Optreden van Ralph de Jongh in Niehove

Blues op de terp gaat door merg en been

Niels Cornelis Meijer (tekst en foto's) & Nanne Bakker (foto's) ,

Iedereen uit Niehove en omstreken weet wie Ralph de Jong is. Ralph is een Brabantse blueszanger die vanavond voor de vierde keer zijn jaarlijkse bezoek brengt aan café Eisseshof. De knusse bovenzaal is compleet uitverkocht. Ralph de Jong en zijn band Crazy Hearts hebben er ook zin in, ze zijn al verzonken in de muziek terwijl de meeste bezoekers nog stoïcijns nippen aan hun eerste biertje.

Blues op de terp gaat door merg en been

Iedereen uit Niehove en omstreken weet wie Ralph de Jongh is. Ralph is een Brabantse blueszanger die vanavond voor de vierde keer zijn jaarlijkse bezoek brengt aan café Eisseshof. De knusse bovenzaal is compleet uitverkocht. Ralph de Jongh en zijn band Crazy Hearts hebben er ook zin in, ze zijn al verzonken in de muziek terwijl de meeste bezoekers nog stoïcijns nippen aan hun eerste biertje.

Naarmate de avond vordert raken de muziek, de band en het publiek in elkaar verstrengeld. Vooral Ralph gaat er helemaal in op; iedere noot lijkt vooraf te zijn gegaan aan een lijdensweg. Dit is echte blues; levensecht, rauw en meeslepend. Het is vanavond in de Eisseshof trouwens niet alleen kommer en kwel; de Jongh en band wisselen ballads af met wat meer uptempo werk. Het publiek maakt hiervan gebruik en laat de vloer gezellig meedeinen.

De muziek van Ralph de Jongh bestaat niet louter uit eigen werk, zoals het een bluestroubadour betaamt speelt hij ook nummers van anderen. Gelukkig geeft hij wel een eigen draai aan de songs. Een prachtig voorbeeld is de bekende Stones song Sympathy For The Devil; in de handen van Ralph verandert deze in een langzame, hartverscheurende ballad met lang uitgesponnen solo's. Deze solo's lijken voor je neus te ontstaan; of dat echt zo is laat zich raden. Ralph en band voelen elkaar te goed aan om te verraden dat sommige dingen tijdens het optreden ook echt geïmproviseerd zijn.

Niehove heeft Ralph de Jongh omarmd en terecht; de zanger en zijn band brengen eerlijke, goed gespeelde blues die rechtstreeks uit het hart komt. Gelukkig gaat de rest van Nederland er ook aan geloven, de Jongh heeft een platencontract bij Pias op zak. Maar dat is volgens de zanger niet het belangrijkste nieuws; hij zit midden in de opnamesessies voor een nieuw album. Dankzij een goede flow en de chemie met zijn huidige bandleden belooft dat echt goed te gaan worden.
Het is dus de vraag of Ralph de Jongh volgend jaar nog tijd heeft om vanuit Brabant voor honderd man naar Niehove te komen. Juist deze vraag wordt gesteld door de uitbaatster van het café. Ralphs' antwoord is duidelijk; 'ik kom hier de rest van mijn leven spelen'. Het was een bijzondere avond, Niehove mag blij zijn met een vriend als Ralph de Jongh.