalen om ze te zien.
Wie: o.a. Blaudzun, Jett Rebel, Kensington en Dotan

Grunnsonic
Wanneer: 14 t/m 16 januari
Waar: The Crown, Buckshot, Troubadour, Warhol, De Walrus, Subsonic en De Etage
Wat: Om de lokale scene mee te laten profiteren van de grote hoeveelheid muziekliefhebbers in de stad krijgen bandjes uit Groningen een plekje op Grunnsonic. Geen gevestigde namen, wel veel talent in een veelvoud aan genres. Ook twee podia met bandjes uit Friesland en Drenthe zijn te zien op vrijdag in de Troubadour, maar dit valt dan weer niet onder Grunnsonic.
Wie: o.a. Fake O’s, Fenn, Menhir, Mulu, Santa Fé en Vikings in Tibet

Meerdaagse evenementen

Altersonic
Wanneer: 14 t/m 16 januari
Waar: De Drie Gezusters
Wat: Hoewel het traditiegetrouw online weer lastig uit te vogelen is wat er precies te beleven valt bij Altersonic, staan er al een paar bands op het programma. Op hun website komt hopelijk te zijner tijd wat meer informatie over de speeltijden en de precieze line-up.
Wie: o.a. MakeBelieve, Stef Classens & The Tapes

B.B.Sonic
Wanneer: 15 t/m 17 januari
Waar: De Benzinebar
Wat: In de ruigste bar van Groningen is dit jaar weer B.B.Sonic georganiseerd. Een paar euro entree op de donderdag en zaterdag, maar daar krijg je naast goede muziek ook veel gezelligheid en geheid een kater de volgende ochtend voor terug.
Wie: o.a. Frantic Vermin, Punkrockheavymetalkaraokeband, Overruled.

Black & Bloom Sessions
Wanneer: 14 t/m 16 januari
Waar: Black & Bloom, Oude Kijk in’t Jatstraat
Wat: In misschien wel de beste koffietent van Groningen staan een handvol akoestische instores in de planning. Hier kun je je even opladen voor de lange avonden die komen gaan.
Wie: o.a. Orange Skyline en Ian Fisher.

Euromoney
Wanneer: 16 t/m 18 januari
Waar: De Gym, Oosterstraat
Wat: Misschien wel het alternatiefste feestje waar je ook na het reguliere programma nog terecht kan voor een leuk bandje en/of goedkoop biertje. Rond een uur of twaalf ’s nachts beginnen de bandjes waarna je je klem kan zuipen in absintbar Barf, je vol kan eten bij het nachtrestaurant of gewoon muziek kan luisteren. Traumahelikopter strijkt hier op vrijdag ook neer, waarover verder naar onderen in dit artikel meer info. Oh ja, entree is hier een schamele €3.
Wie: o.a. Mannheim, Dodde, Fake O’s, Fyoelk en Yespinkpink.

For The Time Being
Wanneer: 13 t/m 17 januari
Waar: Oosterstraat 48-52
Wat: Dit jaar is Excelsior er weer bij in de Oosterstraat. Vlakbij Vera openen ze tijdelijk een winkel, kroeg, atelier en podium. We houden het hier even bij de live muziek, want die is behoorlijk goed. Bijna alleen maar Nederlandse bands, maar dan wel een paar van de beste die we hebben. Ze beginnen al op dinsdag en zijn pas zaterdag om zes uur klaar.
Wie: o.a. Jacco Gardner, Mountain Bike, DeWolff, Taymir, John Coffey, Afterpartees en Alamo Race Track

Freesonic
Wanneer: 14 t/m 17 januari
Waar: EMG Faktors, De Kar, De Toeter, De Benzinebar,
Wat: Evenement dat zijn zwaartepunt heeft in het prachtige oude fabriekspand EMG Faktors aan het Eemskanaal. Naast voornamelijk lokale bandjes ook wat showcases en debatten.
Wie: o.a. Eisenhower, MAASK, Babyface Nelson en Dr. Duval.

Hooghoudt Music Sessions
Wanneer: 14 t/m 16 januari
Waar: The Dog's Bollocks, Mister Mofongo.
Wat: Hooghoudt presenteert meer dan 40 acts in de tegenover elkaar gesitueerde Dog's Bollocks en Mister Mofongo in het centrum van Groningen. De line-up komt binnenkort, dus hou hun facebookpagina in de gaten.
Wie: dat is nog niet bekend.

Het Pakhuis Live
Wanneer: 13 t/m 16 januari
Waar: Het Pakhuis
Wat: Achtereenvolgens presenteren Faktum 51, Pakhuis Live, Cat International en Lon-Dam een avond live-muziek in het Pakhuis. In essentie hoef je dus die vier dagen het gangetje van de Peperstraat niet uit te komen.
Wie: o.a. I Took Your Name, No Man’s Valley, Van Wieren, The Boosters.

Platosonic
Wanneer: 15 t/m 17 januari
Waar: Plato & Coffee Company, Oude Ebbingestraat
Wat: Voornamelijk akoestische sessies van een groot aantal artiesten van het officiële programma. Intiem en met een lekkere bak koffie erbij. Na de tijd meteen de cd kopen en laten signeren; wat wil je nog meer.
Wie: o.a. Kovacs, Typhoon, Gengahr, Sóley, Deers en Rökkurró.

Pleuropsonic
Wanneer: 14 t/m 17 januari
Waar: ORKZ, Crowbar, Pino, Lola
Wat: Het vieze broertje van Eurosonic met de hardere genres. Begonnen als tegenbeweging omdat er te weinig punk, metal en aanverwante muzieksoorten op Eurosonic te vinden zijn en inmiddels een begrip in Groningen.
Wie: o.a. Demented Are Go, Tagada Jones, Rene S.G. en De Fuckups.

The Sound of Young Holland III: Verschwende deine Jugend
Wanneer: 15 & 16 januari
Waar: O’Ceallaigh en De Kult
Wat: Zevende editie van de samenwerking tussen Lepel Concerts en Subroutine Records. Naast toppers van het eigen label ook (inter)nationale bands die zonder uitzondering iets anders bieden dan de gemiddelde band. Verwacht hier geen mierzoete ballads en radiovriendelijke hitjes, eerder het abstractere en ruigere werk.
Wie: o.a. Rats on Rafts, ZHOD, Die Nerven, Apneu en Dead Neanderthals.

Eendagsvliegen

Bus Sessions
Wanneer: 16 januari
Waar: Kiosk Busstation en onder andere in lijn 3, 4 en 11.
Wat: Grappig initiatief van Grunnsonic en Q-Link die artiesten akoestisch op laten treden in de Q-Link buslijnen in Groningen. Daarnaast zijn een paar van diezelfde artiesten te zien in de Kiosk op het centraal busstation.
Wie: o.a. Joëlle Smidt, Martyn Ell, Oes en The Given Horse

Circlesonic 2015
Wanneer: 17 januari
Waar: De Spieghel
Wat: Georganiseerd door de Groninger Songwriter Circle, dus logischerwijs singer-songwriters op het programma voor diegenen die niet naar Noorderslag gaan
Wie: o.a. George Welling, Roos Galjaard & Sebastiaan Wiering, Marjoram.

Dead Neanderthals with Colin Webster - huiskamershow
Wanneer: 17 januari
Waar: Gelkingestraat
Wat: Huiskamershowtje van Dead Neanderthals, georganiseerd door de jongens van wishfulmusic. Even reserveren is nodig als je erbij wil zijn. Entree is gratis, bijdrage voor de band is een morele verplichting.
Wie: Dead Neanderthals, Colin Webster.

Melodica special: Eurosonic
Wanneer: 14 januari
Waar: Kroeg Van Klaas
Wat: Muziek geregeld door de organisatie van het Melodica Festival. Zit in het rustigere, akoestische hoekje en heeft daarvoor in de Kroeg Van Klaas een ideale locatie te pakken. Als pre-party zeker geschikt om lekker in te komen.
Wie: The T.S. Eliot Appreciation Society, Meadowlake, Town of Saints

Negersonic
Wanneer: 16 januari
Waar: Vera kelderbar
Wat: Het feestje met vooraf het hoogste ‘dit-gaat-uit-de-hand-lopen’ gehalte. In de krappe kelderbar organiseert DJ De Rooie Neger (Sexy en Integer) zijn jaarlijkse Negersonic. Voor diegenen die vrijdagavond nog willen functioneren misschien geen goede keuze, maar voor de rest een dikke aanrader.
Wie: o.a. Peter Pan Speedrock, The Miseries en Lucas en Gea (ja, echt).

Noise Soup’n Knowledge
Wanneer: 16 januari
Waar: Galerij Sign
Wat: De Academie voor Popcultuur presenteert een op het eerste oog vreemde combinatie van soep, muziek, film en mini-colleges over cultuur. In de galerij zullen onder andere Backbone 050 en Richard James Foster een praatje geven terwijl het publiek van hun soepen kan genieten. Verder dus live-muziek en een film van Club Guy and Roni.
Wie: muziek van Tenfold, Lady Dandelion en Stuart Mavis.

Still in The Saddle
Wanneer: 16 januari
Waar: De Gym
Wat: Hier had ik het eerder al over. Het feestje dat traumahelikopter vorig jaar gaf doen ze dit jaar nog eens dunnetjes over. Naast drie vette bandjes tot in de late uurtjes dj-sets van de band zelf en hun Limburgse makkers van Afterpartees. Die drie euro is ’t meer dan waard.
Wie: zZz, Küken, Santa Fé.

Subbacultcha x Wham!Wham! Eurosonic Day Party
Wanneer: 17 januari
Waar: Galerie Sign, Winschoterkade
Wat: Het Amsterdamse Subbacultcha trekt één keer per jaar vanuit de Randstad naar Groningen om daar hun inmiddels legendarische Day Party te organiseren. Gratis bier voor die paar mensen die denken hun ontbijt wel binnen te kunnen houden op de vroege zaterdag. Verder top acts in het hippere segment uit binnen- en buitenland. De illustraties van de Muurfriezen zorgen voor de aankleding.
Wie: o.a. Mourn, Happyness, Warm Graves en The Homesick

Upcoming Acoustic
Wanneer: 17 januari
Waar: Het Concerthuis
Wat: De akoestische reeks die het Concerthuis host krijgt tijdens Eurosonic een extra grote editie. Voornamelijk lokaal talent, maar ook een paar internationale namen spelen ’s middags gratis een ontspannen setje.
Wie: o.a. Swinder, Orange Skyline, Joco en Animal Antics.

Showcases

For the Road Showcase
Wanneer: 14 januari
Waar: Het Concerthuis
Wat: For The Road presenteert drie bands uit eigen stal in het hippe Concerthuis. Niet de minste namen en bands die je verder op Eurosonic niet echt tegenkomt. Moeite waard dus!
Wie: Stillwave, Rob Klerkx and The Secret, Counter Jib en Sinas.

Friese Lente
Wanneer: 16 januari
Waar: Café The Crown
Wat: Friesland pop, Popfabryk & Freesonica organiseren een middag met alleen Friese bandjes. Met een gevarieerde dwarsdoorsnede van een paar van de beste acts die Friesland te bieden heeft.

Full Spectrum Showcase
Wanneer: 15 januari
Waar: Het Concerthuis
Wat: Dag twee van de vierdaagse in Het Concerthuis krijgt invulling door het roster van Full Spectrum. Niet de minste bands en ook hier geldt dat het voornamelijk bands zijn die je de rest van de week niet op andere plekken kan zien spelen.
Wie: Aestrid, CUT_, Gosto, Reena Riot.

Geertruida Unofficial Showcase
Wanneer: 16 januari
Waar: De Warhol
Wat: Het Haarlemse label Geertruida presenteert op Eurosonic bands uit eigen stal in de Warhol. Van 8 tot laat komen veel meer of minder bekende Nederlandse bandjes voorbij. Tevens wordt de nieuwste ep van Black box Red gepresenteerd.
Wie: o.a. Black Box Red, The Sweet Release of Death en De Kliko’s.

(I Wanna) Rock ‘n’ Roll Highschool All Night
Wanneer: 16 januari
Waar: Het Concerthuis
Wat: Op vrijdag neemt Rock’n’Roll Highschool het Concerthuis over met niet bepaald de minste namen. Zal hier ongetwijfeld druk worden bij de nationale toppers die ook allen op Noorderslag staan.
Wie: The Indien, Emil Landman, The Deaf, John Coffey.

White Russian Records Showcase
Wanneer: 15 januari
Waar: Crowbar
Wat: In de ruige Crowbar strijkt White Russian Records neer voor een showcase van hun eigen stal. Wat hardere bandjes die mooi bij de bar passen.
Wie: Call It Off, Note To Amy, Colors Dead Bleed, Junkyard Safari.

Wolf Atlas Showcase
Wanneer: 15 januari
Waar: Café the Crown
Wat: Ook Wolf.Atlas bookings neemt hun bandjes mee naar Groningen voor een showcase. Op de donderdag vanaf een uur of één zijn het met name Friese en Groningse bandjes die indruk komen maken in het gezellige café.
Wie: Black box Red, WOLVON, Yuko Yuko, Maask.