wishfulmusic is bijzonder, intiem, mooi en gezellig wishfulmusic is bijzonder, intiem, mooi en gezellig

Huiskameroptredens van Jadea Kelly en VENcE

, Tekst & foto's: Niels Cornelis Meijer

wishfulmusic is bijzonder, intiem, mooi en gezellig

Huiskameroptredens van Jadea Kelly en VENcE

Tekst & foto's: Niels Cornelis Meijer ,

De huiskamer van Jan, niet het meest waarschijnlijke podium in de stad. Toch is deze plek vrijdagavond het toneel van Jadea Kelly en VENcE. Omdat Jan gaat verhuizen is de kamer helemaal leeggetrokken en ontdaan van opsmuk. Gelukkig is de ontstane leegte gevuld met mensen en een gemoedelijke sfeer.

Huiskameroptredens van Jadea Kelly en VENcE

De huiskamer van Jan, niet het meest waarschijnlijke podium in de stad. Toch is deze plek vrijdagavond het toneel van Jadea Kelly en  VENcE. Omdat Jan gaat verhuizen is de kamer helemaal leeggetrokken en ontdaan van opsmuk. Gelukkig is de ontstane leegte gevuld met mensen en een gemoedelijke sfeer.

Als het bier er is beginnen Jos de Vries en Sebastiaan Wiering met spelen. De muzikanten van VENcE hebben er zin in; het gebeurt niet vaak dat ze met een zo'n uitgeklede formatie spelen. Wordt hun muziek te kaal, nu er een aantal partijen weg vallen? Bovendien is de huiskamer van Jan allesontziend, doordat iedereen zo dicht op de muziek zit zal iedere onvolkomenheid opvallen.

Zodra de eerste toon klinkt is duidelijk dat het wel goed gaat komen vanavond. De cello van Sebastiaan en de gitaar van Jos kunnen elkaar goed vinden. Wat ook opvalt is de stem van Jos: vol gevoel en met genoeg power om de oortjes van de toeschouwers te laten wapperen. Leuk is dat de mannen nog een extraatje hebben meegenomen; Laura Iwema (ook van VENcE) en haar accordeon. Verder worden de mannen bij een van de nummers bijgestaan door een petite achtergrondzangeresje met een grote trui aan: Jadea Kelly.

Jos de Vries en Sebastiaan Wiering VENcE Opname: Marjolein Paanakker

Na een aantal nummers is het even pauze. Even naar de wc, biertje halen, sigaretje buiten. Daarna is het de beurt aan Jadea Kelly, die de pauze heeft gebruikt om zich te ontdoen van haar trui. Het lijkt alsof er een vlindertje uit een kokon is gekomen. Jadea draagt een prinsessenjurkje met hoge hakken. De Canadese is de belichaming van haar liedjes; klein, mooi en breekbaar. Tussen de liedjes door neemt ze even de tijd voor een lolletje. Onder andere de veiling van de huisraad van Jan en de noodzaak van het dragen van een broekje onder een rok passeren de revue. Ze verklaart later dat haar liedjes vaak zo mistroostig zijn dat die luchtigheid broodnodig is. De mensen moeten immers niet denken dat ze zelf zo triest is...

Jadea heeft een prachtige stem en een blues die je van zo'n prinsesje niet zou verwachten. De mistroostige liedjes zijn bij haar in goede handen. Na een paar nummers worden Sebastiaan en z'n cello naar voren gevraagd. Sebastiaan is Jadea's "new best friend" en dat is te zien in hun samenspel. Ze hebben het amper voorbereid maar toch er is duidelijk een muzikale 'klik'. Jadea's stem en de cello vullen de huiskamer van Jan met prachtige tonen.

Jadea Kelly en Sebastiaan Wiering - wishfulmusic  Opname: Marjolein Paanakker

Zo komen er die avond verschillende formaties voorbij, allemaal even bijzonder. De mooiste is misschien wel op het laatst; het publiek wordt uitgenodigd om Jadea's lied Lay My Body Down mee te zingen. "If anyone of you sings, this is your time to shine" grapt Jadea voordat ze het trieste en gevoelige liedje inzet. De huiskamer van Jan verandert in een instrument dat een ode brengt aan samenzijn en aan de muziek.

De avond zit erop. Het is bewezen dat de formule wishfulmusic werkt: goede artiesten, gezellige sfeer en creativiteit. Het is bijzonder om topmuzikanten in zo'n kleine setting aan het werk te zien. Je ziet ze even balen als een noot er niet helemaal zo uitkomt zoals ze voor ogen hadden. Je voelt spanning wanneer ze iets doen waar ze zich niet helemaal gemakkelijk bij voelen. Zoals bijvoorbeeld wanneer Hurt van Nine Inch Nails gespeeld wordt door VENcE. Zanger Jos is niet echt gewend om covers te doen en dan is zo'n beladen nummer niet meteen het makkelijkste wat je kunt doen. VENcE' versie is vergelijkbaar met de versie van Johnny Cash en het komt goed uit de verf; naakt, mooi en vol pijn.

Aanstaande vrijdag is al weer het volgende wishfulmusic evenement. In Images aan de Poelestraat zullen Tangarine en Case Mayfield optreden. Verder is er een optreden van singer-songwriter El Noré. De entree is gratis, maar de bezoekers worden geacht wat kleingeld mee te nemen om in hoed te stoppen die voor de muzikanten rondgaat. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen