Boom bap in het Ebbingekwartier!

Urban House/ New Attraction plugt urban culture tijdens Eurosonic/ Noorderslag 2010

Iris Engelsman ,

GrunnSonic/Eurosonic organiseert dit jaar voor het eerst in samenwerking met stichting Urban House Groningen (New Attraction) een urban podium. Op vrijdag 15 januari kun je terecht in Plaza Danza voor de nodige lokale en nationale Urban Muziek Showcases, een Urban Business Lounge en interviews met artiesten en boekingskantoren in de MediaCorner. DJ Lowpro licht toe

Urban House/ New Attraction plugt urban culture tijdens Eurosonic/ Noorderslag 2010

 

Een media studio, een business lounge, lokale en nationale showcases… Er valt aanstaande vrijdag genoeg urbans te zien en te beleven in Plaza Danza, aan het Boterdiep 20a. Groninger Hiphop DJ Dennis Kok (DJ Lowpro) verklaart een en ander nader.
 
Waarom moeten we vrijdag naar Plaza Danza komen?
“Kom naar Plaza Danza om je te laten verrassen door het fijnste opkomende Urban talent dat Groningen en Nederland heeft te bieden. Om maar iets te noemen, er treden twee Grote prijs finalisten (Dope D.O.D. Fotosynthese) en de Grote Prijs winnaar Hiphop en R&B 2007 (Kleine Jay & Cartes) op tijdens de Urban Showcase. Uniek in Nederland is de Videoscratch showcase van Turntablism kampioen deejay Irie want hij scratcht live met videobeelden en muziek. In totaal treden er 13 acts op. De lokatie is heel stijlvol, ik denk dat het goed past bij Urban bling bling! Even een blik naar binnen en je wordt meteen enthousiast.”
 
Wat is er bijzonder aan de samenstelling van het programma?
"Er is een complete urban line-up in Plaza Danza met een blok dat zich compleet richt op het Urban Talent uit Groningen en een blok met opkomend talent uit de rest van Nederland. Dit maakt het aanbod meteen bijzonder, omdat er geen enkele andere locatie tijdens het Eurosonic Noorderslagweekend is die zich richt op een specifieke muziekstroming. Daarnaast is er op uitnodiging een netwerkborrel waar diverse boekingskantoren en andere professionals uit de muziekindustrie onder het genot van een drankje kunnen netwerken en geïnformeerd worden over urban culture.”
 
Hoe verhoudt dit aanbod zich tot Eurosonic/ Noorderslag?
“Waar ES/NS zich richt op de next big hit uit alle muziekstromingen, richten wij ons op een muziekstroming, namelijk Urban. Daarmee geef je meteen een duidelijk statement af. Ben je geïnteresseerd in Urban, kom dan vooral op 15 januari naar Plaza Danza. Alle acts geven korte showcases van maximaal 15 minuten, waar andere podia acts toch snel een half uur tot drie kwartier spelen. Hierdoor treden er in Plaza Danza veel meer acts op, dan op andere ES locaties.”  
 
Wat is je tip voor vrijdag, wie moeten we in de gaten gaan houden?
“Eigenlijk moet je alles checken natuurlijk, maar hou de VJ Scratchshowcase van DJ Irie in de gaten, want die geeft een heel nieuwe dimensie aan wat er allemaal mogelijk is met videobeelden en draaitafels.”
 
Showcase programma
New Attraction presenteert een greep uit haar artiestenbestand met US, de meest aanstekelijke en energieke urban act uit het noorden en Kingzmen, met roots in Sint Maarten die hiphop en dancehall samenbrengt tot een muzikaal hoogtepunt.
 
Bankpioniers presenteert zijn talenten Nzovoort, Kas-m en Wenki, Danskie en Dope D.O.D. en laat daarmee zien dat hiphop in het noorden leeft.
 
Flapper Management presenteert Vice Verzen. Daarnaast laat 5-voudig Turntablism kampioen DJ Irie op spectaculaire wijze zien dat je toch echt kan scratchen en mixen met muziek en videobeelden tegelijk. Kraantje Pappie host de avond. Hij is ook op zaterdag te zien tijdens Noorderslag.
 
Missin Link presenteert twee ijzersterke nationale hiphop acts. Waaronder Hef, afkomstig uit de Bijlmer, die zich kenmerkt met hiphop zonder poespas. Dit bewees hij met zijn laatste pre-album release, genaamd Hefvermogen. Als tweede act spelen Kleine Jay en Cartes die bekend staan om hun wervelende shows.
HH-Empire presenteert de Caribische sensatie Amo-Lab. Geboren in Bristol en Jamaicaans bloed, staat Amo-lab garant voor een energieke show. Inmiddels heeft Amo-Lab in vele landen in Europa opgetreden.
Represent presenteert Grote Prijs finalist Fotosynthese, een frisse opstandige MC in de wording.
 
Programma - Showcase NL (landelijke artiesten)
Host: Kraantje Pappie 
20.00 - 20.15 DJ Lowpro 
20:15 - 20.30 Fotosynthese 
20.35 - 20.50 Cartes & Kleine Jay 
20.55 - 21.10 Amo-Lab 
21.15 - 21.30 Hef 
 
Programma - Showcase Grunnsonic (lokale artiesten)
Host: Kraantje Pappie 
21.30 - 21.45 DJ Lowpro 
21.45 - 22.25 Danskie 
21.45 - 22.25 Nzovoort 
21.45 - 22.25 Kas-m & Wenki 
21.45 - 22.25 Dope D.O.D. 
22.35 - 22.50 Dj Irie (VJshow) 
22.55 - 23.10 Kingzmen 
23.15 - 23.30 Us 
23.35 - 23.50 Vice Verzen 
23.50-..... Dj Lowpro
 
Urban Media Studio 
In samenwerking met FunkiMag vinden er gesprekken plaats met artiesten en muziekprofessionals over de Nederlandse Hiphop muziekindustrie. 
 
Urban Business Lounge
Op de tweede verdieping van Plaza Danza nodigt New Attraction Eurosonic Noorderslag Seminar bezoekers uit om kennis te maken met de Groningse Urban ondernemers.