Uit De Klei Getrokken – Nr. 5 Uit De Klei Getrokken – Nr. 5

Week 48

, Tekst: André Eggens, Niels Cornelis Meijer, Wymer Praamstra en Ennio Wolsink

Uit De Klei Getrokken – Nr. 5

Week 48

Tekst: André Eggens, Niels Cornelis Meijer, Wymer Praamstra en Ennio Wolsink ,

Welkom bij de vijfde editie van Uit De Klei Getrokken! In deze nieuwsrubriek besteden wij extra aandacht aan onderbelichte muzikale activiteiten en muzikanten uit de Stad én provincie. In dit artikel vind je ook uren aan luisterplezier! Dit keer aandacht voor A Silent Express, Lex Vesseur, O-Bat, Bernard Gepken, Eurosonic op Spotify, een postrock avond in De Vespro, A Rocket Ride To Grunn City en nieuw werk van o.a. Freak Strano en Florian Wolff en Daniel Zuur.

Week 48

Welkom bij de vijfde editie van Uit De Klei Getrokken! In deze nieuwsrubriek van 3VOOR12/Groningen besteden wij extra aandacht aan onderbelichte muzikale activiteiten en muzikanten uit de Stad én provincie. In dit artikel vind je ook uren aan luisterplezier! Dit keer aandacht voor A Silent Express, Lex Vesseur, O-Bat, Bernard Gepken, Eurosonic op Spotify, een postrock avond in De Vespro, A Rocket Ride To Grunn City en nieuw werk van o.a. Freak Strano en Florian Wolff en Daniel Zuur.

Kunstexpositie Lex Vesseur
In de galerie van Simplon is in de maand december een expositie te zien van Lex Vesseur. Hij is de maker van vele albumhoezen, posters, flyers, video's en nog veel meer. Hij heeft onder andere gewerkt met Noir, Children Of 9, June In December, Static Noise en dj Runaway. Lex Vesseur heeft deze avond ook een muzikaal programma mogen samenstellen. Aansluitend op de opening van de expositie zullen er optredens zijn van Launchable Socks, Kris Vesseur en Woolmark.

De opening van de expositie is donderdag 2 december om acht uur. Voor meer info zie: http://www.lexvesseur.com.

Post-rock in Vespro
De vaste stek van Amigos de Musica is natuurlijk het Platformtheater. De postrock-avond die op donderdag 9 december plaatsvindt is echter op een nieuwe locatie in de stad.  In De Vespro aan de Antillenstraat zal de Poolse band Tides From Nebula hun enige Nederlandse optreden geven. Zij worden ondersteund door Khuda uit Ierland, Artificial Audio van eigen bodem en June in December uit ons eigen stadje.  Dit alles is die paar euro entree meer dan waard. Voor meer info zie: http://www.facebook.com/event.php?eid=172436359448621

Tides From Nebula - Tragedy Of Joseph Merrick

Eurosonic op Spotify
Eurosonic/Noorderslag verkocht dit jaar sneller uit dan ooit. Het lijkt tegenwoordig een gewoonte te worden, binnen minuten zijn duizenden kaarten de deur uit. Even de andere kant op kijken en je vist achter het net. Voor wie een kaartje heeft en zich even in wil luisteren, of voor wie gewoon benieuwd is naar wat voor bandjes er begin januari in de Groninger binnenstad op Eurosonic zullen komen spelen, is hier alvast een Spotify-playlist met van bijna alle bevestigde bands twee of drie nummers: http://open.spotify.com/user/wymerpr/playlist/3F0Ift1qd3C5H4xx4N6Lz1

Alternatief programma Eurosonic: A Rocket Ride To Grunn City
Eurosonic mag dan wel al uitverkocht zijn, gelukkig is er een uitgebreid alternatief programma en het beste is nog dat het gratis is! A Rocket Ride To Grunn City is van 11 tot en met 14 januari en vindt plaats in podia verspreid door de hele stad. De organisatie (SMOG) zoekt nog bands en solo-artiesten die mee willen doen. Zij worden uitgenodigd om voor 10 december wat informatie en een demo te sturen naar:

SMOG.
ovv "a rocket ride to Grunn City"
Grote Markt 26
9712HV Groningen

A Silent Express: mini cd-recensie van debuutalbum Now!
De heren van A Silent Express timmeren hard aan de weg. Eerder dit jaar tekenden ze een contract bij 8Ball, werden ze Serious Talent bij 3FM, en nu maken ze Nederland onveilig met hun clubtour, die op 10 december Simplon in Groningen aandoet. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, kwam een maand geleden hun debuutalbum Now! uit. Twee weken geleden was Now! Album van de Week bij 3FM, deze week bij KinkFM. In de KinkFM 40 staat hun tweede single I Never Saw This Coming zelfs al vier weken op nummer een. Reden genoeg voor ons om deze plaat te beluisteren, zodat we er misschien achter kunnen komen wat we in Simplon kunnen verwachten.

Het album Now! van A Silent Express wordt geopend met Will I Be Around, die al eerder megahit was bij 3FM. Op het nummer is te horen waar dit Fries viertal toe in staat is: toegankelijke popmuziek maken met een ruig randje. Maar ook de overige 11 nummers op het album bewijzen dit. Hoewel de A Silent Express qua sound duidelijk geïnspireerd is door Simple Minds en Duran Duran, hebben ze zeker een eigenzinnige draai gegeven aan hun muziek. Nummers als I can’t say (I Wasn’t Afraid), Break Out & Run Away en Everyday zijn wat zwaarder, maar worden afgewisseld met luchtigere nummers als Come Baby Come, Feel the Energy en Beggin’ For Love, waardoor het album in zijn geheel mooi in balans is. Maar alle nummers zijn hoe dan ook lekker energiek!


A Silent Express - Will I Be Around

Now! van A Silent Express is een veelbelovend album dat absoluut de moeite waard is om te luisteren. Of het live net zo goed is, is nog de vraag. We zullen het horen op vrijdag 10 december vanaf 20:30 in Simplon. Jullie ook?

Cd/dvd-presentatie O-Bat - Festival Des Zombies in Images op 12 december
Obed Brinkman, een trombonist/componist die al jaren in Groningen woont en actief is en was in verschillende Groninger bands waaronder Jammah Tammah en Zebra, presenteert op 12 december om 16:30 in Images (Hereplein 73, €2,50 entree) zijn debuutalbum Festival Des Zombies. Dit doet hij onder de naam O-Bat. Het album bestaat uit een cd en dvd. In het gebouw van de voormalige Camera bioscoop zal op het grote scherm 10 videoclips worden vertoond die op de dvd staan. Festival Des Zombies is jaren in productie geweest en maar liefst 27 voornamelijk Groninger muzikanten hebben hier aan meegewerkt. De videoclips zijn opgenomen in de provincie Groningen op acht verschillende locaties, enkele opnames zijn in Schotland gemaakt. Voor meer info zie: http://www.o-bat.nl.

Bernard Gepken - releaseparty debuutalbum In Retrospect: Yes
Over cd-releases van debuutalbums gesproken, de Drentenaar Bernard Gepken komt binnenkort ook met zijn eerste cd: In Retrospect: Yes. De cd-presentatie van dit indie folk/pop album uitgebracht op het DRC Entertainment label zal plaatsvinden in Vera op 10 december, vanaf 21:00 (gratis entree, mits je al een maandkaart hebt). Bernard Gepken is de laatste jaren zeer actief geweest in een groot aantal andere bands, waaronder in Insurgents, Danones (een Ramones coverband), The Arthuer Spooners, The Real Audio Players, Oswalds en Tangerine & Friends. Laatstgenoemde zal ook 10 december van de partij zijn, evenals Gerhardt Heusinkveld, singer-songwriter Sandy Dane en misschien Daniël Lohues van Skik.


Bernard Gepken - You're On The Good List, Evelyn

Nieuw Werk
Via de (sociale) media zien de redacteurs wel eens wat nieuw werk van Groninger artiesten langskomen. In deze editie van Uit De Klei Getrokken vooral aandacht voor enkele artiesten uit de dance-scene. Het enige wat je hoeft te doen is op play klikken...

Florian Wolff is momenteel bezig met zijn nieuwe album, maar daar moeten we nog heel even op wachten. Gelukkig is de woest bebaarde Groninger ook bezig met allerlei andere dingen. Voor Daniel Zuur heeft hij bijvoorbeeld een aantal dance-tracks ingezongen. Luister hieronder naar het nummer Corridor, welke ook is opgenomen in de Hollandse Nieuwe (op de luisterpaal).


Daniel Zuur (ft. Florian Wolff) - Corridor
Hier zijn nog twee tracks van Zuur te beluisteren

Hoge Toon is al jaren succesvol op de dansvloer en op YouTube, maar sinds deze man de dj-wedstrijd van Pand 48 heeft gewonnen gaat deze langharige Groninger ook lekker achter de decks. Binnenkort mag hij bijvoorbeeld komen draaien in Studio 80 in Amsterdam. Wie geïnteresseerd is in de pompende house beats van Hoge Toon hoeft niet ver te zoeken, zie en luister hieronder.


Hoge Toon - Pannet Set - Promo Mix I

Een kleine update sinds ons dubbelinterview met Harde Baas en Freak Strano in de rubriek Back To Back: Freak Strano heeft een aantal eigen nummers op zijn Soundcloud-account gezet. Een geslaagd voorbeeld hiervan is een dromerige edit van dance klassieker Fine Day. Hieronder kun je echter eerst luisteren naar Planetary Collapse.


Freak Strano - Planetary Collapse

Wie thuis naar setjes van Harde Baas wil luisteren kan zijn geluk op via deze link: http://soundcloud.com/harde_baas

Stel, je zit zaterdagavond thuis en om de een of andere reden lukt het je niet om de deur uit te komen. Nu heb je echter geen excuus meer om thuis stil te blijven zitten: Eye Nexus Broadcast stampt je met live audio én video vanuit Pand 48 rechtstreeks van de bank af. Klik de link om eerdere edities (met o.a. Milan Meyberg en Hoge Toon) te bekijken: www.ustream.tv/channel/eye-nexus-broadcast.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen