Goud Graven met Ricky van Duuren: Jay Reatard, Ryan Adams en Johnny Thunders Goud Graven met Ricky van Duuren: Jay Reatard, Ryan Adams en Johnny Thunders

Boek Rockin on Paper toont 25 jaar Vera-geschiedenis aan de hand van concertposters

Goud Graven met Ricky van Duuren: Jay Reatard, Ryan Adams en Johnny Thunders

Boek Rockin on Paper toont 25 jaar Vera-geschiedenis aan de hand van concertposters

Komende maand verschijnt een lijvig boek vol bijzondere posters van poppodium Vera. De geschiedenis van de Groningse zaal in woord en heel veel beeld. Samensteller en ontwerper Ricky van Duuren graaft goud in het audio- en videoarchief van 3VOOR12.

Boek Rockin on Paper toont 25 jaar Vera-geschiedenis aan de hand van concertposters

Een beetje stad wil dezer dagen een strakke, moderne poptempel. Liefst een verzamelgebouw, met meerdere zalen voor meerdere muziekstromingen. Bij het Groningse Vera moeten ze daar niets van weten. De vergeelde muren van de Groningse concertzaal ademen ruim 25 jaar rockhistorie in de vorm van een oneindige hoeveelheid posters. Vera is dan ook het enige poppodium met een eigen drukkerij, waarin voor elk concert een exclusieve zeefdruk gemaakt wordt. Komende maand verschijnt het prachtige vormgegeven boek Rockin on Paper met 320 pagina’s Vera-geschiedenis in woord en heel veel beeld.

Vormgever Ricky van Duuren van ontwerpbureau Spoetnik maakte van begin jaren tachtig tot eind jaren negentig posters voor Vera. Het was een tijd van “welig tierende werkloosheid”, zegt Van Duuren. Een paar jaar geleden rees bij Van Duuren het idee voor een boek, na een expositie in het Grafisch Museum. “Het moest een soort catalogus worden, het werd uiteindelijk een boek over Vera.” Bij het boek verschijnt ook een dvd met opnamen van Vera-helden als Sonic Youth, Monster Magnet en Dead Moon.

“Ik vond op zolder 450 banden met materiaal. Tot 1995 werden de meeste concerten opgenomen. Ik merkte heel duidelijk: als een band eenvoudig te benaderen was, kwam het vaak ook wel goed met de toestemming. Jeffrey Lee Pierce van The Gun Club is al dood, maar dat was uiteindelijk ook geen probleem. Zijn familie wilde alleen weten of hij een beetje fatsoenlijk in beeld was en niet super dronken. Nirvana heb ik natuurlijk ook geprobeerd, maar dat lukte echt niet.”

Ricky van Duuren duikt voor de gelegenheid ook in het 3VOOR12-archief. Het werd uiteraard een zeer Vera-fähige keuze.

1. Clap Your Hands Say Yeah - Live in Paradiso 12-11-2005
“Dit vind ik de leukste band van de laatste jaren. Voor mij werkt het vaak heel simpel met muziek: als mijn nekharen ervan overeind gaan staan is het goed. Als ik een band als Editors hoor heb ik het gevoel dat ze Joy Division naspelen, maar bij Clap Your Hands Say Yeah heb ik het idee dat ze per ongeluk bij dat geluid terecht zijn gekomen.”

2. Po’ Girl – Mercy in Down From The Mountain 19-11-2004
“Ik weet niet zo goed wat ik hier over moet zeggen. Het zijn een paar erg goede zangeressen die warme muziek maken.”

3. Jay Reatard - Death is Forming

“Jay Reatard heeft de beste punkplaat gemaakt van de laatste paar jaar. Dit is muziek die bij Vera heel hoog in het vaandel staat. Hoe dat komt? Als je heel lang dit soort muziek programmeert, krijgen de mensen vanzelf zo’n smaak. Volgens mij zijn er ook liefhebbers van dit soort muziek die dan maar in Groningen gaan studeren.”

4. Ryan Adams - Answering Bell (Lola da Musica 25-02-2002)
“Ik heb Ryan Adams eind vorig jaar gezien op het Take Root festival in Assen. Dat was het beste dat ik in tien jaar gezien heb. Toen ik deze opname van Lola da Musica jaren terug op tv zag, heb ik me voorgenomen hem een keer te gaan zien. Hij is niet bang voor het experiment, maar kan ook met een hartverscheurende eenvoud spelen. Dat zie je niet vaak. Hij gaat over het randje van de kitsch. Dan moet je een hele hoop talent hebben, anders wordt het lachwekkend.”

5. Johnny Thunders & the Heartbreakers – Born to Lose in Night Train: Heartlands (2003) 06 feb 2003
“Johnny Thunders is mijn gitaarheld aller tijden. Daar word ik vaak om uitgelachen. Ik ben nog een keer op zoek geweest naar zijn graf in Queens. Hij kan een solo spelen van één toon, die in alle opzichten zo vals is als een kraai.”
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen