Stiletto Music stilt de honger van Groningse Detroit liefhebbers Stiletto Music stilt de honger van Groningse Detroit liefhebbers

Gronings platenlabel biedt podium voor (lokale) technopuristen

, Tekst: Anne Bouma Foto's: Klaas van der Pijl

Stiletto Music stilt de honger van Groningse Detroit liefhebbers

Gronings platenlabel biedt podium voor (lokale) technopuristen

Tekst: Anne Bouma Foto's: Klaas van der Pijl ,

Stiletto Music bestaat nu meer dan drie jaar en is ontstaan uit de samenwerking tussen Raymond van Felius en Martijn Bosch. Dit jaar kwam op het label ook de eerste GRUNN EP uit met hierop vier tracks gemaakt door Groningse artiesten. 3VOOR12/Groningen sprak met de twee heren over drie jaar Stiletto Music.

Gronings platenlabel biedt podium voor (lokale) technopuristen

Stiletto Music bestaat nu meer dan drie jaar en is ontstaan uit de samenwerking tussen Raymond van Felius en Martijn Bosch. Samen treden zij ook op als Enthousiaste Gasten, een DJ-duo met een voorliefde voor detroit-techno, de oude garde en vinyl. Het platenlabel startte als een platform voor het uitbrengen van hun eigen producties, maar ondertussen is het uitgegroeid tot iets groters en heeft het meerderde Nederlandse artiesten onder zijn hoede. Dit jaar kwam op het label ook de eerste GRUNN EP uit met hierop vier tracks gemaakt door Groningse artiesten. 3VOOR12/Groningen sprak met de twee heren over drie jaar Stiletto Music.

Voordat de heren Raymond van Felius en Martijn Bosch van Stiletto Music op het idee kwamen voor het oprichten van een eigen platenlabel, werkten zij zelf voor twee andere platenlabels. Mede door de ervaring die ze hier hadden op gedaan, wisten ze wel het een en ander over het uitbrengen van platen. Ook waren zij in diezelfde periode druk bezig met het produceren van eigen platen en bestond er de behoefte om deze producties uit te brengen. Hieruit ontstond uiteindelijk Stiletto Music en nu, drie jaar later, heeft het label al aardig wat releases op zijn naam staan. Maar wat onderscheidt het platenlabel eigenlijk van andere dance-georiënteerde labels in Nederland?

Bosch: “Op het moment gebeurt er heel veel op labelgebied in het buitenland, maar ook in Nederland. Veel van deze labels richten zich vaak toch meer op het meer populaire tech-house. Wij hebben zelf een voorliefde voor detroit-techno en funky techno en een passie voor het oude in de techno en dit is ook terug te vinden in de platen die we uitbrengen en de mensen met wie we samen werken. Verder is een belangrijk criterium voor de platen die we uitbrengen dat we het zelf ook echt goed vinden.”

Van Felius: “Ook vinden we het leuk om producties uit Groningen meer op de kaart te zetten, zoals we ook hebben gedaan met de GRUNN EP. Er gebeurt hier wat dat betreft net zoveel op het gebied van techno en produceren als in de Randstad en daar schenken wij ook aandacht aan. Ik vind het bijvoorbeeld ook erg goed dat er nu zoiets als het DAG boekingskantoor in Groningen is.”

Naast het uitbrengen van tracks, organiseert Stiletto Music ook om de twee maanden een labelnight in Pand48 onder de naam ‘Stiletto’. Afgelopen keer konden bezoekers van niemand minder genieten dan de Amerikaanse DJ3000 en op 16 april staat er een nieuwe Stiletto gepland, ditmaal met een line-up bestaande uit Nederlandse artiesten. Bosch: “In de line-up staan vaak jongens met een zelfde passie voor techno als dat wij dat zelf hebben. Zo staat bijvoorbeeld Maarten Mittendorff op de komende editie. Hij heeft een remix van een van onze tracks, Men Of The Hour, gemaakt en hij is ook één van de grootste Derrick May fans van Nederland die wij kennen. Verder staan ook Jasper Wolff, Maarten Bloem en Bob Nagel in de line-up.

Begin dit jaar kwam de GRUNN EP uit op het Groningse platenlabel, met daarop alleen tracks van artiesten uit Groningen. Een leuk initiatief om producers uit de stad en omstreken wat meer in de kijker te zetten. Bosch: “We kregen op een gegeven moment een track opgestuurd van Michiel (Miguel red.) en Floris (Davlov red.). Toen we hiermee aan de slag gingen kregen we eigenlijk vanzelf het idee om eens een EP uit te brengen met alleen maar Groningse artiesten, en hier een serie van te maken die eens in de zoveel tijd uit zou komen. Voor de eerste EP hebben we toen Freek (Freak Strano red.) en Sebas (Sebastian Davidson, red.) gevraagd of zij ook nog een track hadden voor de EP. Zij vonden het ook een erg leuk idee en wilden er graag aan mee werken.”

Van Felius: “Als er weer goede tracks binnen komen van Groningse artiesten dan komt er waarschijnlijk weer een nieuwe EP. Voor nu willen we het houden op ongeveer twee keer per jaar een EP uit de serie. Er zijn maar weinig mensen in Groningen bezig met het produceren van tracks, een mannetje of acht denk ik, en we willen niet alles zo maar releasen.”

Deze week zal het label ook de nieuwe EP At The Waldorf’van Enthousiaste Gasten uitbrengen met daarop een remix van de track door Stefan Vincent, een andere producer uit Groningen. “Het is een hele duistere plaat geworden met veel strijkers aan het begin en door de gehele plaat een soort freaky straaljager geluid. Ik zie het erg goed werken als openingsplaat bijvoorbeeld,” aldus Bosch. Hoe ziet de toekomst van Stiletto Music er verder uit?

Van Felius: “We willen eigenlijk nog wel graag een Stiletto feestje in de Randstad doen. Zo’n feestje zal tot stand komen in samenwerking met onze weblog Vuistdikkeramlat die toch wel heel erg bekend is in Nederland. In Groningen is de voedingsbodem voor zo’n feestje misschien toch te klein; we hebben wat dat betreft ook wel een beetje een te specifieke muzieksmaak. De eerste contacten met mensen die dit een goed idee vinden zijn ondertussen in ieder geval gelegd dus de kans dat er zo’n feestje komt zit er dik in.”

Bosch: “Verder willen we ook tracks op vinyl gaan uitbrengen. We hebben een release op de planning die voor het festivalseizoen uitgebracht moet worden. Dit wordt You Got The Stuff met een sample van Bill Withers erin. Deze plaat stond ook een tijdje in de avondplaylist van 3FM. We gaan hem waarschijnlijk uit brengen als white label. We willen dan ongeveer driehonderd vinyl platen persen zodat de plaat toch beschikbaar is.”

Van Felius: “Er zijn ook twee tracks in de maak samen met Freek (Freak Strano red.). Dat is echt erg leuk om te doen. Freek heeft een hele eigen sound en maakt echt liedjes van zijn nummers. We hebben geprobeerd om dit ook een specifieke plaats te geven in de nummers die we gemaakt hebben. Het proces liep eigenlijk heel vlot, ook omdat Freek veel andere muziek luistert naast dance. Ik luister thuis eigenlijk ook nooit dance, maar alleen andere muziek, van jazz tot soul tot metal bij wijze van spreken. Die geeft je ook een breder kader en een breder perspectief.”

Van Felius en Bosch zijn niet alleen bezig met het organiseren van eigen feesten en het uitbrengen van platen via hun label. Zo loopt hun eerder genoemde weblog Vuistdikkeramlat als een trein en zijn ze dit jaar toe aan hun 2 miljoenste unieke bezoeker. De site is in de zeven en een half jaar dat hij nu in de lucht is eigenlijk uitgegroeid tot “een kleine community van liefhebbers,” aldus Van Felius. Ook werken ze mee aan het organiseren van Audio Circus, een techno-feest dat om de twee maanden plaats vindt in Huize Maas.

Van Felius: “Audio Circus is voortgekomen uit het idee dat het anders moest met feestjes in Groningen. Er zijn te veel feestjes waar maar wat DJ’s worden neergezet, en dat is het dan. Wij willen een totaalproductie neerzetten, met meer dan een headliner en een muzikaal brede line-up. Zo staan aankomende zaterdag zowel Steve Rachmad als El Mundo & Satori in de line-up, die allebei compleet iets anders doen qua muziek. Ook doen we veel aan de aankleding. Zo hadden we de eerste keer als thema ‘Circus’ en op de aankomende editie zal dit ‘Delfts Blauw’ zijn. Er komt een grote molen op het podium die bijna het plafond raakt en die ook nog eens rond zal draaien. Wij organiseren de feesten samen met Boudewijn Brink en Arwin Lee de Boer van Faders Productions en Sebastian Hagewoud en Bojan Vidakovic, de oorspronkelijke oprichters van Audio Circus, en ons doel is om er echt een belevenis van te maken.”

Benieuwd naar wat de mannen in petto hebben? De volgende editie van Audio Circus zal plaats vinden op zaterdag 5 maart in Huize Maas. Er zijn nog kaarten te krijgen via www.audiocircus.nl.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen