New Attraction 2011: als je alleen voor de muziek komt, mis je van alles New Attraction 2011: als je alleen voor de muziek komt, mis je van alles

Groninger Urban Arts festival brengt a.s zaterdag ijzersterke negende editie

, Tekst: Ennio Wolsink

New Attraction 2011: als je alleen voor de muziek komt, mis je van alles

Groninger Urban Arts festival brengt a.s zaterdag ijzersterke negende editie

Tekst: Ennio Wolsink ,

We kennen allemaal hiphop. Hoe bekend zijn de meeste mensen echter met urban? Het woord 'urban' wekt de indruk dat de subcultuur die wordt geassocieerd met deze term, gelijk aan de grote steden waar het vandaan komt, pompeus is en in verval. Niets is minder waar: urban draait om creativiteit, zelfoverwinning en het de hele wereld laten zien hoe goed jouw skills zijn. Mad skills, bro!

Groninger Urban Arts festival brengt a.s zaterdag ijzersterke negende editie

We kennen allemaal hiphop. Hoe bekend zijn de meeste mensen echter met urban? En weten zij dat het om veel meer draait dan alleen dope beats en rap? Het woord 'urban' wekt de indruk dat de subcultuur die wordt geassocieerd met deze term, gelijk aan de grote steden waar het vandaan komt, pompeus is en in verval. Niets is minder waar en zulke gedachten mag je wel gelijk uit je hoofd bannen. Urban draait om creativiteit, zelfoverwinning en het de hele wereld laten zien hoe goed jouw skills zijn. Mad skills, bro!

Het Urban Arts festival New Attraction, georganiseerd door de Groninger stichting Urban House, brengt a.s. zaterdag vanaf 12:00 voor alweer de negende keer naar de Kardingeplas te Groningen een urban spektakel van jewelste. Het festival wat gemiddeld 5.000 bezoekers per jaar trekt weet qua programmering op meerdere niveau's te verrassen.

Natuurlijk heb je een zeer indrukwekkende muzikale line-up, waarbij het volgens de organisatie niet alleen maar gaat om "traditionele Microphone and Deejay optredens", maar ook om de nieuwste muzikale cross-overs tussen hiphop, dancehall/reggae, rock en soul. Goede voorbeelden van deze kruisbestuivingen zijn Grote Prijs van Nederland winnaar Kalibwoy, salsa/soca en bachatta/reggae(ton)-band Caribbean Fever en Typhoon +band.

 


Fresku - Twijfel

Verder komen er een hoop grote en upcoming namen zoals Fresku, Kleine Viezerik, Keizer & Negativ, Hef & Crooks, Aisha, Zware JongenZ, Flow&Co, Laco, EJ Von Lyrik en Zwart Licht XL. Onze eigen Dope D.O.D. is ook van de partij. Dit illustere trio heeft inmiddels furore gemaakt met hun Youtube-hit What Happened. Ook staan zij bij niemand minder dan Limp Bizkit in het voorprogramma, tijdens zijn Europese tour die nu aan de gang is. Ook uit het Noorden en zeer noemenswaardig zijn Spotrockers, een groovende alternative rock/rap-groep die alles net een beetje anders doet, maar wel lekker.

 


Spotrockers - Whoop Yeah!

Zoals gezegd is qua muziek New Attraction dit jaar absoluut de moeite waard. Als bezoeker kan je echter niet zeggen dat je het festival volledig hebt beleefd, als je je niet ook hebt verdiept in de rest van het uitgebreide programma. Zo heb je op de Beach Stage de beat, MC, dans, Freestyle Soccer en graffiti/streetart battles. Hier verkondigen artiesten van verschillende soorten disciplines op een visueel en audioeel prikkelende manier hun alles overwinnende, creatieve ik. Dit tegenover zichzelf, hun tegenstander(s) en het publiek.

 


Kleine Viezerik ft Mr Probz - Meisje Luister

Één van de belangrijkste thema's van hiphop en ook urban is zelfoverwinning. Tegenwoordig draait het allang niet alleen maar om gangsterrap of kansloos stoer doen. Wij kennen allen de ups en downs van het leven. Wat urban zo bijzonder maakt en waardoor het ook zo sterk aanspreekt tot jongeren, is dat het je leert om je problemen head on te confronteren, ervan te leren en in dit alles behalve makkelijke proces niet alleen jezelf ontdekken, maar ook je eigen talent.

Dus ga zeker ook kijken bij de Beach Stage, en beleef zelf hoe Groningse jongeren maar ook nationaal bekende artiesten dit allemaal ten volste uitstralen terwijl ze halsbrekende toeren uithalen en vol attitude laten zien in welke urban artvorm zij gedreven zijn. En bij dit alles is respect voor jezelf en anderen de sleutel. Of zoals een willekeurige mc het al snel zou zeggen: "to get respect you gotta give respect!"

New Attraction 2011 zal op zaterdag 9 juli plaatsvinden bij de Kardingerplas, vanaf 12:00. De entree is €5 in de voorverkoop en €7,50 aan de deur. Kijk voor meer informatie op http://newattraction.com of laat je imponeren door de battle videos en teasers op het Youtube-kanaal van de organisatie: http://www.youtube.com/user/NewAttractionNL.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen