New Attraction 2011: sterke line-up met een urban tintje New Attraction 2011: sterke line-up met een urban tintje

Negende editie urban arts festival staat als een huis

, Ennio Wolsink (tekst)

New Attraction 2011: sterke line-up met een urban tintje

Negende editie urban arts festival staat als een huis

Ennio Wolsink (tekst) ,

Afgelopen zaterdag vindt aan de Kardingerplas alweer de negende editie plaats van het urban arts festival New Attraction. Eerder hadden wij er al over bericht dat niet alleen de muzikale programmering van dit festival de indruk wekte prima in orde te zijn. Ook het aanvullende programma, met de dans-, art-, mc- en freestyle battles leek het heel wat te beloven. En inderdaad, tijdens New Attraction kreeg ook dit veel aandacht van het aanwezige publiek.

Negende editie urban arts festival staat als een huis

Afgelopen zaterdag vindt aan de Kardingerplas alweer de negende editie plaats van het urban arts festival New Attraction. Eerder hadden wij er al over bericht dat niet alleen de muzikale programmering van dit festival de indruk wekte prima in orde te zijn. Ook het aanvullende programma, met de dans-, art-, mc- en freestyle battles leek het heel wat te beloven. En inderdaad, tijdens New Attraction kreeg ook dit veel aandacht van het aanwezige publiek.

Er zijn zeker een aantal graag geziene artiesten naar New Attraction gekomen. Op de vroege middag waren onder andere Hef & Crooks, Keizer & Negativ en Zware JongenZ al opvallende namen. Rond 17:30 treedt in de Tent Stage (het hoofdpodium) Caribbean Fever op, een salsa/soca/reggae(ton)/bachata band die heerlijk zomerse latin muziek maakt. Voor het publiek - voornamelijk tieners maar ook opvallend veel ouders met kleine kinderen - lijkt dit toch iets teveel buiten hun comfort zone te liggen. Ze geven het een kans, maar de meeste lopen er na een paar minuten toch bij weg.

Op dit moment valt er dan een gat in de muzikale programmering omdat er ook op het andere muziekpodium, de Field Stage, niets gebeurt. Gelukkig is er nu volop leven bij de Beach Stage, een overdekt podium direct naast de enorme Graffiti Wall van twintig bij zes meter, waar meerdere graffiti artiesten hun skills vertonen. Het strand van de Kardingerplas is pal achter de Beach Stage, maar binnenin de grote overdekte tent, met een blinde muur precies op de kant van het strand, krijg je daar niks van mee.

In de Beach Stage heerst verrassend genoeg een gespannen maar ook uitgelaten sfeer. Er is namelijk een voorronde van Spin Off aan de gang, een nationale hiphop/breakdance/dance wedstrijd waarvan de winnaar van vandaag in oktober mag meedoen aan de finale in de Melkweg te Amsterdam. Ondanks deze spanning blijven de getalenteerde deelnemers van alle leeftijden - van acht tot 45 jaar en alles daar tussen in - in opperste stemming zelfs als ze van de ander verliezen, die dan daarop hartelijk wordt gefeliciteerd. Uiteindelijk wint de 45-jarige veteraan King Zodiac, maar het was geen gemakkelijke overwinning tegen gedreven dansers zoals Fonky Monky, Jethro en Nora.

Met de komst van Typhoon op het podium van de Tent Stage gaat er een siddering door het festival: rondom kun je horen dat veel mensen in ieder geval voor hem naar New Attraction zijn gekomen. En Typhoon stelt niet teleur. Zijn band, compleet met saxofonist, maakt geweldige live beats die keihard inhakken op het publiek en Typhoon zelf als meesterlijke entertainer gooit er nog een dikke schep bovenop. Als er maar één optreden zou zijn op New Attraction en het was dat van Typhoon, dan is dat de – overigens vrij lage – entreekosten al waard.

