Usva Nootuitgang 2011: zenuwslopend spannend Usva Nootuitgang 2011: zenuwslopend spannend

Zes finalisten strijden in singer-songwriter contest om de publieks- en juryprijs

, Tekst: Ingrid de Vries

Usva Nootuitgang 2011: zenuwslopend spannend

Zes finalisten strijden in singer-songwriter contest om de publieks- en juryprijs

Tekst: Ingrid de Vries ,

In 2010 won Tamar Lewis zowel de jury- als de publieksprijs van Usva Nootuitgang, een populaire singer-songwriter contest voor en door studenten. Vanavond wordt bekend gemaakt wie haar gaat opvolgen. Niet alleen zijn de deelnemende singer-songwriters gespannen, maar ook het publiek

Zes finalisten strijden in singer-songwriter contest om de publieks- en juryprijs

In 2010 won Tamar Lewis zowel de jury- als de publieksprijs van Usva Nootuitgang, een populaire singer-songwriter contest voor en door studenten. Vanavond wordt bekend gemaakt wie haar gaat opvolgen. Niet alleen zijn de deelnemende singer-songwriters gespannen, maar ook het publiek. Er staat veel op het spel. De winnaar van de juryprijs mag opnames maken bij Meiborg Producties in Groningen, een optreden verzorgen op het kunststipendium én in het voorprogramma staan van een artiest in Simplon.

Het is een zware taak voor de jury om een keuze te maken, want de finalisten op Nootuitgang 2011 zijn moeilijk met elkaar te vergelijken. De jury bestaat overigens uit Saskia Plaat, Bufu Sanna en Sander Nieuwenhuijsen. Saskia Plaat was de winnares van Nootuitgang 2006 en Bufu Sanna is mede-eigenaar van Meiborg producties. Sander Nieuwenhuijsen is redacteur en coördinator bij 3VOOR12/Groningen.

Het is spannend om als eerste te moeten optreden. Dat geldt ook voor deelnemer Jan. Hij begint enigszins zenuwachtig, maar bij zijn tweede nummer lijkt hij meer los te komen. Als er problemen zijn met zijn gitaar, speelt hij zonder moeite op de gitaar van deelneemster Marije. Knap gedaan.

Edo staat vol zelfvertrouwen op het podium. Dit heeft hij duidelijk vaker gedaan. Hoewel hij zelf een andere mening heeft, doen zijn nummers volgens de jury aan kleinkunst denken. Duidelijk is dat Edo veel aandacht besteedt aan zijn teksten. Hij is daarbij in staat om bijzondere wendingen aan te brengen. Vooral zijn eerste nummer, een Nederlandstalige murder ballad, is verrassend.

Marije & Marije combineren niet alleen hun voornamen, maar ook hun stemmen. Ze hebben allebei een eigen sound, wat vooral in hun tweede lied sterk overkomt. Het publiek klapt vrolijk met het duo mee. Een geslaagd optreden.

Mart Jan haalt zijn inspiratie vooral uit kleine dingen. Muse is voor hem een belangrijk voorbeeld. Voor Nootuitgang heeft hij een gitarist meegenomen en dat blijkt een goede zet. Het is prettig om naar het gezamenlijke gitaarspel te luisteren. Ondanks een behoorlijke verkoudheid, schuwt Mart Jan hoge noten niet en gaat hij er vol lef tegenaan. Dat is mooi om te zien. Dat die hoge noten niet altijd worden gehaald, wordt hem ruimschoots vergeven.

Christiaan valt op door zijn filosofische teksten die vooral over het leven gaan. Hoewel deze teksten niet meteen begrijpelijk zijn, lukt het hem en zijn muzikanten om het publiek in te pakken. De muziek doet de jury aan Doe Maar denken.

Charlotte is de enige deelnemer die zichzelf begeleidt op een piano. Volgens de jury lijkt haar stem op Alicia Keys, maar ook op Tori Amos. Ze laat twee totaal verschillende nummers horen. Bij haar eerste nummer kun je een speld horen vallen in de zaal. Na haar tweede lied gaat het publiek uit zijn dak. Het is duidelijk dat Charlotte van het publiek houdt en dat het publiek van haar houdt. Dat Charlotte de publieksprijs in de wacht sleept, komt daarom niet echt als een verrassing.

Hoewel de jury naar eigen zeggen appels, peren, bananen, mango's en ander fruit met elkaar moet vergelijken, is de uitslag unaniem. Mart Jan wordt als winnaar uitgeroepen van Usva Nootuitgang 2011. Ondanks zijn stemproblemen blijft hij stralen en zet hij een strak afsluitend optreden neer. “Wauw,” zucht hij tevreden. De avond eindigt in feeststemming.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen