Groningen overspoeld door Eurosonic spin-offs

Peter Sikkema: “Hou het klein, schiet je doel niet voorbij”

Atze de Vrieze ,

Dankzij Eurosonic/Noorderslag wordt Groningen volgend weekend overspoeld door alles en iedereen die er toe doet in de muziekindustrie. Het festival is stijf uitverkocht, maar ook zonder kaartje is er genoeg te zien in de Groningse binnenstad. Dit jaar vinden meer Eurosonic spin-offs plaats dan ooit.

Peter Sikkema: “Hou het klein, schiet je doel niet voorbij”

Dankzij Eurosonic/Noorderslag wordt Groningen volgend weekend overspoeld door alles en iedereen die er toe doet in de muziekindustrie. Ook internationale boekers en agenten trekken naar Groningen om talent te spotten. Het festival is stijf uitverkocht, maar ook zonder kaartje is er genoeg te zien in de Groningse binnenstad. Dit jaar vinden meer Eurosonic spin-offs plaats dan ooit. Festivals en bandavonden die niet bij het officiële programma horen, maar die wel mee surfen op de golf die Eurosonic/Noorderslag opwerpt. “Ik ben niet bang dat het ons festival schaadt”, zegt festivaldirecteur Peter Sikkema. “Ik denk wel dat het dit jaar wel erg veel is. Je kunt door de bomen het bos niet meer zien.”

Een opsomming: donderdag, vrijdag en zaterdag kun je overdag gratis sessies bezoeken in cd-winkel Plato en The Coffee Company. Die dagsessies zijn nog onderdeel van het festival, net als de sessies van Live In Your Living Room. Subbacultcha! en Subroutine Records organiseren hun eigen feestje. Boekingskantoor Double Vee Concerts (voorheen The Alternative) scoorde vorig jaar met een geheime nachtelijke afterparty, waarop nota bene Guus Meeuwis de show stal. Zo’n klapper zit er dit jaar niet tussen, laat het boekingskantoor weten, maar een feestje komt er zeker. Dan is er ook nog het iets minder vriendelijk Fuck Noorderslag feestje in ORKZ. Als klap op de vuurpijl zijn er twee volledige festivals: Altersonic en A Rocket Ride To Grunn City. De laatste heeft op tien locaties niet minder dan 75 bands staan.

Het Groningse The Black Atlantic maakt handig gebruik van de mogelijkheden. De band speelt volgende week maar liefst acht keer. Eén keer op het officiële programma, één keer bij Plato, één maal op de Unconvention afterparty, twee keer op het zelf georganiseerde feestje van Ham Radio met Subroutine en een keer bij het lokale radiostation OOG. “En een keer in het ziekenhuis”, zegt frontman Geert van der Velde. “Daar zullen we voor de kinderen onze meest vrolijke liedjes spelen. We nemen een doos percussie mee.”

Volgens Van der Velde is het logisch dat zoveel mensen hun eigen feestje organiseren. “Er zijn zo veel professionals in de stad. We willen de kans zo groot mogelijk maken om gezien te worden. Vorig jaar hebben we ook ons eigen event georganiseerd, net als nu in O'Ceallaigh, een pub waar zo’n honderd mensen in kunnen. Het was bomvol. Voor mijn gevoel was vorig jaar een doorbraakjaar voor Eurosonic. Ze waren al jaren goed bezig, maar nu kun je internationaal niet meer om het festival heen.” Ham Radio en Subroutine programmeren vooral Nederlandse bands uit hun bevriende scene. “Maar ik heb ook twee buitenlandse bands geboekt. Het leukste is: een van die twee – Rue Royale – is inmiddels ook geboekt voor Eurosonic, als vervanger voor een Zweedse singer-songwriter die afzegde.”

Het verschijnsel is niet uniek. Ook bij internationaal toonaangevende festivals als CMJ (New York) en SXSW (Austin) worden veel zogeheten day parties georganiseerd, onofficiële festivalonderdelen. Festivaldirecteur Peter Sikkema heeft geen grote problemen met een goed georganiseerd feestje. “Ik denk wel: hou het klein, schiet je doel niet voorbij en vertel je verhaal.”