Simplon woedend op Gemeente Groningen na besluit over toekomst Simplon woedend op Gemeente Groningen na besluit over toekomst

Patrick van Lint (Goverpop): “We zijn weer terug bij af”

Simplon woedend op Gemeente Groningen na besluit over toekomst

Patrick van Lint (Goverpop): “We zijn weer terug bij af”

Woensdagavond werd de toekomst van het podium Simplon besproken in de Groninger gemeenteraad. De uitkomst is dat Simplon nog dit jaar ruim twintig procent moet bezuinigen, en komend jaar nog eens twintig procent. Verder is de status van poppodium nog allerminst zeker. Patrick van Lint, directeur van de in Simplon programmerende Stichting Groverpop, is kwaad: “Iedereen voelt zich zwaar genomen.”

Patrick van Lint (Goverpop): “We zijn weer terug bij af”

De toekomst van het Groninger podium Simplon hangt weer aan een zijden draadje. Woensdagavond werd in de Groninger gemeenteraad besloten dat Simplon dit jaar al en ook komend jaar fors moet bezuinigen. Ook is nog lang niet duidelijk of het podium voortaan in zijn geheel onder de portefeuille welzijn of onder cultuur zal vallen. “Iedereen voelt zich zwaar genomen”, woedende Patrick van Lint, directeur van de stichting Groverpop, die de programmering van Simplon verzorgt. Simplon moet in maart al zijn plannen presenteren voor een bezuiniging van 85.000 euro, die dit jaar al gerealiseerd moet worden. In augustus moet dan nog eens een plan ingediend worden voor een verdere bezuiniging van nog eens 70.000 euro voor 2006. Van Lint rekent voor dat dit forse ingrepen zijn op het huidige budget van 395.000 euro. “We zijn aan vaste lasten ongeveer een ton kwijt, en aan personeelskosten 220.000 euro”. In 2006 zou het budget nog maar 240.000 euro mogen bedragen. Verder is de status van het podium nog steeds niet zeker. Door het aannemen van diverse amendementen komt een deel van het budget alsnog uit het potje welzijn. Van Lint: “Er staat in een van de amendementen dat we activiteiten moeten organiseren voor jongeren met een leeftijdsgrens tot 23 jaar. Die discussie is weer terug, we zijn dus weer terug bij af.” De ingrepen zijn des te zuurder, omdat Van Lint rekende op een vaste status als poppodium in ruil voor een bezuiniging van 85.000 euro uitgesmeerd over twee jaar. Volgens hem was dat twee dagen terug nog in kannen in kruiken met de gemeenteraad. “Wat er in de tussentijd gebeurd is? Ik heb geen idee!” Het bestuur van Simplon komt aanstaande dinsdagavond bijeen in een extra bestuursvergadering om te beslissen of het gaat treden.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen