Machtig brengt drum 'n bass terug in Simplon Machtig brengt drum 'n bass terug in Simplon

Tweede editie was groot succes

, Ennio Wolsink

Machtig brengt drum 'n bass terug in Simplon

Tweede editie was groot succes

Ennio Wolsink ,

Afgelopen zaterdag vond voor de tweede keer in twee maanden de drum 'n bass-avond Machtig plaats. Gekeken naar het huidige aanbod in het Noorden binnen de drum 'n bass-scene en met de vrij succesvolle Subsonik-feesten van een paar jaar geleden nog vers in het geheugen, bewijst deze ijzersterke editie van Machtig dat drum 'n bass nog steeds hot is in Groningen.

Tweede editie was groot succes

Het nieuwe drum 'n bass feest Machtig lijkt na pas twee edities al zijn stempel te drukken op de Noord-Nederlandse drum 'n bass-scene. Noisia, het driekoppige team producers van Groningse bodem dat zowat wekelijks overal in de wereld optreedt en in bezit is van hun eigen label Vision, heeft de avond geopend en afgesloten. Overigens hebben zij in duet met een ook niet onbekende Groninger drum 'n bass-dj, Silvahfonk, en in samenwerking met Simplon deze avond georganiseerd, evenals de editie van afgelopen februari. Silvahfonk trad deze avond niet op, maar staat volgende maand samen met Fre4knc als Royal & Raw in Vera tijdens Breakfast, een ander min of meer vergelijkbaar feest in de stad.

Simplon was tijdens Subsonik altijd bomvol, en dat was afgelopen zaterdag niet anders. Wat dat betreft is het voor een oude rot in deze scene mooi om te zien dat er nog steeds net zoveel belangstelling is voor deze muziek als vroeger. Het concept is aantrekkelijk: dubbele beats - breakbeats - die met hun verschillende tempo's en ritmes voor zowel energieke mensen als echte luiaards uiterst dansbaar zijn, vergezeld met een bijna hiphopachtige sfeer die alles behalve opgefokt is en die niet alleen in de muziek, maar ook onder de mensen zorgt voor een relaxte omgang met elkaar.

Zoals gezegd opende Noisia de avond. Precies volgens verwachting kwamen deze Groningers waar we met recht trots op mogen zijn: een vette beukende set die smaakte naar meer. Het was op dat moment van de avond helaas nog rustig, maar daar kwam al snel verandering in. Toen Voja zijn plaatjes begon te draaien kwam het publiek helemaal los en danste bijna iedereen zich kapot tot ze alleen nog op adrenaline, bier en eventueel andere verkwikkende stoffen konden teren.

Midden op de avond kwam Phace (Duitsland) op het toneel. Met zijn set werd de avond volwassen en werd het publiek eindeloos vermaakt met typische drum 'n bass-sounds en breakbeats die heel karakteristiek zijn voor de Bristol-sound. Phace draaide een hele degelijke set met precies dat waar mensen voor waren gekomen. Een echt eigen geluid had het echter niet.

Met Proket,de hoofdact van de avond, helemaal uit Rusland, kwam het experiment de zaal binnen. Zijn set begon heel geleidelijk en was doorspekt met industrieel klinkende geluidjes en bijna sirene-achtige melodieën tijdens de broodnodige rustige stukken (als je voortdurend moet dansen op meer dan 120bpm verlaat je de dansvloer niet levend). Zijn muziek was ietsje minder dansbaar dan die van Phace vanwege de vele haast techno/electro klinkende intermezzo's die soms minuten duurden, maar de gehele dj-set stak goed in elkaar en hij hield de spanning er in. Als de muziek rustiger werd bleef het publiek daarom 'hooked' en verwelkomde de eerder al genoemde noodzakelijke adempauze.

Tegen het einde van de avond is de zaal nog opvallend vol en danst men loom en half op Proket's set. Ze lijken heel tevreden. Straks maakt Noisia de avond af en is het echt tijd om het bedje op te zoeken. Het is duidelijk dat men zich uitstekend vermaakt heeft. Ook wekte de overvolle en overigens zeer warme en benauwende zaal al vanaf halverwege de avond de indruk dat deze editie minstens evenveel bezoekers trok als de vorige. Het ziet er naar uit dat Simplon met Machtig een ijzersterk concept te pakken heeft dat ze nog vaak kan gebruiken. Aan de Noordelijke drum 'n bass-sympathisanten zal het niet liggen...

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen