ESNS12: Lemaitre heeft lang nodig om niet te overtuigen ESNS12: Lemaitre heeft lang nodig om niet te overtuigen

Jonge Noren zijn er nog niet

, Wymer Praamstra

ESNS12: Lemaitre heeft lang nodig om niet te overtuigen

Jonge Noren zijn er nog niet

Wymer Praamstra ,

Met een fantastisch nummer op de meest recente Kitsuné compilatie komt het jonge Noorse electro-duo Lemaitre meer en meer in de spotlights. In de patio van het Platformtheater de taak aan het tweetal om Groningen aan het dansen te krijgen.

CONCERT
Lemaitre, Eurosonic, Platformtheater patio, 12 januari 2012

MUZIEK
Frisse electro die niet al te gecompliceerd klinkt maar stiekem slim in elkaar steekt. De jonge Noren hebben goed naar de Ed Banger releases geluisterd en geven daar hun eigen draai aan. De landgenoten van Royksopp zijn een andere, duidelijke inspiratiebron. De langverwachte tweede ep komt volgende week uit en de voorproefjes klinken veelbelovend.

PLUS
Live is het gelukkig meer dan een dj-set, de live gespeelde gitaar en keyboards en vocalen vormen een belangrijk deel van de muziek waardoor het minder steriel overkomt. Het laatste kwartier komt het publiek pas los en gaat het volume omhoog. Afsluiter Excuse Me is veruit het beste nummer, waardoor het publiek toch nog overtuigd wordt achtergelaten en Lemaitre eindelijk laat zien wat ze in huis hebben.

MIN
Toch nog inderdaad, want met name het eerste deel van het optreden is niet om over naar huis te schrijven. De beats zijn vlak en het geheel komt iets te gekunsteld over. Dat het geluid nogal beholpen is, helpt natuurlijk ook niet mee. Het volume staat veel te laag en de live gespeelde instrumenten klinken veel scheller dan de voorgeprogrammeerde beats en synths. Als band kun je daar natuurlijk niks aan doen, maar het zorgt er wel voor dat het publiek een beetje passief staat te kijken in plaats van te dansen. En tsja, goed gejat is beter dan slecht verzonnen, maar invloeden als Justice en Royksopp komen in een paar nummers wel erg duidelijk naar voren; iets meer creativiteit heeft nog nooit iemand kwaad gedaan.

CONCLUSIE
Dat Lemaitre het in zich heeft om zalen vol aan het dansen te krijgen, is pas in het laatste kwartier duidelijk. Live overtuigt het alles behalve, ook al heeft dat in dit geval ook met het slechte geluid te maken. De nummers zijn er, de looks kloppen, maar het kan allemaal een stuk beter.

CIJFER
6,5

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen