POPgroningen Talent Award: de finalisten POPgroningen Talent Award: de finalisten

Welke Groningse artiest wint op 3 juni dé boost voor zijn carriére?

, Tekst: Richard Hoekstra, Niels Cornelis Meijer en Ennio Wolsink

POPgroningen Talent Award: de finalisten

Welke Groningse artiest wint op 3 juni dé boost voor zijn carriére?

Tekst: Richard Hoekstra, Niels Cornelis Meijer en Ennio Wolsink ,

Op 3 juni vindt de finale plaats van de POPgroningen Talent Award, de opvolger van de Groninger Popprijs. Zes talentvolle acts uit de provincie strijden die avond op het podium van Simplon om deze felbegeerde award

Welke Groningse artiest wint op 3 juni dé boost voor zijn carriére?

Op 3 juni vindt de finale plaats van de POPgroningen Talent Award, de opvolger van de Groninger Popprijs. Zes talentvolle acts uit de provincie strijden die avond op het podium van Simplon om deze felbegeerde award. De winnaar gaat niet alleen naar huis met de eer, maar krijgt ook een coachingstraject aangeboden en bemachtigt een plek op het Eurosonic festival. Daarnaast mag hij voor een jury van programmeurs spelen in de finale van SENA performers POPnl Awards, in de Melkweg te Amsterdam. Oftewel het winnen van de POPgroningen Talent Award betekent een boost naar de subtop van de landelijke bandjes-scene. Hieronder stellen wij de zes finalisten voor: Tyler's Gone; Dusk; Danksie; Lais; Rococo; Sascha. Tevens hebben wij ze stuk voor stuk gevraagd waarom ze denken op 3 juni te gaan winnen.

Tyler’s Gone
Deze vier heren maken een bliksemstart. De band bestaat pas sinds december 2010. Grote voorbeelden van de band zijn Foo Fighters en Pearl Jam. De naam Tyler’s Gone komt uit de film Fightclub, waarin de hoofdpersoon zich van een zelf verzonnen personage ontdoet. Voor de band symbool dat je je leven in eigen hand moet nemen als je wat wilt bereiken. Als bewijs daarvan won de band de voorronde met hun allereerste optreden ooit. Op de vraag waarom Tyler's Gone de finale gaat winnen zegt lead-gitarist Wessel Vriesen: “Omdat wij al onze ziel en zaligheid erin leggen en omdat het nu al zo goed gaat, dat we eenvoudig niet kunnen verliezen”.

Dusk
Dusk ging eerder door het leven als That Sunday Smell, maar na de wisseling van de wacht op gitaar is voor de naam Dusk gekozen. Niet alleen de naam is veranderd, ook de muzikale koers. Was het eerst grunge, nu speelt men progressieve rock met o.a Tool en Oceansize als voorbeelden. Dat dat succesvol is, blijkt uit de finale plaats. Na de zomer is de release gepland in Simplon van hun eerste EP met drie nummers, gemaakt onder leiding van JB van der Wal. Volgens Dusk gaan ze winnen ”omdat bij ons het hele plaatje klopt!"

Danskie
Danskie is een relatief nieuw talent. In de landelijke hiphop-scene heeft hij echter al wat naam weten te maken. Dat heeft de rapper voornamelijk te danken aan zijn positief ontvangen Voor Nu EP, die onder andere verscheen bij het gezaghebbende State Magazine. Hierdoor  Danskie greep in de voorrondes net naast de prijzen, maar doordat de jury hem terecht de wildcard uitreikte mag ie in de finale ook laten zien wat hij kan. Danskie: "Ik vind mezelf een goede rapper, daarnaast geef ik ook een harde show weg."

Lais
Lais is Lisa Kruijer. Lisa is een mooie verschijning. Maar dat is natuurlijk niet waarom ze vanavond op het podium staat. Bij haar schoonheid komt een extra dimensie als ze op haar keel opentrekt en gaat zingen. Lisa heeft een mooie stem die een bak emotie over je heen gooit en haar liedjes klinken daardoor extra oprecht. Hoewel ze voor veel mensen onbekend is stond Lisa vorig jaar al op het Gideon festival en liet ze dit jaar Kunstbende achter met een bijzondere ervaring. Lais gaat winnen omdat: "ik zingen geweldig vind, onwijs geniet van het optreden en ik het een enorme uitdaging vind om dit enthousiasme ook over te brengen. Ook denk ik dat ik sterke teksten heb geschreven en hoop ik dat het publiek zich hier in kan verplaatsen."

Rococo
Rococo is een all-girl indiepop band, gevormd door de tweeling Doortje Hiddema (basgitaar, zang) en Jorinde Hiddema (gitaar, actergrondzang) en Marjolein Huisinga (drums). De band met sterke Britse invloeden bestaat sinds 2010 en kende een vliegensvlugge start. De dames hebben reeds al een demo, Booze Britain, en een EP, Mind Explosions, uitgebracht en hebben al als voorprogramma van The Drums in Vera gestaan. "Wij moeten winnen omdat we Groningen op de kaart kunnen zetten in de 'indie scene' door middel van onze unieke samenstelling en de combinatie van verschillende muziekstijlen wat een breed publiek weet aan te spreken."

Sascha
Sascha is een singer-songwriter met een hartverwarmende en volle stem die akoestische countrypop liedjes maakt. Tijdens de finale van de POPgroningen Talent Award zal ze zonder mede-bandleden op het podium staan. Dit wordt voor haar dan ook een uitdaging om meer indruk te maken dan haar tegenstrevers die met een volle bezetting komen. Sascha maakt zich echter niet druk: "Ik ga winnen omdat ik me onderscheid van de rest als singer-songwriter. Muziek is mijn dagboek. Ik zal de jury en publiek daarom raken door mijn eigen verhaal te vertellen met zelfgeschreven 'catchy' country/pop nummers."

De POPgroningen Talent Award is op 3 juni in Simplon vanaf 20:00, de entree is 3 euro. De avond zal worden gepresenteerd door de Groninger hiphop-ster Kraantje Pappie. Onze eigen pop-verslaggever Nargiza Mamadazimova zal als één van de jury-leden figureren.

De time-table is als volgt:

20:30 Danskie
21:05 Tyler's Gone
21:40 Lais

22:10 Dusk
22:45 Sascha
23:20 Rococo

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen