Noorderslag 2010, deel 3: De vluchtroute Noorderslag 2010, deel 3: De vluchtroute

Sommige zalen barsten uit hun voegen

, Hedwig Hibma (tekst) Henk Veenstra (foto's)

Noorderslag 2010, deel 3: De vluchtroute

Sommige zalen barsten uit hun voegen

Hedwig Hibma (tekst) Henk Veenstra (foto's) ,

Op Eurosonic lukte het vrijwel overal om binnen te komen. Hoe anders is dat op Noorderslag. Bij Drive Like Maria en Benjamin Herman past er geen kip meer bij. 3VOOR12/Groningen wijkt uit naar The Madd, Lola Kite, Wende, Aux Raus Deluxe en Typhoon. En naar de persconferentie met Pop Prijs winnaar Kyteman

Sommige zalen barsten uit hun voegen

In het bandschema zijn heel wat acts omcirkeld, maar dit plan blijkt te ambitieus. De capaciteit van sommige zalen in De Oosterpoort is te klein, of Noorderslag is te groot gegroeid, het is maar net hoe je het bekijkt. Flexibiliteit is dus nodig om toch een leuke avond te hebben. Veel van de acts komen vast nog wel een keer naar Groningen voor een clubtour. Bovendien voel je twee nachten Eurosonic ook in de benen en het hoofd, dus we gaan op zoek naar een combinatie van rustige zalen, en muziek die je bij de les houdt.
The Madd heeft alle ruimte in de foyer bij de Grote Zaal. De retrorockers uit Rotjeknor hebben een trits toffe nummers op hun repertoire, met als hoogtepunt het vrolijke “Je Suis Parti”. Lekker snel, gelijk hun albumtitel “The Madd Are Pretty Quick”. Dat Rotterdamse accent hebben ze ook mee. Je verwacht dat elk moment ‘Nachtburgemeester’ Jules Deelder het podium opstapt. Fijne muziek om de avond mee te beginnen.   

Op de eerste editie van het festival Into The Great Wide Open viel Lola Kite tegen door een valse start. De zanger was nogal zenuwachtig, waardoor de band niet goed uit de verf kwam. In onze kleine 3VOOR12 zaal gaat het ze vanavond heel wat beter af. Het drietal komt vers uit de make-up, waarmee het jaren ’80 gevoel van hun spacy rock extra aangezet wordt.

Bij de uitreiking van de popprijs is al voldoende pers aanwezig. Om met bier doorweekte kleding te vermijden, leidt de vluchtroute naar Wende in de kleine zaal. Haar achternaam Snijders ontbreekt op het bandschema. Is dat misschien omdat ze ineens een andere weg is ingeslagen? Optredens op televisie maakten nieuwsgierig om haar zelf eens live te zien; benieuwd naar haar mooie stem waarmee ze Franse (en soms Nederlandse) chansons vertolkt. Vanavond lijkt er helaas iemand anders in haar huid gekropen. Waar komen deze elektronische klanken ineens vandaan? Poprock? Raps??? Vernieuwing kan goed zijn, maar bij deze muziek komt haar bijzondere stem niet goed tot zijn recht. Zonde.

Ondertussen vindt in de grote zaal het jaarlijkse biergooifestijn plaats rond de uitreiking van de Pop Prijs. De criteria van deze prijs lijken per jaar te verschillen, terwijl ze wel volledig uitgeschreven in het juryrapport staan. Dit jaar is Kyteman tot winnaar gekroond, samen met zijn hiphop orkest. In de perskamer vertelt Colin ‘Kyteman’ Benders dat hij met de prijs van €10.000 het liefst zijn muziekfamilie mee uit eten wil nemen. Benders wist in september al dat de prijs binnen was, maar hij heeft het lang kunnen verzwijgen voor zijn orkest. Als afleidingsmanoeuvre was de stoet vanavond in de bus op weg naar een optreden in Hamburg. Onderweg heeft Benders het nieuws aan zijn orkest verteld en sloeg de bus af naar Groningen. De criteria van de prijs doen er eigenlijk niet toe. Kyteman en zijn orkest hebben het dubbel en dwars verdiend, ook al is dit hoofdstuk met het hiphop orkest nu afgesloten. Met een grote club wonen ze inmiddels naast elkaar in een Utrechtse straat. In zo’n muzikaal creatief bolwerk moet toch zeker weer iets moois kunnen ontstaan.

Om Noorderslag knallend af te sluiten, gaan we eerst langs bij Aux Raus Deluxe. Deze luxe upgrade houdt de toevoeging in van twee Bimbo’s (van Malle Pietje en de Bimbo’s). De beukende gabberpunk leidt tot pogoënd publiek, waar frontman Bastiaan Bosma gretig even op duikt vanaf het podium. Erg vermakelijk en snoeihard. De Bizonzaal is een paar maten te klein.

 

Typhoon staat als laatste act omcirkeld. In dezelfde zaal zagen we de sympathieke rapper in de zomer van 2008 als overtuigend voorprogramma van Sticks & Rico. Vanavond zijn de rollen omgedraaid. Typhoon is flink wat passen vooruit gegaan en heeft nu New Cool Collective achter zich staan op het podium. De Fakkelbrigade rapt ook wat nummers mee. Het publiek blijkt zelfs op dit tijdstip nog heel hoog mee te kunnen springen. Typhoon kan met dit soort samenwerkingsverbanden nog veel verder groeien. Volgend jaar in de grote zaal op Noorderslag?

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen