Vijfde editie PlatoPlanet staat voor de deur Vijfde editie PlatoPlanet staat voor de deur

Gratis festival belooft wederom een gevarieerde muzikale zondag te worden

, Tekst: Petra Huijgen

Vijfde editie PlatoPlanet staat voor de deur

Gratis festival belooft wederom een gevarieerde muzikale zondag te worden

Tekst: Petra Huijgen ,

Zondag 23 september wordt voor de vijfde keer op rij ‘PlatoPlanet’ gehouden. Het gratis festival wordt georganiseerd door Plato in samenwerking met De Oosterpoort en wordt wel gezien als 'voorronde' van Eurosonic/ Noorderslag. Zo zullen er verschillende bands spelen die het afgelopen jaar het nodige van zich hebben laten horen, alsook bands die als belofte voor de toekomst worden beschouwd. Afgelopen edities stonden er bekende namen zoals Triggerfinger, Blaudzun, Selah Sue, Alamo Race Track, Eefje de Visser en Roosbeef. Ook dit jaar staan er mooie namen tussen en is er wederom ruimte voor een aantal lokale acts. Een greep uit de programmering.

Uit Denemarken komt de indie-folk groep The Rumour Said Fire die zichzelf op internet omschrijft als ‘pop-depressed quartet’. Na het verschijnen van hun debuutalbum The Arrogant in 2010 werden ze in eigen land enorm populair. In oktober komt de band met een nieuw album, waarvan ze onlangs de eerste single bekend maakten: Dead Leaves.

Iets geheel anders is de afsluiter van de avond Jungle By Night uit Amsterdam. Deze jonge, negenkoppige afrobeat-band stond al op North Sea Jazz, Festival Mundial en Lowlands, en staat erom bekend van iedere show een feestje te maken. Voor hun album Hidden zijn ze genomineerd voor een 3voor12award.

Folk-groep Wooden Saints stond vorig jaar op Eurosonic. Het muzikantencollectief is gestart door Arjen de Bock (The Black Atlantic) en Viktor van Woudenberg (Bettie Serveert). Samen met verschillende muzikanten schreven zij het album I Know Why Your House Is On Fire, waar deze variatie aan stijlen op terugkomt. Ieder liedje heeft een ander karakter, iets wat ook terugkomt in live-optredens van de band. Het geluid wordt wel vergeleken met Elliot Smith of The Beatles, maar invloeden van Motown zijn ook duidelijk op het album terug te horen.

Het Groningse Dia del Mercado maakt folk dat omschreven kan worden als de soundtrack van een roadfilm. De band rondom Ruud Slingerland presenteerde in april zijn eerste album Seven Years of Dirt dat volledig in zijn eigen huiskamer is opgenomen. Instrumentale nummers worden afgewisseld met orkestrale nummers met zang, die soms doen denken aan een band als de Fleet Foxes.

Ook van lokale bodem komen de Dudettes. Een trio rockchicks dat inmiddels een paar jaar de podia onveilig maakt. Spelen in de Oosterpoort is één van de dromen van de drie dames toen ze begonnen als de Dudettes. Die droom zien ze binnenkort niet één keer, maar twee keer in vervulling gaan. Zondag aanstaande staan ze op PlatoPlanet en de maand erop vormen ze het voorprogramma van Moke. Reken maar dat ze zondag alles uit de kast zullen halen!

Kaarten voor PlatoPlanet kunnen gratis worden afgehaald bij Plato, De Oosterpoort en The Coffee Company.

Programma:
15:00 – 15:25 Dudettes
15:30 – 15:55 Royal Parks
16:00 – 16:30 The Rumour Said Fire
16:30 – 17:00 Miss Molly & Me
17:00 – 17:30 Tangarine
17:30 – 18:00 Dia Del Mercado
18:00 – 18:30 Wooden Saints
18:00 – 18:30 Vox Von Braun
19:00 – 19:30 Bombay Show Pig
19:30 – 20:00 John Coffey
20:00 – 20:30 Joggo
20:30 – 21:00 Staton
21:00 – 22:00 Jungle By Night

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen