Naast de bar staat een man omhoog te staren. Hij staat er al een tijdje. Hij houdt een touw vast waaraan een tv hangt. Op de tv is een filmpje te zien waarop hij een keukentrapje beklimt. Langzaam zakt de tv tot op zijn hoofd. Een performance van Feiko Beckers, een voorproefje van wat er de komende tijd geprogrammeerd gaat worden in de Puddinglounge.
Zaterdag was de openingsavond van De Pudding, de lounge van de Puddingfabriek. Deze opening werd muzikaal omlijst door dj Foefur en Melinda Fortez met dansbare jazz, soul en funky grooves. Meer jazz was er met een optreden van een zevenkoppige jazz/hiphop cross-over band uit Amsterdam/Rotterdam, de K-oz Collective. De band speelde jazz aangevuld met Nederlandse rap en hiphopbeats. De muziek is geïnspireerd op korte samples van oude jazzplaten waar de band een eigen draai aan geeft.
Kunstenaar Arjen Boerstra liep rond met een olielamp en een stok met daarop een kerstbal. Door van onderen te filmen wat weerspiegeld werd, leek hij op een wereldbol rond te lopen.
In de Puddingfabriek zetelen twintig jonge mediabedrijfjes. De eerste aanzet tot de Puddinglounge waren de plannen om een vrijdagmiddagborrel te organiseren in de grote zaal van de Puddingfabriek. De bedrijven die in de Puddingfabriek gevestigd zijn, zouden hier na het werk een drankje kunnen drinken. De zaal is inmiddels grondig verbouwd en De Pudding gaat van start met een serie uiteenlopende reguliere avonden. Zo komt er op de zondagmiddag een variétéprogramma en zijn er bigband-avonden.
Zaterdag 5 november is de eerste editie van Crème Brulee, een samenwerking tussen Foefur, Roger Muskee (videokunstenaar) en de lichtontwerpers Behrends en de Kam. “We willen een brede doelgroep aanspreken door variatie te bieden”, vertelt Wimer van der Veen, programmeur van De Pudding. “We willen blijven vernieuwen en goedlopende avonden niet uitmelken. Er is nog een hoop te doen. Zo is de akoestiek nog niet optimaal, maar we hopen dat we ons doel, een vernieuwende plek te zijn binnen de Groninger uitgaansscene, kunnen waarmaken.”
Wanneer De Pudding goed loopt, wil de organisatie verder kijken en bijvoorbeeld een samenwerking aangaan met Paradiso of de Sugar Factory in Amsterdam of de Winkel van Sinkel in Utrecht. Door experimentele performances te integreren in commerciële evenementen, wil de organisatie meer erkenning creëren voor kunstenaars. “We willen de boel wakker schudden. We staan open voor jonge initiatiefnemers en willen een open instelling zijn. Op het moment hebben we bijvoorbeeld decoratieteams van Academie Minerva. De samenwerking tussen de verschillende kunstopleidingen zou echter veel beter kunnen. De opleidingen zijn benaderd, maar staan er nog niet echt voor open.” Aldus Wimer van der Veen, die alvast kan vertellen dat er vanaf januari nog veel meer nieuwe dingen gaan gebeuren in De Pudding.
Grote plannen met de Puddinglounge
Experimentele performances integreren in commerciële evenementen
Zaterdag werd in de Puddingfabriek een lounge geopend, waar de komende tijd van alles gaat gebeuren. Wimer van der Veen, programmeur van De Pudding: "We willen een vernieuwende plek zijn binnen de Groninger uitgaansscene."