Programmeur Peter Sikkema kijkt uit naar 15e editie van Rhytm & Blues Night Programmeur Peter Sikkema kijkt uit naar 15e editie van Rhytm & Blues Night

"Geen zwakke plekken dit jaar"

, Harold Zijp,

Programmeur Peter Sikkema kijkt uit naar 15e editie van Rhytm & Blues Night

"Geen zwakke plekken dit jaar"

Harold Zijp, ,

Op zaterdag 7 mei barst in de Oosterpoort in Groningen voor de 15e keer de Rhytm & Blues Night los met een brede selectie van rhytm & blues acts die op dit moment actueel zijn. Maar er is meer: Peter Sikkema, programmeur van de Oosterpoort, legt uit waarom de Rhytm & Blues Night ook aantrekkelijk is voor alle liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek.

"Geen zwakke plekken dit jaar"

Het festival gaat haar 15e jaargang in, maar er is in de loop van de tijd wel wat veranderd aan de programmering. Peter Sikkema is daar nu zo'n 11 jaar bij betrokken, en hij heeft er zijn stempel steeds beter op weten te drukken."Het is een veel breder programma geworden", aldus Sikkema. "In eerste instantie was het echt een puur bluesfestival en ik er voor gekozen om met name de ontwikkelingen in de Amerikaanse rootsmuziek voor het voetlicht te brengen. Er staat dus zowel blues als americana als rootsmuziek. Binnen dat hele spectrum wordt zo'n programma samensgesteld." De Blues Explosion, G Love & Special Sauce, The Fabulous Thunderbirds en John Lee Hooker Jr. zijn de headliners van het festival en behoeven nauwelijks introductie. Maar daarnaast zijn er nog een groot aantal prettige verrassingen, zoals de terugkeer van Drive-By Truckers, die een jaar of twee geleden al excelleerden in Vera en vorig jaar met 'the Dirty South' een imponerende plaat uitbrachten. En niet te vergeten Jesse Dayton: een rijzende ster in de alternatieve country, die garant staat voor een imponerende live-set. White Cowbell Oklahoma zou met haar vuige southern rock-songs over drank, drugs en seks en de opwindende live-act ook wel eens een publiekslieveling kunnen worden. Het zal voor de gretige bezoeker die alles wil zien nog een hele klus worden zaterdagavond, want er staan steeds drie band naast elkaar geprogrammeerd. Peter Sikkema is overtuigd van de kracht van de line-up dit jaar: "Er zijn in het verleden wel eens wat zwakkere plekken in het programma geweest, maar die kom ik op papier dit jaar niet tegen. Dat heeft er ook mee te maken dat iedere act die we wilden hebben ja heeft gezegd. Veel bands die er toe doen zijn nu ook in Europa want voor roots-acts is dit dé festivalperiode" René van Barneveld & Rudy Lentze zijn de enige lokale vertegenwoordigers op het festival en dat is misschien een beetje mager. "Dat komt ook doordat alle bands die werden benaderd hebben geaccepteerd en het programma dus al snel vol liep. Ik wou dat ik een plek over had voor een Groninger act, had ook gemoeten, alleen je biedt op zeven acts en je denkt dat er drie van doorgaan en ze blijken alle zeven door te gaan. Maar zeker, een band als Cochon Bleu had hier op zich prima tussen kunnen staan." De persoonlijke tips van Peter? The Legendary Shack Shakers. "Dat wordt een feestje" en ook Jesse Dayton: "Laatst nog gezien, geweldige live-act - het dak ging eraf", en Ruthie Foster: "Prachtige plaat gemaakt, heeft ook een geweldige stem. Zit een beetje tussen Tracy Chapman en Bonnie Raitt in. Hele mooie liedjes."
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen