Pekelpop wil lokale muziek weer een podium bieden Pekelpop wil lokale muziek weer een podium bieden

Henk Hensen’s House of Music ademt Muziek

, Tekst: Douwe Numan Foto's: Thea de Boer

Pekelpop wil lokale muziek weer een podium bieden

Henk Hensen’s House of Music ademt Muziek

Tekst: Douwe Numan Foto's: Thea de Boer ,

Je wordt hoogstpersoonlijk door de heer des huizes binnengelaten en welkom geheten. Consumpties kosten een euro en zijn te verkrijgen in de keuken. Er staan wat kleine hapjes op tafel. Het meubilair in de huiskamer is aan kant geschoven. Stoelen en banken staan rondom klaar. Roken kan buiten onder de parasol. Op tafel, tussen de hapjes, staat een mandje bestemd voor donaties voor de organisatie. Dit is de setting voor een huiskamerconcert, georganiseerd door Pekelpop, de stichting uit Pekela die vast van plan is om de regionale popmuziek weer op de kaart te zetten door ze een podium te bieden.

Het huis is onlangs tot Henk Hensen’s House of Music gedoopt en daarmee is niets teveel gezegd. Dit huis ademt muziek. Het puilt uit van de CD’s en muziekinstrumenten, met name gitaren maar ook een piano, accordeon en voorheen een enorm orgel. Zelfs tijdens de korte pauzes wordt het huis gevuld met muziek, als er spontaan een paar mensen achter de piano kruipen en wat spelen. Henk Hensen heeft als voorzitter van Pekelpop zijn huis opengesteld voor huiskamerconcerten en daarvoor leent het huis zich prima.

Stichting Pekelpop bestaat uit een zevenkoppig bestuur en wil zich hard maken voor de popcultuur in de regio. De gehele maand juli werd er op zondag een huiskamerconcert georganiseerd. De afgelopen zondagen hebben onder andere Gerhardt, Stefan van de Sande en Inge van Calkar er opgetreden. Deze zondag (24 juli, red.) is het de beurt aan Sascha met een intermezzo van Jasper Dijkstra. Sascha, die onlangs nog finalist was van de POPgroningen Talent Award, speelt twee keer een half uur. Tussen de twee sets door speelt Jasper Dijkstra, die we kennen van Audio Adam en JD Studio Invites. Vandaag speelt hij zijn eigen materiaal als singer-songwriter.

De huiselijke setting maakt het optreden intiem. Het is muisstil als de artiesten hun muziek ten gehore brengen. Onverdeelde aandacht tot de allerlaatste noot. De afstand tussen de artiest en het publiek is letterlijk en figuurlijk erg klein. Menigeen maakt tussen de sets door even een praatje met de muzikanten en bij vertrek bedankt vrijwel iedereen de artiesten persoonlijk voor de prachtige muziek. Heer des huizes Henk Hensen vertelt: “De belangstelling overtreft onze verwachting. Het aantal gasten schommelt tussen de twintig en de veertig personen. Gezien het succes van deze eerste serie, zijn we zeker van plan om hier een vervolg aan te geven.”

Naast de huiskamerconcerten organiseerde Pekelpop 27 mei jongstleden de eerste editie van Stropop. Een avondvullend programma in de Snikke in Oude Pekela waar bands uit de regio zichzelf konden presenteren. Tijdens de eerste editie maakten een zestal bands uit de provincie Groningen hun opwachting. Dick Swiers van Pekelpop: “Het was een geslaagde avond en we zouden dit graag structureel willen organiseren. Oude tijden doen herleven en hier in Pekela weer een echt poppodium neerzetten. We zijn met de gemeente in gesprek om dat mogelijk te maken.”

Het zou zonde zijn als een initiatief als dit geen vervolg zou krijgen. Daarom is stichting Pekelpop hard op zoek naar sponsoren om hun plannen te verwezenlijken. Er zijn in de regio toch voldoende mensen die de muziek een warm hart toedragen en een vervolg mogelijk maken?

Nieuwsgierig? Komende zondag 31 juli sluit Edwin Jongedijk de eerste serie huiskamerconcerten af. Ga kijken en oordeel zelf of dit initiatief een vervolg en het sponsoren waard is. Voor meer informatie zie pekelpop.nl

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen