Een intieme hommage aan Elliott Smith

Nagedachtenis legendarische Amerikaanse singer-songwriter wordt geëerd met zeven optredens in het Platformtheater

Tekst & foto's: Klaas van der Pijl ,

Op 12 december vond in het Platformtheater Elliot Smith Tribute plaats, een reeks concerten georganiseerd door Amigos de Musica ter nagedachtenis van de Amerikaanse singer-songwriter Elliot Smith. Zeven bands eerden de in 2003 overleden zanger in intieme sfeer voor een klein publiek.

Nagedachtenis legendarische Amerikaanse singer-songwriter wordt geëerd met zeven optredens in het Platformtheater

Op 12 december vond in het Platformtheater het Elliot Smith Tribute plaats, een reeks concerten georganiseerd door Amigos de Musica in samenwerking met en geïnitieerd door Igor Wijnker, ter nagedachtenis aan de Amerikaanse singer-songwriter Elliot Smith. Zeven bands eerden de in 2003 overleden zanger in intieme sfeer voor een klein publiek.

De dag begon met een kwartet singer/songwriters: Bernard Gepken, Inge van Calkar (de zangeres van Zaza), Gerhardt (van Beans & Fatback) en Djurre de Haan van Awkward I. Allemaal met bladmuziek van de nummers die zij voor dit optreden hadden ingestudeerd. Veel artiesten excuseerden zich hiervoor met de opmerking dat de nummers van Elliott Smith toch wel erg moeilijk zijn. Tijdens de optredens is hiervan maar weinig te merken. Stuk voor stuk weten de artiesten een intieme sfeer neer te zetten. Je ziet zelden optredens waar het publiek zo stil staat te luisteren. Gerhart weet de intimiteit nog te verhogen door zijn optreden van het podium naar het café te verplaatsen, waardoor je het gevoel krijgt dat je je bij een huiskamerconcert zoals tijdens Stukafest bevindt. Awkward I speelt, aangespoord door het publiek, wel vier “laatste” nummers als toegift.

Na de pauze volgt eerst een korte quiz, waarna drie bands gingen spelen. We beginnen met We Swim You Jump, die met hun wat hardere rock een flinke omschakeling zijn na alle singer-songwriters. De Canadese band The Mohawk Lodge had ’s middags al ergens anders opgetreden, en hoewel ze alles geven wat ze hebben is de vermoeidheid in hun stemmen te horen. Als afsluiter is er de Belgisch/Zwitserse band Lost & Found, die na een korte separatie weer bij elkaar is gekomen. De band vertelt dat ze na Elliot Smith's dood anderhalf jaar bezig waren geweest met het instuderen van een aantal van zijn nummers. Dit is goed te horen in de prachtige arrangementen die de drie heren hebben gemaakt van de verschillende nummers. Zonde dat er niet meer publiek was bij de reünie van de eigenlijk al opgeheven band. De intimiteit keerde weer helemaal terug met deze fantastische afsluiter.