Na Typhoon gaat het hard wat betreft de noemenswaardige optredens. De ietwat chubby geworden Fresku – die loopt daar zelf mee te spotten – krijgt met zijn rake en persoonlijke teksten de hele zaal op zijn hand. Tegelijkertijd zou Dope D.O.D. de Field Stage op gaan, wat mensen behoorlijke in dubio brengt. De theatrale Groningse hiphop-formatie met de moddervette dubstep-achtige beats en de boze, krachtige performance is namelijk hard op weg wereldberoemd te worden (ze staan nu in het voorprogramma van Limp Bizkit, om maar iets te noemen). Gelukkig voor de fans is Dope D.O.D. om de een of andere reden te laat. Hierdoor kan men met gemak alle nummers van Fresku meepakken, een geluk bij een ongeluk.

Voor de Field Stage is overigens op het gras een verhoogd houten plateau van pak hem beet 200 vierkante meter gemaakt, waar gedurende de dag meerdere demonstraties gegeven worden, van onder meer Free Style Soccer en BMX battles. Rond 20:00 kan men zich vergapen aan de kunsten van de basketball freestyle show van Love 4 Da Game. Niet lang daarna komt de surinaamse R&B princess-meets-zuurstok Aisha daar het podium op. Ze geeft een degelijk optreden met enkele cliché's erin, waaruit blijkt dat ze sterk beïnvloed is door Rihanna. Dit slaat alleen maar matig aan bij het publiek: sommige in het publiek vinden haar zo te horen behoorlijk overdreven. Aisha heeft een positieve boodschap, vooral voor de vrouwen: zij zijn sterk, onafhankelijk en kunnen op eigen kracht alles bereiken. Op een gegeven moment nodigt ze een tienermeisje uit op het podium om haar uitzonderlijk danstalent op het gebied van bubbling te laten zien (niet gelijk ieders favoriet, maar hier hoort het erbij). Aisha stelt zich bescheiden op en geeft het meisje volledig de ruimte: ze stapt zelfs even naar de achtergrond.

De avond loopt alweer bijna op zijn eind als Dope D.O.D. direct na Aisha het podium opkomt en het dan compleet afgeladen Field Stage helemaal stuk maakt. Regelmatig gaan alle handen in de lucht, worden de voorste rijen getrakteerd op een bierdouche en als het veel te snel alweer tijd is voor het laatste nummer – uiteraard de YouTube-hit What Happened – wordt de tekst keihard meegebruld. Als Dope D.O.D. de hoofdact van New Attraction was geweest had niemand raar opgekeken. Het blijft raar dat ze twee uur te laat waren: mikten ze misschien op een grotere ontvangst of was het toeval/overmacht? Het wordt in ieder geval niet duidelijk.

De echte afsluiters van het festival, Zwart Licht XL in de Tent Stage en Kleine Viezerik op de Field Stage, maken er in de laatste minuten tot 22:00 er nog een extra groot feest van. Zwart Licht XL doet dat met een klein dozijn muzikanten op het podium en trekt de status hoofdact onbetwist naar zich toe terwijl iedereen nog een laatste keer helemaal los gaat. Kleine Viezerik, op het concurrend podium, trekt voor zijn laatste nummer ook een heleboel mensen op het podium, voornamelijk mc's en dansers die eerder vandaag al hadden opgetreden, plus nog een stel homeboys.

En dan is het 22:00 en moet iedereen weg. Het festival is wat dat betreft opvallend vroeg afgelopen, meestal gaan dergelijke evenementen in Groningen in ieder geval tot middernacht door. Komt dat door al die jonge kids die allicht naar bed moeten en/of is er sprake van een issue met mogelijke overlast? Er is ook opvallend veel politie rondom het terrein, de hele dag werd men gefoullieerd bij de ingang en twee vechtersbazen worden inderdaad op een gegeven moment door de beveiliging afgevoerd. Het is eigenlijk allemaal bijzaak als je je aandacht gewoon vestigt op de goede muziek, de goede sfeer, het dansgrage publiek en al die verschillende uitingen van urban culture die zo sterk naar voren komen bij zowel jong als oud, man en vrouw, amateur en professional. New Attraction mag volgend jaar, als het dan voor de tiende keer plaatsvindt, een dijk van een jubileumeditie geven. Het is verdiend.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen